Surpriză pentru un tânăr din județ, după un control în trafic. Aflat la volanul unui autoturism, el a fost tras pe dreapta de polițiști pentru verificări și a ieșit pozitiv la testul antidrog.
Întâmplarea s-a petrecut azi dimineață (n.r. – 3 noiembrie a.c.). Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 10 Ștefănești au oprit, pentru control, pe DN 29 D, în comuna Durnești, un autoturism condus de un tânăr, de 21 de ani, din comuna Santa Mare. În urma testării cu aparatul DrugTest, rezultatul a fost pozitiv pentru substanța canabis. Polițiștii continuă cercetările pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive. În funcție de rezultate vor fi dispuse măsuri legale. Totodată, tânărul a rămas fără permisul de conducere, care i-a fost reținut pe loc.
Cercetări îngreunate în astfel de cazuri
Conform Codului Penal, conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă penală. În România, deși posesia de canabis este ilegală, consumul nu este incriminat. Cert este că din 2019, de când Poliția Română a fost dotată cu zeci de aparate Dräger DrugTest 5000 și AquilaScan, agenții de circulație au depistat mai multe persoane în cazul cărora aparatele au indicat prezența drogurilor.
Doar că cercetările în aceste cazuri au întârziat. Asta deoarece singurul laborator autorizat la nivel național pentru efectuarea unor astfel de analize toxicologice este la Institutul Național de Medicină Legală. Prin urmare, rezultatele sunt comunicate cu o întârziere de aproape șase luni. În plus, cei care au lucrat în trecut cu persoane aflate sub influența drogurilor spun că testele ar reacționa chiar și în situația în care substanțele interzise ar fi fost consumate cu mult timp în urmă. Prin urmare, există posibilitatea ca șoferii să nu se mai afle sub efectul drogurilor când au fost opriți de polițiști.
În schimb, Înalta Curte de Casație și Justiție a clarificat problema. Aimpla prezență a substanțelor active în organism este de natură să atragă răspundere penală pentru conducere sub influența substanțelor interzise. Prin urmare, concentrația din corp nu contează pentru autorități, așa cum se întâmplă în cazul alcoolului. De altfel, aparatul DrugTest Drager 5000 nu poate măsura și care este cantitatea de droguri consumată de o persoană, ci poate să indice numai prezența în corp a mai multor tipuri de substanțe interzise. E vorba de amfetamină, benzodiazepină, Delta-9-tetrahidrocanabinol (THC), cocaină, metamfetamină, opiacee, metadonă, ketamină. Plecând de la ipoteza că, cel mai probabil, prezența substanței în corp influențează capacitatea de a conduce.