Cinci dintre cele 13 centre de permanenţă din judeţ îşi vor suspenda activitatea. Măsura a fost luată în baza unei ordonanţe care nu mai permite desfăşurarea activităţilor medicale decât în centre fixe.
Actul normativ interzice ca activitatea medicilor de familie să continue, în afara orelor de program, în cabinetele individuale ale acestora. Ordonanţa a intrat în vigoare în luna august. Centrele de permanenţă au avut însă termen de 90 de zile pentru a se reorganiza în puncte fixe. Pentru cele cinci centre care nu s-au reorganizat, DSP a decis suspendarea activităţii. Ele mai au la dispoziţie alte 90 de zile pentru reorganizare, iar în caz contrar vor fi desfiinţate.
Actul normativ prevede că “centrele de permanenţă funcţionează cu un număr de minimum 7 posturi de medic şi cu minimum 5 posturi de asistent medical”.
Centre de permanenţă deschise pe timpul nopţii şi de sărbători
Centrele de permanenţă sunt unităţi special create de Ministerul Sănătăţii, pentru a degreva de unele cazuri unităţile de urgenţe.
Potrivit legii, centrele de permanenţă sunt servicii medicale gratuite, care nu necesită bilet de trimitere, aşa cum trebuie în policlinică. Acestea funcţionează în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale, în regim de cameră de gardă. Tot timpul acestea trebuie deservite de medicii de familie. „Sunt oferite servicii de mică urgenţă, dar sunt efectuate şi tratamente injectabile, pansamente, etc”, a spus un medic de familie botoşănean.
Activitatea centrelor din judeţ se desfăşoară între orele 20:00 – 8:00, iar la sfârşit de săptămână şi în sărbătorile legale nonstop în mediul urban şi între orele 15:00 – 8:00 şi nonstop în weekend şi sărbătorile legale în mediul rural. Fiecare este dotat pentru cazuri de afecţiuni acute şi mici urgenţe chirurgicale.
„Tot ce înseamnă sindrom febril, dureri, pusee hipertensive, reacţii de anxietate, ar putea merge la centrul de permanenţă din zonă. Seara, sau în zile de sărbătoare, ca azi, când centrele de permanenţă sunt aproape goale, la camerele de garda ale spitalelor medicii abia mai fac faţă”, a precizat un medic din cadrul UPU-SMURD.
Apelul la 112 de la aceste centre are prioritate
Potrivit protocoalelor, dacă cel care vine pentru consultaţie la centrele de permanenţă, chiar este un caz de urgenţă, medicul poate solicita imediat o ambulanţă, iar apelul are prioritate, în comparaţie cu un telefon dat de acasă de pacient. Tocmai din acest motiv uneori dispecerii de la serviciul 112 le indică pacienţilor să apeleze mai întâi la centrul de permanenţă sau medicul de familie din zonă, pentru că acesta poate evalua mult mai bine şi prioritiza urgenţa medicală.
Potrivit reprezentanţilor CAS Botoşani, cele 13 centre de permanenţă au afişat programul la fiecare dintre medicii de familie arondaţi lor.