Șase copii ai unei familii din comuna Hudești au fost preluați de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani cu ajutorul magistraților.
Invocându-se existența unei situații de pericol iminent pentru copii, reprezentanții DGASPC au solicitat, săptămâna trecută, emiterea unei ordonanțe președințiale pentru instituirea măsurii de plasament în regim de urgenţă. Astfel, cei șase copii au fost luați de acasă și au ajuns în grija unor asistenți maternali profesioniști. Totodată, instanța a suspendat exercitarea drepturilor părintești, întrucât tatăl și mama copilașilor sunt în imposibilitatea să le asigure celor mici toate cele necesare.
Fraţi ţinuţi murdari şi nemâncaţi
Condițiile inumane în care trăiau cei șase copii au ieșit la iveală în luna septembrie, după ce o echipă de jurnaliști a ajuns la Hudești și a prezentat situația de acolo. În urma articolelor apărute, Avocatul Poporului s-a autosesizat și a solicitat analizarea cazului de către DGASPC. Echipa din cadrul DGASPC s-a deplasat în teren, în data de 6 octombrie, și a stabilit că patru dintre copiii familiei sunt majori, căsătoriți, sau trăiesc în concubinaj sau uniune consensuală. Unul dintre băieți, însă, care era înscris în clasa a VI-a, muncea la o stână. În schimb, ceilalți copii trăiau în condiții ca-n Evul Mediu.
„La momentul vizitei s-a constatat faptul că părinții locuiesc împreună cu șase copii într-o singură cameră, mobilată cu trei paturi și cu o sobă la care se pregătește hrana. Casa este degradată, cu acoperișul găurit și reparat cu bucăți de tablă fixată cu lemne. În curte erau abandonate vase nespălate, în care s-a preparat hrana. Geamurile încăperii au un singur rând de sticlă, care într-o porțiune este și distanțată, astfel încât aerul pătrunde direct din exterior. Pe paturi erau pături și lenjerie uzate și murdare. Igiena corporală și vestimentară a copiilor mai mici, prezenți la momentul vizitei, era deficitară (facies nespălat, păr nespălat, unghii murdare și netăiate, biberon murdar), iar pe fața copilului care dormea circulau muștele. Deși era ora prânzului și o fată pleca la școală, iar alți trei copii reveneau de la cursuri, nu era mâncare pregătită”, se menționa în raport.
Mamă bătută de faţă cu copiii
Când reprezentanții DGASPC au stat de vorbă cu mama copiilor, femeia a relatat faptul că partenerul său, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, a lovit-o în repetate rânduri, în prezența copiilor, și a fost nevoită să părăsească locuința. Astfel, în anul 2021, pe fondul violențelor, a fost plecată de la domiciliu timp de cinci luni, perioadă în care afirmă că a muncit la vie, iar după ce a născut ultimul copil, soțul a refuzat să-i recunoască paternitatea.
În primă fază, femeia și-a exprimat verbal acordul de a merge împreună cu copiii la un centru maternal și a solicitat un interval de câteva zile, pentru a discuta cu partenerul său și pentru a organiza plecarea sa și a copiilor de la domiciliu. Ba mai mult, s-a stabilit ca reprezentanții Primăriei comunei Hudești să o însoţească pe mamă și pe cei șase copii la DGASPC Botoșani.
Băiat fugit de acasă pentru a munci la stână
În aceeași zi, reprezentanții DGASPC s-au deplasat la stâna la care muncea unul dintre băieți. Acesta a precizat că a plecat din familia sa în urmă cu doi ani, pentru că „a vrut să muncească, să câștige banii lui”, dar și din cauza condițiilor improprii – „este mizerie acolo”. Despre tatăl său a relatat că obișnuiește să consume băuturi alcoolice și o lovește pe mamă pentru că este gelos. Totodată, băiatul a relatat că din banii pe care îi primește cumpără periodic alimente și produse de igienă pe care le duce acasă „le-am dus fraților mei brânză, carne, să aibă ce mânca și să aibă cu ce face mama curat”.
În schimb, el a spus că dorește să rămână la familia care îl îngrijește, activitățile cotidiene pe care le desfășoară făcându-i plăcere, nefiind resimțite ca dificile sau obositoare.
Eforturi depuse în zadar
Ulterior, opinia mamei s-a modificat, atât ea cât și partenerul refuzând alternativa de a beneficia de serviciile centrului maternal. Prin urmare, Primăria comunei Hudești și membrii Consiliului Comunitar Consultativ au decis să pună la dispoziția familiei un nou spațiu de locuit – fostul dispensar medical – care, însă, nu dispune de o sursă de încălzire și necesită investiții în acest sens. Ulterior, i s-a comunicat că la nivelul primăriei se realizează demersuri pentru a fi identificată o casă de vânzare pe teritoriul comunei Hudești, care să fie achiziționată cu sprijinul unui sponsor și care să fie transformată în locuință socială pentru familie.
În schimb, pe 9 noiembrie a.c., echipa din cadrul DGASPC Botoșani s-a deplasat din nou la domiciliul familiei, unde a găsit aceleași condiții mizere, situația nemodificându-se cu nimic față de vizita anterioară. Discuțiile cu cei din administrația locală au arătat că, în ciuda suportului material și financiar, furnizat de-a lungul timpului de către autoritățile locale sau de către diverși sponsori/fundații, condițiile de trai ale copiilor familiei nu s-au îmbunătățit, pe fondul capacității limitate a părinților de a înțelege și de a satisface nevoile de bază ale copiilor lor.
Copii luaţi din familie
Astfel, ancheta socială din 12 noiembrie a stabilit că cei șase copii se află în situații de risc iminent pentru securitatea și dezvoltarea lor în mediul familial biologic, aceștia fiind expuși abuzului și neglijării (părinții nu dețin abilități parentale suficient dezvoltate, locuinţa familiei este neigienizată şi degradată).
„Spațiul de locuit este extrem de redus (opt membri ai familiei trăiesc într-o cameră de cca 9 m.p.) și igiena acestuia este deficitară, copiii nu primesc mese regulate sau o alimentație diversificată, în concordanță cu vârsta și nevoile lor de dezvoltare, hainele nu le sunt spălate și sunt depozitate în spații improprii (sub pat, pe jos, între paturi), mediul familial este marcat de tensiune și de absența regulilor clare care să-i ghideze pe copii, în timp ce aceștia sunt privați de afecțiune, stimulare intelectuală, stabilitate, fiind adeseori expuși și la momente de violență domestică”, se arată în document. Prin urmare, reprezentanții DGASPC au solicitat luarea imediată de măsuri, apelându-se la ajutorul judecătorilor.
Au fost identificați asistenți maternali profesioniști care și-au prezentat disponibilitatea de a se ocupa de îngrijirea, creșterea, formarea și dezvoltarea, educarea copiilor, iar instanța a dispus stabilirea plasamentului în regim de urgență pe calea ordonanței președințiale pentru cei șase copii. Măsura a fost instituită marți, pe 15 noiembrie a.c., cei șase copii fiind în prezent în siguranță.
2 din 10 copii din mediul rural se culcă flămânzi
Acesta este un singur caz din sutele sau miile de familii din județ care trăiesc la limita subzistenței. Potrivit Raportului „Bunăstarea copilului din mediul rural în 2022”, realizat la comanda Fundației World Vision România, 2 din 10 copii din mediul rural spun că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare. Doar 23% dintre copii spun că familia le asigură suficientă mâncare. 14% dintre adolescenţi spun că se duc frecvent sau întotdeauna la culcare nemâncaţi, iar pentru 9% dintre aceştia astfel de situaţii sunt ceva obișnuit. 12% dintre adolescenţi spun că nu iau zilnic nici măcar două mese. Potrivit aceleiaşi statistici 1 din 5 adolescenţi nu au în mod obișnuit bani să își cumpere pachet pentru școală.
Raportul arată că copiii din mediul rural cu vârsta de până la 18 ani mănâncă în medie pe săptămână de aproape şase ori mâncare gătită, de aproximativ trei ori carne și pește, de patru ori lactate, ouă, fructe şi legume şi de trei ori pe săptămână dulciuri, biscuiţi şi paste. 14% dintre copiii cu vârsta între 15 și 18 ani mănâncă o pâine sau mai mult pe zi.