Marți, 13 decembrie, primarul Cosmin Andrei, a semnat, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), contractul de finanțare pentru unul dintre cele patru proiecte depuse de Primăria Municipiului Botoșani pe Componenta C10 – Fondul Local, din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Este vorba despre „Modernizarea transportului public la nivelul Zonei Urbane Funcționale a Municipiului Botoșani – orașul Bucecea, prin achiziția de autobuze ecologice”. Valoarea contractului este de 41,7 milioane de lei.
„Noi am depus un proiect pe componenta 10, PNRR prin care achiziționăm un număr de 11 autobuze electrice și 2 microbuze, într-o colaborare cu orașul Bucecea. În urma acestui proiect rezultă 4 stații de încărcare rapidă microbuz, autobuz pe capetele de traseu, plus 13 stații standard corespunzătoare celor 13 mijloace auto, 11 autobuze și 2 microbuze, în depou. Prin PNRR, componenta 10, s-au acordat un număr de 45 stații de încărcare rapidă pentru mașini pe municipiul Botoșani. Vor fi achiziționate prin Ministerul Dezvoltării, cele care se referă la transportul de persoane vor fi achiziționate prin proiect, prin primăria Botoșani. De asemenea, sunt 6 stații care în urma acestui proiect de încărcare mașini vor reveni orașului Bucecea ”, a declarat viceprimarul municipiului Botoșani, Bogdan Buhăianu.
Transport cu autobuze în leasing operațional
Societatea Eltrans folosește, începând cu 2020, nouă autobuze în leasing operaţional. Acestea pot fi folosite cinci ani, cu posibilitatea de prelungire a acestei perioade. Eltrans va folosi aceste autobuze până când municipalitatea va achizițona cele 11 autobuze electrice.
Autobuzele electrice nu vor rezolva, însă, în totalitate problema transportului public. Asta deoarece acestea vor circula doar pe traseele 101 şi 102, deservite de Eltrans. Pe celelalte trasee, municipalitatea are contract cu societatea Microbuzul, până în anul 2026.