Foarte mulți români au fost alertați de telefoanele lor cu 10-15 secunde înainte de a simți cutremurul de miercuri dimineață, deși Ro-Alert, sistemul plătit de stat pentru a anunța așa ceva, nu a trimis nici un mesaj.
Este vorba de un proiect Google pornit din 2020, care a fost implementat inițial în California, apoi în Europa, prima țară fiind Grecia, după care a ajuns în mai multe țări, printre care și România.
Sistemul dezvoltat de Google e numit Android Earthquake Alerts System și, în teorie, funcționează oriunde în lume. Este un foarte bun exemplu de folosire în scopuri bune a tehnologiei și bazelor de date, unul dintre puținele de acest gen.
Practic, toate telefoanele nostre sunt miniseismometre și, împreună cu alte milioane de telefoane cu sistem de operare Android, devin cea mai mare rețea de detecție a cutremurelor din lume.
Orice telefon cu Android are din construcție un accelerometru, care este, de fapt, un senzor de mișcare, e cel care sesizează când ținem telefonul pe orizontală sau verticală și întoarce și imaginea de pe ecran. Cu ajutorul acestuia, telefonul dumneavoastră detectează orice mișcare. Dacă detectează ceva ce seamănă a cutremur (modelele de mișcare la cutremur sunt deja încărcate în sistemul de operare) trimite un semnal către serverul Google de detecție a cutremurelor, împreună cu locația unde s-a simțit mișcarea.
Dacă un singur telefon cu Andoid trimite un astfel de semnal, serverul îl ignoră. Dacă se întâmplă în sute sau mii de telefoane, serverul Google combină informațiile și poate stabili exact epicentrul și magnitudinea cutremurului. După care dă alerta în zona de potențială activitate seismică, folosind sistemul de mesagerie al telefoanelor.
Cum reușește serverul Google să fie mai rapid decât cutremurul? Pentru că datele transmise cu aproape viteza luminii (care e aproximativ viteza de transmitere a datelor din telefon) concurează cu viteza de propagare a undelor seismice. Și, din fericire, viteza luminii e mult mai mare.
Deoarece cutremurul de miercuri a fost la adâncime mare (160 de kilometri) cei din zona cutremurului au primit mesajul cu 10-15 secunde înainte de a începe mișcările seismice. Când cutremurul e mai aproape de suprafață, alerta poate ajunge și mai devreme, chiar cu 20-30 de secunde înainte de a începe seismul. Timp prețios, în care putem închide gazul în casă, lua copilul din pat și căuta un loc să ne adăpostim.
Este un exemplu cum datele culese din telefoanele noastre ne pot salva viața, deci, nu toată tehnologia e rea, depinde doar cum e folosită.
Sistemul Ro-Alert, deși are detectoare ultra-sensibile în zona Vrancea nu a trimis nici un mesaj, Raed Arafat, șeful DGSU, probabil a înțeles greșit întrebarea ziariștilor despre alerta de cutremur și a răspuns tăios că sistemul Ro-Alert nu a trimis nici un mesaj. „Cine susține că am trimis un mesaj să mi-l arate”, a spus Arafat ziariștilor care îl întrebau cum de o inițiativă privată funcționează mult mai bine decât cea plătită din bugetul statului.
Cutremurul de miercuri dimineață din Vrancea, de magnitudinea 5,2 grade pe scara Richter, nu a provocat victime sau pagube materiale.