Prezent vineri (n.r. – 11 noiembrie a.c.) la Botoșani, unde a participat la un concert al Filarmonicii „George Enescu”, ministrul Culturii Lucian Romaşcanu a ajuns prin mai multe localități ale județului. Primul popas a fost la Dorohoi, unde a avut o întrevedere cu cei din conducerea municipiului, după care a mers la Muzeul științelor naturii, unde s-a întâlnit cu o parte dintre șefii instituțiilor de cultură.
Ulterior, el a ajuns la Botoșani, unde a susținut o conferință de presă, după care a mers la Săveni unde a participat la Adunarea Generală a organizației PSD Săveni.
Discuţii doar cu membrii PSD
Vizita a avut așadar mai mult accente politice, întrucât el a purtat discuții doar cu membrii PSD. De altfel, deși a ajuns în sediul Palatului Administrativ, el nu s-a întâlnit cu prefectul județului, Sorin Cornilă, cu toate că a trecut chiar prin fața ușii cabinetului acestuia.
În schimb, a fost însoțit mai tot timpul de ministrul Muncii, Marius Budăi, de deputatul Alexandra Huțu, de președintele Consiliului Județean Doina Federovici și de subprefectul Elena Paula Cojocariu-Berențan, toți reprezentanți ai PSD.
Pus în situația să explice această situație, ministrul Lucian Romașcanu a invocat doar că „organizarea o face Filarmonica”. Deși a ajuns prima dată la Botoșani abia acum, în condițiile în care a deținut portofoliul de ministru și în cabinetul condus de Mihai Tudose (2017), ministrul Culturii a susținut că are rădăcini în acest colț de țară, tatăl său fiind botoșănean de origine.
„Trecem printr-o perioadă de crize suprapuse”
Cu ocazia vizitei în județ, Lucian Romașcanu a recunoscut că domeniul cultural a fost afectat din plin de crizele din în ultimii ani, dar și din cauza conjuncturii de la nivel mondial.
„Trecem printr-o perioadă de crize suprapuse, cum le spunem, când ne cheamă lumea la televizor, dar adevărul acesta este – chiar și instituțiile de cultură au fost dezechilibrate pentru că, din banii pe care i-au primit, au trebuit să plătească mai mult pe gaze și pe curent. Dar asta nu trebuie să ne oprească, pentru că dacă nu există evenimente, aplecare spre zona culturală, nu suntem decât niște indivizi care încercăm să ne ducem viața cât mai îmbelșugat și atâta tot. Cultura ne face să fim o națiune”, a punctat Lucian Romașcanu. Ministrul Culturii a subliniat, însă, că la nivel județean vor fi alocați bani pentru refacerea Muzeului de științe ale naturii de la Dorohoi, dar și pentru derularea unor proiecte culturale inițiate de grupurile de acțiune locală și în care partener va fi Consiliul Județean.
De altfel, restaurarea muzeului de la Dorohoi este susținută și de Institutul Național al Patrimoniului prin Programul național de restaurare a monumentelor istorice, sens în care Ministerul Culturii a asigurat 1,3 milioane de lei pentru realizarea proiectului tehnic.
Angajații din Cultură au cele mai mici salarii
Punând în balanță acțiunile din cultură, Lucian Romașcanu a recunoscut că angajații din Cultură au cele mai mici salarii și s-a încercat o reechilibrare a grilei de salarizare, dar proiectul de lege, inițiat cu Ministerul Muncii, a fost contestat la Curtea Constituțională de către USR.
Totodată, Lucian Romaşcanu a precizat că soluția pentru corectarea acestor lucruri ar fi scoaterea angajaților instituțiilor de cultură din schema de salarizare a administrației locale din sectorul Administrativ și transferarea în sectorul Culturii. „Cel mai important este ca din schemă să se scoată cei care lucrează în cultură, măcar să nu mai fie considerați în partea administrativă, să limitezi numărul de posturi administrative. Acum sunt puși toți la grămadă, că e cultură, că e lucrători la străzi”, a spus Lucian Romașcanu.
Într-o altă ordine de idei, el a precizat că va solicita primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, refacerea mormintelor poetului Mihai Eminescu și a istoricului Nicolae Iorga aflate în Cimitirul Belu. În plus, el a anunțat că va solicita autorităților din Paris, prin intermediul Ambasadei României în Fraţa, semnalizarea corespunzătoare pe panourile de acces la mormântul lui George Enescu din cimitirul Pere-Lachaise.
În schimb, el a recunoscut că nu va ajunge pe 15 ianuarie la Botoșani, pentru a participa la acțiunile închinate poetului național Mihai Eminescu, din cauza manifestărilor organizate la București cu ocazia Zilei Naționale a Culturii.