Românii se pregătesc de una dintre cele mai mari sărbători creștine și anume Crăciunul. Mai sunt doar câteva zile până pe 25 decembrie, motiv pentru care românii au intrat deja în febra cumpărăturilor necesare pregătirii mesei tradiționale. Pentru a avea o masă decentă de sărbători, botoșănenii trebuie să scoată, însă, din buzunar o sumă considerabilă. Asta deoarece pentru un coş de cumpărături mult mai sărac decât în anii trecuţi, vom plăti mai mulţi bani.
Produsele specifice Crăciunului s-au scumpit cu 50% față de aceeași perioadă din 2021. Astfel, piețele din Botoșani, un kilogram de pulpă porc costă 23,5 lei, iar cârnații din vită și porc ajung la 33 de lei kilogramul. Un kilogram de pulpe pui costă 16 lei, unul de ciocănele 14 lei. Cotletul de porc fără os costă 28 de lei, iar cu os 24 lei. Spatele porc 22,5 lei, iar costița de porc 23 de lei, iar pentru antricot de vițel botoșănenii trebuie să plătească 30 de lei. Pentru un kilogram de șorici, botoșănenii trebuie să scoată din buzunare nu mai puțin de 45 de lei.
Scumpiri masive la produsele de bază
În supermarket-uri, pe lângă carne, sunt mult mai scumpe şi lactatele sau ingredientele necesare pentru pregătirea prăjiturilor. De exemplu, un kilogram de cozonac va costa de la 85 de lei în sus.
Zahărul se află în topul celor mai mari scumpiri înregistrate în ultimul an, cu o creştere a preţului de 61,94% în noiembrie 2022 faţă de noiembrie 2021, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Alte alimente care au consemnat creşteri importante de preţ sunt untul (plus 43,43%) şi uleiul, cu o majorare de 40,66%, acestea fiind necesare pentru gospodinele care preferă să gătească acasă.
Laptele este şi el unul dintre alimentele de bază care s-au scumpit foarte mult. Dacă anul trecut un litru de lapte se putea găsi chiar şi cu 3,5 lei, acum acelaşi litru de lapte costă în jur de 5 lei. Şi preţul făinii s-a majorat destul de mult. Dacă anul trecut puteai găsi, în perioada sărbătorilor de iarnă, făină la preţul de 2,2 lei, acum nicăieri nu mai găseşti ceva mai ieftin de 3,5 lei.
Sărbători umbrite de prețurile „piperate”
Deși sărbătorile ar trebuie să fie prilej de bucurie, anul acesta, românii nu mai știu cum să-și facă socotelile pentru Crăciun și Revelion. Mesele tradiționale vor fi mai sărace, astfel că nu prea sunt cumpărători în acest an. „Nu prea avem cumpărători comparativ cu anii trecuți. Cel mai probabil din cauza marketurilor. În supermarket-uri prețurile sunt mai mici, însă nu se compară calitatea produselor. Carnea de porc de exemplu direct de la producător este mult mai calitativă decât cea din magazin. S-au scumpit toate”, a declarat o comerciantă.