Începând cu luna noiembrie 2022, Spitalul Bethesda a inaugurat un nou si modern Centru de Cardiologie si Radiologie Interventională, în urma unei investiții de peste 2.000.000 Euro.
În ultimele 2 săptămâni au beneficiat de serviciile Centrului de Cardiologie și Radiologie Intervențională Bethesda un număr de peste 20 de pacienți cărora li s-au efectuat coronarografii și angioplastii cu stent, rata de reusită fiind de 100%.
“În cadrul Centrului de Cardiologie și Radiologie Intervențională Bethesda am efectuat cu succes și o angioplastie coronariana complexă cu 5 stenturi la o pacientă cu stenoze coronariene severe, astfel pacienta nemaiavând nevoie de operația clasică de by-pass aorto-coronarian” a declarat medicul Roberto Haret.
Centrul de Cardiologie și Radiologie intervențională Bethesda este dotat cu aparatură de ultimă generație, cu 4 paturi de spitalizare continuă și 3 de ATI.
Doctorul Roberto Haret, medic primar cardiolog, Compentență în Cardiologie Intervențională si ecocardiografie, Membru al Societății Europene de Cardiologie ,împreuna cu colegii din departamentul Radiologie Interventională și cu toată echipa de profesioniști ai Centrului de Cardiologie și Radiologie Intervențională Bethesda depun toate eforturile pentru sănătatea și bunăstarea pacienților.
Misiunea si viziunea Centrului de Cardiologie si Radiologie Intervențională Bethesda este ghidată de grija pentru viață și sănătatea pacienților, prin profesionalism, inovație, grijă și respect:
‘’ În ciuda contextului actual am deschis acest Centru de Cardiologie și Radiologie Intervențională care este foarte util în condițiile creșterii accelerate a cazurilor de îmbolnăvire. El reprezintă o șansă și un pas important pentru sănătatea fiecărei inimi. Fiind o parte integrantă a Spitalului si a Policlinicii Bethesda, el poate oferii servicii integrate începând cu cele de laborator și continuând cu consultații interdisciplinare” a declarat manager Dr. Stefan Puscasu.
Deoarece sănătatea inimii înseamna viață, Centrul de Cardiologie și Radiologie Intervenționala Bethesda, prin procedurile pe care le efectuează, readuc speranța pacienților cu probleme cardiace .
Echipa Centrului de Cardiologie și Radiologie Intervențională Bethesda efectueaza mai multe procedee intervenționale, dintre care menționăm:
-1. Coronarografie
Investigaţie de elecţie ce permite diagnosticul bolii coronariene (prezenţa îngustărilor pe arterele ce irigă inima), stabileşte opţiunile de tratament (medical, intervenţional sau chirurgical) şi determină prognosticul.
- Angioplastie coronariană cu stent
Procedura non-chirurgicală de tratament al stenozelor şi ocluziilor arterelor coronare (arterele care irigă muşchiul inimii).
Stenozele arteriale sunt de obicei consecinţa aterosclerozei (depuneri de colesterol şi calciu la nivelul peretelui arterial). Localizarea şi severitatea stenozelor coronariene sunt descoperite prin coronarografie (injectarea de substanţă de contrast la nivelul arterelor coronare).
În functie de anatomia coronariană medicul cardiolog intervenţionist stabileşte indicaţia de tratament: medical, intervenţional (angioplastie) sau chirurgical (by-pass aorto-coronarian).
In cazul pacientilor cu leziuni coronariene calcificate sever, se pot aplica 2 tehnici speciale, de Sock Wave si/sau Rotoblatie pentru dilatarea zonelor calcificate sever, urmat de implantarea de stent.
- Implantare stimulator cardiac
Pacemaker-ul permanent (stimulatorul cardiac permanent) este un dispozitiv medical ce emite impulsuri electrice transmise prin electrozi ce sunt în contact cu muşchii inimii.
Dispozitivul electronic miniaturizat emite excitaţii cu ritm regulat pentru o inimă incapabilă să asigure ritmul cardiac normal.
Cele două componente principale ale unui stimulator cardiac sunt:
– bateria electrică care genereaza impulsuri şi care are o durată de viaţă cuprinsă între 5 şi 15 ani;
– electrozii de stimulare care sunt introduşi pe cale venoasă până în cavităţile drepte (atriul drept şi /sau ventriculul drept).
Un pacemaker este conceput astfel încât să-şi întrerupă activitatea în prezenţa unui ritm cardiac spontan, evitând astfel competiţia între activitatea cardiacă spontana şi activitatea iniţiată de generatorul de impulsuri.
- Angioplastie artere carotide
Procedura non-chirurgicală de dilatare mecanică a stenozelor arterelor carotide.
Stenozele de artera carotidă sunt de cauză aterosclerotică şi sunt localizate în special la originea arterei carotide interne.
Aceste stenoze sunt fie asimptomatice (identificate sub forma unor sufluri la examenul fizic), fie se manifestă sub formă de accident vascular cerebral ischemic tranzitor / constituit.
Angioplastia carotidiană este o alternativă la intervenţia chirurgicală de endarterectomie având numeroase avantaje:
– anestezie locală
– complicaţii rare
– durata scurtă a intervenţiei
– recuperare rapidă (a doua zi dupa procedură, pacientul poate fi externat)
– disconfort minim
- Angioplastie si arterografie membre inferioare
Presupune implantarea prin abord femural sau controlateral de stenturi fie premontate pe balon (pentru leziuni focale, necalificate și non-ostiale), fie stenturi autoexpandabile pentru leziunile ocluzive, calcificate , lungi.
- Arterografie membru superior si artere renale
Tratamentul intervențional constă în dilatarea zonei cu un balonaș și montarea unui stent (tub de dimensiuni diferite, de metal) care va menține vasul deschis. Nu necesită incizie chirurgicală, astfel că permite o recuperare extrem de rapidă, cu durată foarte scurtă de spitalizare.
7.Angioplastia si arterografia arterelor cu origine din arcul aortic (artere vertebrale, artere subclaviculare)
Este o intervenție pe arterele enuntate anterior, necesară atunci când acestea sunt blocate sau îngustate de placă de aterom. Această intervenție este efectuată prin amplasarea unui filtru de protecție antiembolica ( în cazul arterelor carotide) si a unui fir ghid simplu în cazul celorlalte artere și montarea unui stent special din Nitinol. Stentul menține artera deschisă și scade riscul ca aceasta să se îngusteze din nou.
- Embolizare de fibrom uterin
Este o metodă minim invazivă în cadrul căreia vasele de sânge ce alimentează fibromul sunt astupate, urmând ca acesta să se resoarbă. Medicul radiolog intervenţionist introduce, prin intermediul unui cateter, în artera uterină, particule speciale, biocompatibile care astupă vasele de sânge către fibrom. Procedura durează aproximativ 30 de minute şi se face cu anestezie locală.
- Embolizare varicocel
Este o procedură la fel de eficientă ca și operația de varicocel, dar, comparativ cu aceasta, prezintă câteva avantaje importante:
- nu sunt necesare incizii sau suturi chirurgicale;
- necesită doar câteva ore de spitalizare;
- perioada de recuperare este mult mai scurtă;
- prezintă mult mai puține riscuri și efecte secundare.
Dacă este necesar, poate fi tratat varicocelul la ambele testicule în același timp.
In cadrul Centrului de Cardiologie si Radiologie Intervenționala Bethesda funcționează 2 cabinete de Cardiologie , dotate cu aparatură la cele mai înalte standarde europene:
- Sisteme Holter ECG sau tip TA care permit monitorizarea activitatii electrice ale inimii si a tensiunii arteriale timp de 24/72 de ore.
- ECG cu modul de test de efort cu tehnologie avansată pentru testări cardiace de mare acuratețe.
- Ecocardiograf de ultimă generație.
Imbinand experienta medicilor, Dr. Dăscaleanu Nicoleta și a Dr. Manta Andrei, cu aparatura performantă de ultimă generație, pacientului îi va fi evaluată cu precizie funcția cardiacă și astfel se va putea descoperi din timp prezența unei afecțiuni.
Centrul de Cardiologie si Radiologie Intervențională Bethesda este situat în Suceava, pe strada Nicolae Labis, nr. 33, la intrare pe serpentine dinspre strada Traian Vuia.
Suprafata Centrului de Cardiologie și Radiologie Intervențională Bethesda este generoasă, de 400 metri pptrati, cuprinde un front desk, 2 cabinete de consultatii dotate, bloc operator, 2 saloane bărbati/femei dotate cu grup sanitar propriu și săli de tratamente. Toate sunt la standarde înalte ale confortului și siguranței medicale.
Centrul de Cardiologie și Radiologie Intervențională Bethesda este deschis între orele 9.00 -20.00, de luni până vineri, venind astfel în întâmpinarea nevoilor specifice ale pacienților în privința programului.
Puteți afla mai multe despre Centrul de Cardiologie și Radiologie Intervențională Bethesda pe site-ul official www.bethesda.ro/centru-de-cardiologie-si-radiologie-interventionala/.
Pentru detalii și programări apelați 0330 401 801.