Prevenirea incendiilor în școlile din județ, din cauza defecțiunilor în instalațiile electrice, rămâne doar în declarații. Multe unități de învățământ sau clădiri ale acestora au instalațiile vechi, iar de verificarea acestora în amănunt nici nu poate fi vorba.
Nimeni nu știe care este capacitatea acestora și care ar fi puterea echipamentelor din școli. Electricienii calificați lipsesc din unitățile de învățământ, verificările făcute la instalații sunt sumare, chiar dacă sunt realizate de firme specializate, iar în acest context oricând poate izbucni un incendiu la fel ca cel declanșat luni în cadrul Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” din municipiul Botoșani. Acestea sunt concluziile desprinse astăzi în urma unei analize făcută la nivelul Instituției Prefectului.
Ședință convocată de prefect
Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, a convocat, astăzi, în Sala „Ștefan Luchian” din Palatul Administrativ, o ședință de lucru pentru a analiza incidentul de ieri de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” din municipiul Botoșani și pentru a dispune măsurile necesare pentru a preveni astfel de incidente. La întâlnire au participat inspectorul șef al IPJ Botoșani, inspectorul șef al IJJ Botoșani, inspectorul șef al ISU Botoșani, inspectorul școlar general al IȘJ Botoșani, conducerea Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” Botoșani, reprezentanți ai Primăriei Botoșani și șeful SVSU Botoșani.
Incendiu din cauza lămpii de iluminat
Discuțiile au pornit de la concluziile trase în urma incendiului. Astfel, în urma verificărilor efectuate de firma de profil cu care are contract școala, în prezența reprezentanților Primăriei, s-a stabilit că lampa de iluminat ar fi luat foc întrucât în tabloul principal montat la parterul clădirii (TEG Parter), siguranța tetrapolară de 25A pentru circuitul care duce la tabloul electric de la etajul 1 (TE1) era arsă și topită la contactul de pe Nul, iar cablul avea izolația topită. Totodată, s-a constatat un contact imperfect al coloanei care alimenta tabloul electric de la etajul 1 (TE1), din cauza cablului de aluminiu.
Instalație veche de 42 de ani
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență au constatat că, deși unitatea de învățământ este autorizată la securitatea la incendiu, instalația electrică a școlii este veche de 42 de ani (n.r. – nu a fost schimbată de la inaugurarea unității, deși normativele prevăd un regim de exploatare de maxim 30 de ani), iar aceasta a fost verificată în data de 1 august 2022, conform buletinelor de verificare. Întrucât instalația este veche și cu conductor de aluminiu, s-a recomandat reabilitarea ei și înlocuirea siguranțelor neconforme și necalibrate cu circuitele destinate.
Verificări la școlile din județ
Totodată, la întâlnirea de astăzi s-a hotărât efectuarea unor verificări suplimentare legislației în vigoare pentru instalațiile electrice din unitățile de învățământ din județul Botoșani, de unde să reiasă dimensionarea lor în raport cu consumul suportat, realizarea unei situații cu vechimea instalațiilor electrice și tipul conductorilor electrici. Asta după ce șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Botoșani, Sorin Curcă, a recunoscut că în școli a crescut consumul de energie electrică din cauza echipamentelor noi utilizate în procesul educativ.
„Există buletine de verificare la fiecare școală, dar de obicei se verifică tabloul electric, firida, consola, paratrăsnetul. Nu există electricieni în școală autorizați, se fac improvizații, consumul a crescut – videoproiectoare, tablă electrică. Nimeni nu a măsurat acum cât poate să ducă o instalație, de asta se produc aceste scurtcircuite”, a opinat Sorin Curcă, șeful SVSU Botoșani.
„Cu siguranța copiilor nu ne jucăm”
În acest context, prefectul județului, Sorin Cornilă, le-a solicitat reprezentanților ISU Botoșani și IȘJ Botoșani realizarea unui calendar de acțiune pentru ca într-o perioadă de aproximativ patru luni, adică până în martie 2023, să fie verificate instalațiile electrice din toate unitățile de învățământ din județul Botoșani. Totodată, prefectul a reiterat apelul către directorii unităților de învățământ să solicite alocări bugetare de la primării pentru realizarea verificării unităților școlare și dotarea lor cu instalații de prevenire a incendiilor.
„Cu siguranța copiilor nu ne jucăm, iar faptul că în situația de ieri, a funcționat instalația de prevenire a incendiilor, s-a declanșat alarma de incendiu, iar personalul Școlii Generale nr. 14 Botoșani a acționat corespunzător, a condus la evitarea unui dezastru. Am decis astăzi să solicităm evaluarea instalațiilor electrice de către firme specializate a tuturor unităților școlare din județ pe parcursul următoarelor luni.
Fac un apel la reprezentanții unităților administrativ-teritoriale să asigure bugetele necesare pentru realizarea acestor evaluări și pentru dotarea școlilor cu instalații de prevenire a incendiilor”, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu, Sorin Cornilă.
Elevi evacuați de la ore
Ieri, în jurul orei 10,15, la etajul I al Școlii Gimnaziale ”Ștefan cel Mare” Botoșani, la unul dintre grupurile sanitare ale elevilor a ars lampa de iluminat și instalația electrică. S-au degajat cantități mari de fum, s-a declanșat alarma de incendiu și s-a procedat la evacuarea organizată a elevilor, a cadrelor didactice, a personalului auxiliar și nedidactic și a fost apelat serviciul de urgență 112.
În urma evenimentului, cursurile școlare au fost sistate la etajul I al unității de învățământ, iar elevii au fost repartizați în laboratoare și alte săli de clasă aflate la celelalte etaje ale imobilului.
Dosar penal „în rem” deschis de polițiști
Inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, comisarul șef Ioan Aniței, a anunțat că, în cazul incendiului, a fost deschis dosar penal „în rem”.
„Efectuăm verificări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă. Împreună cu specialiștii din cadrul ISU vom stabili cu exactitate dacă există o culpă din partea cuiva și în funcție de constatările rapoartelor vom da soluție la dosar. Într-adevăr evenimentul este regretabil. Nu am mai avut în ultima perioadă astfel de cazuri. Sperăm nici să se nu se mai întâmple”, a spus Ioan Aniței, împuternicit inspector șef al IPJ Botoșani.
Totodată, reprezentantul Primăriei municipiului Botoșani a anunțat că, în afara unităților de învățământ care vor fi reabilitate prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență, municipalitatea a alocat 200.000 de lei pentru Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” în vederea remedierii problemelor constatate la rețeaua electrică, iar în paralel alte trei unități de învățământ derulează în prezent lucrări de înlocuire a rețelelor electrice. Cele mai avansate lucrări ar fi la Școala Gimnazială „Elena Rareș” din municipiu, acolo unde au fost înlocuiți toți conductorii electrici, dar și tablourile electrice cu echipamente noi.