Operatorul regional de apă și canal, Nova Apaserv SA, intenționează să obțină o finanțare europeană de peste două milioane de euro pentru a gestiona mai bine sistemul de alimentare cu apă și pentru a identifica mai ușor avariile survenite în rețea.
Pentru acest lucru, Consiliul Județean (CJ) va trebui să contribuie cu 37.600 de euro. Informația a fost făcută publică luni, pe 28 noiembrie a.c., în cadrul ședinței ordinare a CJ.
Este vorba de un proiect denumit „Extinderea și modernizarea sistemului de monitorizare a infrastructurii de apă inclusiv achiziția de echipamente și software pentru digitalizarea activității Nova Apaserv”, proiect ce va fi depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) – Axa prioritară 3. Nova Apaserv ar putea obține astfel două milioane de euro, fără TVA. Pentru acest lucru, operatorul de apă va trebui să depună proiectul până cel târziu la începutul săptămânii viitoare, respectiv 5 decembrie a.c.
Nova Apaerv va trbui să scoată din buzunar peste 120 de mii de euro
Proiectul presupune instalarea de contori noi la consumatorii casnici, instalarea de debitmetre de rețea, o aplicație software MDM și infrastructura hardware aferentă. Pentru a putea obține finanțarea, Nova Apaserv va trebui să contribuie la rândul ei cu 120.000 de euro, iar 1.880.000 de euro vor fi asigurați prin fondurile de coeziune (n.r. – din această sumă 1.598.000 de euro vor fi din fonduri europene, 44.400 de euro din bugetul de stat și 37.600 de euro contribuția CJ).
„Oportunitatea accesării finanțării este susținută de starea deficitară privind contorizarea actuală, lipsa echipamentelor de măsurare a debitelor care să permită localizarea pierderilor de apă, necesitatea colectării digitale a datelor, care ar asigura identificarea imediată a situațiilor anormale de funcționare în scopul intervenției rapide”, s-a arătat în proiectul de hotărâre de CJ.
„Este vorba de o digitalizare a activității companiei”
Reprezentanții Nova Apaserv au precizat că este vorba de un proiect complementar la proiectul mare de peste 200 de milioane de euro pentru care se încearcă să se obțină o finanțare europeană și care ar urma să asigure schimbarea conductelor la principalele aducțiuni de apă.
„Acest proiect nou, pentru care se încearcă obținerea finanțării, presupune montarea a aproximativ 4.000 de contori noi, cu citire la distanță, pentru abonații casnici, montarea de debitmetre cu citire la distanță pe conductele principale, la intrarea în localități și la ieșirea din bazinele de acumulare, așa încât să putem identifica la orice moment zonele în care există pierderi. Este vorba de o digitalizare a activității companiei, care vine să completeze proiectul mare POIM, dar și acele achiziții făcute prin capitalizarea făcută în vară de CJ și prin care s-a urmărit contorizarea tuturor scărilor de bloc și a agenților economici”, a explicat Liviu Ștefan, directorul general al Nova Apaserv.
Consilierii județeni au aprobat în final cofinanțarea proiectului, hotărârea fiind adoptată cu unanimitate de voturi.