spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTCondamnare după o afacere cu iz de ţeapă în dosarul lui Florin...

Condamnare după o afacere cu iz de ţeapă în dosarul lui Florin Ţurcanu

Condamnarea la doi ani și șase luni închisoare cu executare primită de fostul președinte al Consiliului Județean, Florin Ţurcanu, pentru construcția casei din Aleea Pajiștei, are în spate o adevărată istorie. O istorie care scoate la iveală modul în care liderii politici înțeleg să-și facă afacerile, atunci când ajung în funcții.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Povestea începe în primăvara lui 2013, când Florin Țurcanu, președinte în funcție al CJ Botoșani, și Verginel Gireadă, primar al comunei Mihai Eminescu, au mers la locuința omului de afaceri Marcel Bîrsan, din comuna Roma. Motivul – Țurcanu voia să-și ridice o casă lângă Alfa Land, cartierul bogaților din Botoșani. Înțelegerea a fost ca omul de afaceri să-i ridice casa pe banii lui, iar Țurcanu să ajute firmele controlate de Marcel Bîrsan – Cornell s Floor SRL, Omniutil SRL și Tino Unitrans SRL – pentru ca acestea să câștige o serie de licitație pentru diverse investiții. În acest fel, Bîrsan urma să-și recupereze banii.

Teren trecut pe numele socrului lui Florin Ţurcanu

Pentru ca nimeni să nu se prindă de „afacere”, terenul pe care urma să fie ridicată casa era pe numele socrului lui Țurcanu, Aristomel Anușca, iar pentru lucrările de construcții s-a încheiat un contract fictiv cu o societate controlată de un cumnat al lui Marcel Bârsan. Prin urmare, numele lui Florin Ţurcanu nu apărea nicăieri și nici firmele lui Bîrsan.

Discuțiile au avut loc în perioada mai-iunie 2013, iar în iunie au început lucrările, contractul cu firma paravan fiind semnat în august 2013, de socrul lui Țurcanu. Marcel Bîrsan se ține de promisiune și în jumătate de an, în perioada iunie 2013 – ianuarie 2014, a realizat lucrările de construcţie şi amenajare a locuinței. Ba mai mult, în perioada 16 ianuarie – 9 septembrie 2014, îi transmite socrului lui Florin Ţurcanu, în șase rate, 156.328 de lei pentru ca acesta să achite așa zisa contravaloare a lucrărilor către societatea paravan. Prin urmare, Marcel Bîrsan a făcut tot ce a promis.

Ţurcanu nu şi-a putut îndeplini partea de înţelegere

De partea cealaltă, Ţurcanu a vorbit cu primarii de Dângeni și Avrămeni pentru ca firmele lui Bîrsan să primească, prin încredințare directă, trei contracte de lucrări și furnizare de bunuri, astfel – un contract privind întreținere drumuri sătești și comunale, în valoare de 409.312 lei, un contract de 68.748,006 lei pentru instalații termice și centrala termică la o şcoală și un contract de 38.531,02 lei, pentru furnizarea de mobilier pentru o altă şcoală.

La fel, firmele lui Bîrsan ar fi urmat să primească alte trei contracte – reabilitarea Mănăstirii Coșula și modernizarea a două segmente de drumuri județene Botoșani-Curtești-Cristești – DN 28B și DJ 208H Pădureni-Coșula-Buda. Doar că banii promiși pentru primele trei contracte nu au fost achitați la timp.

În cazul de la Avrămeni banii s-au achitat după un an, iar în celelalte două situații societățile lui Bîrsan au fost nevoite să deschidă acțiuni în instanță pentru recuperarea sumelor. Ba mai mult, în ultimele trei licitații, cu Mănăstirea Coșula și cele două drumuri județene, lucrările au fost câștigate în final de alte firme, nicidecum de firmele lui Bîrsan, semn că Florin Ţurcanu nu a intervenit în niciun fel pentru a se ține la rândul său de promisiune. Asta deși Marcel Bîrsan executase deja o bună parte din lucrările de construcții.

Ce spun judecătorii

„Toate cele 3 contracte de lucrări au fost atribuite altor ofertanți, aspect ce denotă faptul că inculpatul Țurcanu Florin, deși i-a promis lui Bîrsan Vasile Marcel că îl va sprijini și că va interveni asupra funcționarilor publici din cadrul C.J. Botoșani, în scopul ca societatea Cornell’s Floor SRL să obțină contractele de execuție a lucrărilor, promisiunile făcute nu au fost respectate.

În urma administrării probelor, nu s-a putut stabili cu certitudine dacă inculpatul Țurcanu Florin a întreprins vreun demers în sensul promisiunii făcute inculpatului Bîrsan Vasile Marcel, cu prilejul celor 3 licitaţii publice, însă procurorul a arătat că existenţa infracţiunii de trafic de influenţă nu este condiţionată de acest aspect, infracţiunea reţinându-se indiferent dacă influenţa promisă este reală sau imaginară şi indiferent dacă promisiunea este adusă sau nu, la îndeplinire”, au subliniat inclusiv judecătorii în sentința dispusă de Tribunalul Botoșani pe 29 ianuarie 2020.

Casă ridicată fără autorizaţie pentru Florin Ţurcanu

Că a fost sau nu o țeapă premeditată este greu de spus pentru că Marcel Bîrsan nu a depus niciodată plângere pentru înșelăciune. Cert este că Țurcanu a încercat la rândul său să păstreze departe de ochii lumii casa de lângă Alfa Land. Asta pentru că lucrările făcute de Bîrsan au fost executate fără niciun aviz și fără vreo autorizație.

De altfel, primele demersuri pentru intrarea în legalitate a locuinței au fost făcute începând din 2014, după ce Bîrsan ridicase deja construcția. De altfel, întocmirea și depunerea la Primăria municipiului Botoșani, la OCPI, E-On Energie și la firmele de proiectare a documentației necesare pentru eliberarea certificatului de urbanism și a autorizației de construcție s-a făcut tot prin intermediari, adică prin Ștefan Codău și Lucian Diac Milatinovici, primul șofer la CJ, iar ultimul consilier în cabinetul lui Țurcanu.

DNA a intrat pe fir

De altfel, informația privind construcția casei din Aleea Pajiștei a transpirat abia când s-a încercat intrarea în legalitate. Atunci cineva a „ciripit” la Direcția Națională Anticorupție, care a început să se intereseze de afacerile lui Florin Țurcanu din perioada în care acesta a fost președinte al CJ. Asta pentru că, între timp, Țurcanu fusese condamnat definitiv pentru falsurile din partid și pierduse funcția de președinte al CJ. Anchetatorii îl bănuiau încă de atunci că ar fi influenţat mai mulţi funcţionari din cadrul CJ să atribuie preferenţial contracte de lucrări sau prestări servicii firmelor care aparţineau unor protejaţi.

Una dintre afacerile verificate de procurorii DNA a fost și cea denumită „Panoul”, prin intermediul căreia societatea „Powerline”, controlată de actualul prefect al județului Sorin Cornilă, pe atunci doar preşedinte al organizaţiei Tineretului Liberal, a executat şi montat 260 de panouri prin judeţ. Doar că acele informații au fost doar începutul. De altfel, în afacerea „Panoul” nu au fost identificate aspecte penale, iar cazul a fost închis de anchetatori. În schimb, pe 17 decembrie 2015, procurorii DNA au descins la sediul firmei lui Marcel Bîrsan, unde au găsit o agendă compromițătoare în care omul de afaceri își notase toate lucrările efectuate la casa lui Țurcanu, dar și plățile făcute. A fost proba cheie de la care s-a pornit în această investigație care s-a soldat cu arestarea, inculparea și apoi condamnarea lui Florin Țurcanu.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.6 °
75 %
1.6kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...