Polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani participă astăzi la mai multe descinderi organizate în județul Iași. Operațiunea este organizată de procurorii DIICOT, împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor.
Potrivit unor informații oficiale, acțiunea presupune aplicarea a 24 de mandate de percheziție domiciliară, fiind vizate domiciliile și imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice, precum și sediile unor autorități publice locale.
„Activitățile se desfășoară într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, în vederea obținerii unui folos necuvenit, uzurparea funcției, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credință a bunurilor sau creditului societății într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals”, se arată într-un comunicat de presă emis astăzi de DIICOT și Inspectoratul de Poliție al Județului Iași.
Activitățile sunt efectuate în continuarea cercetărilor într-o cauză privind constituirea unui grup infracțional organizat și vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcții de către dezvoltatori imobiliari, care s-ar fi folosit de conexiunile cu funcționari din administrația publică locală cu atribuții în domeniul emiterii și urmăririi respectării documentațiilor de urbanism.
30 de persoane audiate
La sediul DIICOT Iași vor fi conduse, în vederea audierii, 30 de persoane, despre care există bănuiala rezonabilă că sunt implicate în activitatea infracțională. Acțiunea beneficiază de sprijinul brigăzilor și serviciilor de combatere a criminalității organizate din Iași, Botoșani, Suceava și Vaslui, luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Iași, precum și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău și Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași.
Descinderile vizează inclusiv sediul Primăriei municipiului Iași. Este a doua oră când instituţia este călcată de procurori. Este vizată clădirea galbenă de lângă sediul principal, acolo unde a fost biroul fostul viceprimar Gabriel Harabagiu. Dacă acum două zile descinderea a aparţinut procurorilor de la Direcția Națională Anticorupție, Surse aproapiate anchetei susţin că descinderile DIICOT vizează în fapt modul în care a fost realizat restaurantul Veranda pe clădirea Halei Centrale, dar și de alte tranzacții imobiliare legate de Hala Centrală din municipiul Iași. Iniţial, Primăria respinsese proiectul în anul 2016. Un an mai târziu a fost de acord cu restaurantul. În luna martie a acestui an a apărut un certificat de urbanism pentru intrare în legalitate a unor lucrări executate pe acoperișul clădirii.