Bombă în ancheta derulată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani. Investigațiile scot la iveală aspecte incredibile privind jocurile de putere.
Ițele conduc inclusiv spre Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, existând informații că Mihai Țurcanu i-ar fi pregătit un dosar penal Elenei Mărăndel, cea care s-ar fi opus afacerilor nelegale și care l-a denunțat la DNA.
Jocuri de culise urmărite de procurori
Potrivit unor surse apropiate anchetei, la sfârșitul lui decembrie 2021, Mihai Țurcanu ar fi ajuns la sediul IPJ, iar polițiștii ar fi început propria investigație, doar pe această linie – cum că cei din comisia de achiziții, implicit Elena Mărăndel, ar fi fost de acord cu achiziția unor materiale neconforme.
Procurorii DNA au aflat de aceste jocuri de culise chiar din timpul interceptărilor, și încearcă acum să descoase această filieră. Prin urmare, doi dintre ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (SICE) au ajuns să fie audiați de procurorii anticorupție în calitate de martori. Informațiile sunt cu atât mai halucinante cu cât Elena Mărăndel este soția comisarului șef Sorin Mărăndel, nimeni altul decât șeful Serviciului de Informații și Protecție Internă Botoșani (n.r. – structură de informații a Ministerului Afacerilor Interne). Ba mai mult, în perioada noiembrie 2015 – februarie 2016, Elena Mărăndel a deținut funcția de subprefect al județului (n.r. – pe atunci purta numele de Coșman).
Şeful DSVSA poza în apărătorul instituţiei
Astfel, potrivit informațiilor aflate la dosarul DNA, cercetările efectuate în dosarul instrumentat de polițiști ar fi început după ce fostul șef al IPJ Botoșani, comisarul șef Viorel Șerbănoiu, l-ar fi chemat pe unul dintre ofițerii de la SICE și l-a pus în temă că la sediul instituției ar urma să ajungă Mihai Țurcanu, directorul DSVSA.
În zilele următoare, la sediul IPJ s-a prezentat directorul executiv al DSVSA, care a precizat că dorește să formuleze o plângere penală în legătură cu activitatea instituției pe care o conducea. Având asupra sa câteva înscrisuri, Țurcanu a făcut referire la achiziționarea unor produse pe care le aprecia ca fiind neconforme, valoarea achiziției fiind în jur de 500.000 euro. În continuare, polițistul l-ar fi îndrumat pe Mihai Țurcanu să formuleze o plângere penală, la care să anexeze înscrisurile pe care le aprecia ca fiind relevante.
Polițistul a xerocopiat acele înscrisuri pe care Țurcanu le avea la el, după care, la câteva zile, a avut o discuție cu procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani care îi supraveghea activitatea. În urma acestei întâlniri s-a hotărât să întocmească un proces-verbal de sesizare din oficiu cu privire la aspectele învederate de Țurcanu, doar că în discuția cu procurorul ofițerul nu a pomenit nimic despre discuția avută deja cu directorul DSVSA.
Poliţia nu ştia că Anticorupţia era deja pe fir
Surprinzător este că așa-zisa sesizare din oficiu nu a fost făcută de polițistul în cauză, ci de un coleg de-al său din cadrul SICE. Ba mai mult, cei doi polițiști au mers împreună la sediul DSVSA cu o ordonanță de ridicare a unor înscrisuri care priveau achiziția, deși aceste proceduri se derulau de regulă prin intermediul serviciilor poștale. Ulterior, cei doi polițiști au mers împreună la sediul DSVSA, pentru a ridica documentele solicitate, unde ar fi discutat inclusiv cu Mihai Țurcanu.
Ba mai mult, cu ocazia acestor discuții, unul dintre polițiști s-ar fi oferit să solicite în cadrul cercetărilor și dosarul profesional al Elenei Mărăndel „pentru a verifica modalitatea în care s-a realizat angajarea acesteia în cadrul DSVSA Botoșani”. Ce nu au știut polițiștii a fost faptul că DNA intrase deja pe fir și îl supraveghea pe Mihai Țurcanu. Așa se face că după descinderile procurorilor anticorupție de la sediul DSVSA, cei doi polițiști au trebuit să dea explicații la DNA despre modul în care a debutat ancheta lor, dar și despre documentele ridicate și discuțiile purtate.
Poliţistul şi-a schimbat declaraţiile
La început, ei au încercat să o scalde, invocând că tot ce s-a făcut a fost procedural și că nu a existat nicio intervenție din partea comisarului șef Viorel Șerbănoiu. Ba mai mult, nu s-ar fi făcut nicio referire la dosarul de angajare al Elenei Mărăndel. Doar că procurorii l-au anunțat că există interceptările, iar polițistul în cauză și-a schimbat optica, precizând că „dacă la dosarul cauzei există dovezi că aș fi făcut această afirmație, o explic prin aceea că este posibil să fi făcut această afirmație de conjunctură”.
La fel de interesant este că informațiile despre ancheta derulată de polițiști împotriva lui Mărăndel ar fi ajuns și la urechile unui afacerist din Botoșani, care s-ar fi lăudat că a aflat toate aspectele de la unul dintre polițiștii implicați în anchetă, și aceste discuții fiind interceptate de procurori.
La fel de interesant este faptul că, în momentul în care DNA a cerut dosarul de la poliție, cei doi ofițeri ar fi purtat o discuție cu inspectorul șef Viorel Șerbănoiu, ofițerii invocând la audieri că șeful IPJ ar fi dorit să afle detalii de la ei cu privire la „motivul pentru care DNA a solicitat dosarul”. Totodată, Șerbănoiu ar fi fost interesat să afle și ce activități au fost efectuate cât timp dosarul s-a aflat în instrumentarea poliției.
Şeful Poliţiei s-a pensionat subit
Deocamdată, în acest caz anchetatorii nu au dispus extinderea urmării penale, cercetările fiind încă în faza de audieri. Din acest motiv, nici numele polițiștilor audiați nu au fost făcute publice.
Ce vor scoate la iveală investigațiile derulate de procurorii DNA, este greu de anticipat. Asta pentru că, potrivit ultimelor norme, polițiștii trebuie să înregistreze acum orice sesizare și să întocmească un dosar penal la orice plângere ce vizează suspiciuni privind comiterea unei infracțiuni. Prin urmare, ar exista și o acoperire legală.
Doar că în luna iulie a.c., adică la două luni de la perchezițiile organizate de DNA la sediul DSVSA, comisarul șef Viorel Șerbănoiu a renunțat la funcție. Astfel, cu o lună înainte de a împlini vârsta maximă care îi permitea să rămână în structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI), el s-a pensionat. Asta după ce în 2019 el s-a războit în instanță cu MAI pentru a rămâne cât mai mult pe postul de inspector șef.
Săltat sub acuzaţii de corupţie
Mihai Țurcanu a fost ridicat pe 13 mai a.c. de procurorii DNA, fiind bănuit de comiterea mai multor infracțiuni. Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie-decembrie 2021, acesta ar fi intervenit în mod nelegal într-o procedură de achiziție publică desfășurată de instituție pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar-veterinar- în valoare de 2.974.405 lei.
Procurorii susțin că Țurcanu ar fi împiedicat plata banilor către societatea comercială care adjudecase licitația și ar fi făcut demersuri cu intenția de a favoriza o altă societate comercială care participase la procedura de achiziție, dar a cărei ofertă fusese descalificată de către comisia de evaluare.
„Din cauză că s-au opus cerințelor inculpatului și au refuzat să favorizeze firma susținută de acesta, două dintre funcționarele instituției implicate în procedura de licitație, ar fi fost supuse unei evaluări a performanțelor profesionale efectuată în mod abuziv, în sensul constatării unor abateri disciplinare inexistente, în vederea eliberării din funcțiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) și înlocuirea lor cu alți funcționari obedienți”, au arătat procurorii DNA.
Bani pentru o firmă unde figurează numele lui Şoptică
În acest caz, Țurcanu s-ar fi consultat cu Mădălina Raluca Roșu, directorul Direcției Juridice din cadrul CNCD (Combaterea Discriminării, n.r.), care este anchetată și ea pentru complicitate la abuz în serviciu. Totodată, potrivit anchetatorilor, în decembrie 2020, la numai câteva luni după ce a preluat funcția de director executiv al DSVSA, Mihai Țurcanu ar fi dispus plăți în valoare de 130.000 lei către societatea M Design SRL Botoșani, pentru achiziția mai multor piese de mobilier, care nu au fost livrate în totalitate. Pentru a justifica plata, Țurcanu ar fi încheiat un proces-verbal în care a atestat în fals că produsele ajunseseră la DSVSA.
În acţionariatul firmei M Design figurează numele Şoptică, dar liderul liberal Costel Şoptică spune că nu are vreo legătură cu societatea.
Faptele au ieșit la iveală în luna mai a.c., când procurorii DNA au organizat patru percheziții. Condus ulterior la sediul DNA Suceava, Mihai Țurcanu a fost plasat sub control judiciar având interdicția de a desfășura activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârșit faptele, respectiv cea de director executiv, fiind cercetat pentru două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, o infracțiune de abuz în serviciu, fals intelectual și delapidare. Până la pronunțarea unei sentințe defintive, el va beneficia de prezumția de nevinovăție.
Caz asemănător terminat cu puşcărie
Dacă se dovedește că fostul director DSVSA a apelat la polițiști pentru a se răzbuna pe cei care îi stăteau în cale, nu ar fi primul caz de acest gen în județ.
Cel mai răsunător caz este cel al fostului prim-procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, Raluca Stăncescu, condamnată în iunie 2020 la șase ani și 10 luni închisoare cu executare pentru șantaj și instigare la compromiterea intereselor justiției, după ce a pus la cale întocmirea un dosar penal împotriva foștilor socri ai iubitului ei, moneda de schimb fiind o locuință.
Doar că în urma aranjamentelor au ajuns să fie anchetați și condamnați doi polițiști. Ancheta, derulată și în acest caz de DNA Suceava, a scos la iveală o întreagă încrengătură între procurori și polițiști care acționau la ordinul Ralucăi Stăncescu.