Doi profesori din județ au reușit să organizeze o activitate deosebită chiar în pragul sărbătorilor de iarnă. În cadrul proiectului „Cartea unește inimi”, profesorii Vasile Postolachi (religie) și Vlad Pamfil (educație fizică) au organizat o acțiune în care au fost implicați atât elevi de la școli botoșănene, cât și din cei din Lipcani, Republica Moldova.
Activitățile au debutat cu acțiunea „Să împărțim bucurie de Moș Nicolae”, în care coordonatorii proiectului „Masa Bucuriei”, profesorul Vasile Postolachi și antreprenorul Andrei Nenișcă, le-au oferit dulciuri și portocale tuturor elevilor, dar și cinci perechi de ghete pentru cei care aveau nevoie. Darurile de Moș Nicolae au fost achiziționate cu sprijinul Școlii „Pro Ingenio” din Bragadiru, județul Ilfov, și a unor oameni cu suflet mare din România.
Mobilizare pentru realizarea proiectului
,,Toate activitățile cu care am pornit la drum în noua ediție a proiectului Cartea unește inimi au fost străbătute de ecoul marii sărbători care se apropie: Nașterea Domnului: atât activitatea sportivă cât și cea religioasă au fost străbătute de un fir comun: cel al bucuriei Nașterii Domnului. Mulțumim doamnelor directoare (Muntean Natalia și Gavrilescu Oana Mihaela) de la amândouă instituțiile pentru răbdarea și susținerea necondiționată pe care ne-au arătat-o.
Mulțumim colegilor colaboratori de la Liceul Teoretic Lipcani (Iațeniuc Angela, Seiciuc Gutiera, Bajurean Petru și Televca Victor), de la C.S. Pam*phil Center (sensei Pamfil Cătălin) și de la Seminarul Teologic Liceal ”Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi ( Director Pr. Prof. Chichioacă Petru Georgel) dar și colegilor de la Școala Gimnazială Nr. 1 Rădăuți-Prut fără de care nu ar fi fost posibile aceste activități. Mulțumim și sponsorilor noștri: Școala Pro Ingenio din Bragadiru, jud. Ilfov și domnii cu suflet mare care ne-au ajutat să umplem de bucurie chipurile copiilor.
Nu în ultimul rând, mulțumiri și colegilor mei de proiecte, domnului profesor Pamfil Vlad și domnului antreprenor Nenișcă Andrei care de la bun început au acceptat să se implice să bucurăm pe acești copii”, a transmis Vasile Postolachi, profesor de religie, dar și coordonator al proiectului „Cartea unește inimi”.
Acțiunea a fost urmată de activitatea „Sportul, elixir pentru trup și minte”, coordonată de profesorii de educație fizică Vlad Pamfil de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Rădăuți-Prut, Petru Bajurean și Victor Televca de la Liceul Teoretic Lipcani.
Au fost prezentate exemple de bună practică din aria sportivă de pe ambele maluri ale Prutului: moment de karate prezentat de sensei Pamfil Cătălin și elevii C. S. Pam*phil Center Botoșani, moment de box prezentat de profesorul Petru Bajurean și elevii Școlii Sportive Specializate de box din Grimancăuți, raionul Briceni, potrivit basilica.ro.
„Am încercat această activitate pentru ca elevii să-și amintească cu drag”
Și profesorul Vlad Pamfil a precizat faptul că prin această activitate au încercat să unească două discipline școlare, sportul și religia, pentru a crea un mic moment de care elevii participanți își vor aminti cu drag.
,,Activitatea din cadrul proiectului Cartea unește inimi a venit ca o provocare din partea colegului și prietenului meu Postolachi Vasile, eu fiind implicat pentru prima dată într-un proiect școlar. Am încercat să unim două discipline școlare, sportul și religia, pentru a crea un mic moment de care elevii participanți își vor aminti cu drag. Fără implicarea Școlii Sportive din satul Grimancăuți, a Clubului Sportiv C.S. Pam*phil Center Botoșani, elevilor de la Liceul Teoretic Lipcani, dar și a elevilor Școlii Gimnaziale Nr. 1 Rădăuți-Prut, activitatea sportivă nu ar fi fost completă.
Vreau să le mulțumesc și elevilor ce au pregătit momentele artistice minunate, de care toți ne-am bucurat. Sper ca pe viitor sa reușesc împreună cu domnul profesor Postolachi Vasile să mai organizăm asemenea activități”, a declarat Vlad Pamfil, coordonator proiect ”Cartea unește inimi”.
Colinde și urături tradiționale
După activitățile sportive, în sala de festivități a Liceului a avut loc spectacolul „După datina străbună”, susținut de profesori și elevi de la Liceul Teoretic Lipcani, Școala Gimnazială Nr. 1 Rădăuți-Prut și Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi.
Aceștia au prezentat datini strămoșești legate de sărbătorile de iarnă: colinde, urături, sorcova, Cerbul, Malanca.
De asemenea, învățătoarele Luminița Matei-Popescu de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Rădăuți-Prut și Nicoleta Chirilov de la Liceul Teoretic Lipcani, au organizat o activitate prin care elevii claselor a IV a de la cele două școli au corespondat pentru a se cunoaște mai bine. Elevii de la Școala Gimnazială Nr.1 Rădăuți-Prut le-au transmis de sărbători elevilor din clasa a IV-a, prin intermediul unui video. Învățătoarea le-a adus elevilor basarabeni și scrisorile elevilor de la școala botoșăneană, care așteaptă cu nerăbdare răspunsurile celor de peste Prut.
Pentru implicare în activitățile desfășurate, elevii participanți au primit trofee și diplome.