spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTFlorin Țurcanu, condamnat la închisoare cu executare

Florin Țurcanu, condamnat la închisoare cu executare

Condamnare la închisoare cu executare pentru spălare de bani pentru fostul președinte al Consiliului Județean, Florin Țurcanu. După mai multe amânări, Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni închisoare.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

În schimb, în cazul traficului de influență, instanța a constatat că fapta s-a prescris. Dar judecătorii au confiscat suma de bani ceea ce înseamnă că s-a recunoscut practic și săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Prin decizia de astăzi, judecătorii au stabilit că traficul de influență s-a prescris în timp ce dosarul era în apel, termenul fiind calculat de la pretinderea banilor și nu de la primirea lor, așa cum invocaseră procurorii anticorupție, care au arătat că de fapt atunci ar fi fost consumată infracțiunea. Cu toate acestea, hotărârea instanței de astăzi poate fi interpretată ca o victorie a procurorilor anticorupție pentru că Florin Țurcanu, fost şef al PNL şi ALDE, a fost condamnat la închisoare cu executare, iar banii ar trebui confiscați.

Decizia instanţei o puteţi citi aici. 

Florin Ţurcanu urmează să fie încarcerat

În mod normal, instanța de fond, în speță Tribunalul Botoșani, ar trebui să emită de îndată mandatul de executare a pedepsei, iar Florin Țurcanu, ar trebui să fie reținut de polițiști și dus la penitenciar. Doar că există și posibilitatea ca el să se prezinte singur la poliție sau la penitenciar, situația lui urmând să fie clarificată ulterior.

Cert este că pe moment, în ciuda pedepsei dictată de Curtea de Apel Suceava, nu se știe încă perioada pe care o va mai executa Florin Țurcanu în detenție. Asta pentru că el s-a aflat în arest preventiv și în arest la domiciliu, iar acest lucru se scade din pedeapsă. Prin urmare, nu este exclus ca imediat ce ajunge în detenție el să ceară eliberarea condiționată, deși un calcul sumar indică că el ar putea sta după gratii cel puțin încă șase luni și abia ulterior să aibă dreptul să solicite liberarea condiționată.

Cei care hotărăsc cât ar mai avea el de executat din pedeapsă sunt cei din Comisia de liberări condiționare din cadrul Penitenciarului, care vor număra la zi cât a executat, cât ar mai fi de executat și dacă sunt întrunite și alte criterii – zile câștig pentru munca prestată, etc.

Condamnare după şase ani de proces

Hotărârea de condamnare de astăzi a venit după un proces care a durat mai bine de șase ani și jumătate, la Tribunalul Botoșani și Curtea de Apel Suceava, dar și după șapte amânări de pronunțare a sentinței.

Fost preşedinte al CJ Botoșani, Florin Ţurcanu a fost trimis în judecată în aprilie 2016 de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2013 – 2014, acesta i-ar fi solicitat omului de afaceri Marcel Bîrsan, care administra societatea Cornell’s Floor SRL, să-i construiască o casă la marginea municipiului Botoşani, pe numele socrului său, promiţându-i în schimb că va interveni pe lângă angajaţii CJ şi o serie de primari aşa încât firmele lui să câştige o serie de licitaţii.

Casa ar fi fost ridicată pe numele socrului lui Țurcanu, Aristomel Anușca, prin intermediul unei firme paravan, Paltinul SRL, Marcel Bîrsan oferindu-i fostului preşedinte CJ şi o serie de bani pentru ca acesta să „plătească” facturile fictive emise. Afacerea a ieşit la iveală la finele lui 2015, când procurorii DNA au organizat mai multe percheziţii. În urma anchetei, Florin Ţurcanu a fost acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar socrul său pentru complicitate la spălare de bani.

Acuzaţii respinse de Florin Ţurcanu

În timpul procesului, Florin Ţurcanu a respins acuzaţiile şi a susţinut că întreaga construcţie ar fi fost realizată din banii familiei. Pe 29 ianuarie 2020, după un proces maraton în care doi judecători care preluaseră dosarul s-au pensionat, Florin Ţurcanu a fost condamnat în primă instanţă de Tribunalul Botoşani la patru ani şi trei luni de închisoare cu executare.

Totodată, magistraţii i-au aplicat şi pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de patru ani. Din pedeapsă se scădeau însă zilele petrecute în arest preventiv şi în arest la domiciliu, adică aproape un an, de la 22 martie 2016 la 3 martie 2017.

În schimb, socrul său, Aristomel Anuşca, a fost achitat, judecătorii apreciind că faptele nu au fost comise cu vinovăţia prevăzută de lege. Magistraţii au dispus confiscarea specială a sumei de 260.306,16 lei, adică valoarea casei şi a celelaltor bunuri primite de Ţurcanu pentru traficul de influenţă. În acest sens, magistraţii au menținut sechestrul aplicat pe teren şi pe casa de pe Aleea Pajiştei.

Florin Țurcanu a mai fost condamnat definitiv pentru fals şi uz de fals

Doar că între timp, la Curtea de Apel Suceava, în urma unei contraexpertize, s-a stabilit că valoarea casei nu ar fi de 260.000 de lei, ci de 186.873,12 lei. În plus, Curtea Constituțională a decis că prescrierea specială a faptelor penale nu a operat în perioada 2018 – 2022, din motive de neconstituționalitate. Prin urmare, în cazul infracțiunii de trafic de influență a intervenit prescripția răspunderii penale, întrucât de la data comiterii faptei și până la condamnare au trecut peste opt ani.

Orice condamnare a lui Țurcanu în acest dosar instrumentat de procurorii anticorupție era însă echivalentă cu o pedeapsă cu executare în regim de detenție. Asta pentru că, în decembrie 2014, Florin Țurcanu a mai fost condamnat definitiv la şase luni închisoare cu suspendare pentru fals şi uz de fals. Atunci, el a fost trimis în judecată pe motiv că, în perioada iunie-iulie 2009, imediat după ce a preluat conducerea organizaţiei judeţene a PNL Botoşani, a semnat în fals o serie de hotărâri prin care mai mulţi membri ai organizaţiei au fost excluşi din partid, pentru ca persoanele agreate să ajungă să ocupe fotoliile de consilieri. Denunţat, el a fost găsit vinovat şi condamnat. De altfel, din cauza acestei condamnări, Florin Ţurcanu a pierdut funcţia de preşedinte al CJ.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.1 ° C
1.6 °
-0 °
71 %
0.9kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...