spot_img
miercuri, noiembrie 27, 2024
HomeLocal BTColaborare de aproape 4 milioane de euro între CJ și Spitalul Județean...

Colaborare de aproape 4 milioane de euro între CJ și Spitalul Județean pentru combaterea infecțiilor nosocomiale (video)

Consiliul Județean (CJ) Botoșani și Spitalul Județean „Mavromati” vor semna un nou acord de parteneriat pentru obținerea unei finanțări, de data aceasta prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este vorba de un proiect privind prevenirea infecțiilor nosocomiale în Spitalul Județean. Proiectul ar urma să fie depus pe Componenta 12 Sănătate I2. Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice. Estimat la aproape 20 de milioane de lei, adică echivalentul a aproape 4 milioane de euro, proiectul propune îmbunătățirea accesului populației la servicii medicale de calitate şi la standarde europene, prin achiziționarea de echipamente destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale. Totodată, se urmărește prevenirea și limitarea fenomenului de rezistență la antimicrobiene și a infecțiilor asociate asistenței medicale, la Spitalul Județean.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Decizia a fost luată luni, pe 31 octombrie a.c., în cadrul ședinței ordinare a CJ, când aleșii județeni au aprobat proiectul, cheltuielile estimative legate de implementarea proiectului și acordul de parteneriat. Banii ar urma să fie asihurați prin PNRR, dar CJ se obligă să asigure toate sumele reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului.

Astfel, potrivit unui raport de analiză anuală a infecțiilor asociate asistenței medicale pe anul 2021, depus de reprezentații Spitalului Județean „Mavromati”, rata infecțiilor nosocomiale ar fi fost de 1,86%, rata infecțiilor Clostridium difficile de 33,16%, rata infecțiilor cu microorganisme MDR depistate și declarate de 0,84% raportat la pacienții externați din cadrul secțiilor în care au fost depistate cazurile și de 0,63% raportat la pacienții externați din cadrul spitalului. Asta la un număr de 4.925 probe analizate de microbiologie și un grad de ocupare al unității sanitare de 42,03 %.

Consilierul județean liberal Viorel Iliuță a apreciat depunerea proiectului și a considerat că acesta ar putea rezolva o problemă foarte importantă cu care se confruntă sistemul medical românesc. „Dacă la Botoșani rata infecțiilor nosocomiale este de 1,86 la sută, peste media națională, la nivel european media este undeva la 7 la sută. Asta înseamnă că, probabil, managerii din sistemul medical românesc suferă de lipsa de abordare corectă sau subestimează impactul. Eu am citit într-un raport de specialitate că aceste infecții nosocomiale au ucis în România, în medie, cam cinci oameni pe zi. De aceea, mie mi se pare foarte important să fim de acord cu acest proiect și să-l votăm, dar am o rugăminte și pentru doamna manager – să analizeze cu foarte mare atenție și să verifice dacă, într-adevăr, aceasta este rata reală a infecțiilor nosocomiale, pentru că eu personal mă îndoiesc”, a punctat Viorel Iliuță.

La final, proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

Potrivit ultimului raport, în primele opt luni ale anului 352 de pacienți care au ajuns în spital anul acesta s-au îmbolnăvit din cauza infecțiilor nosocomiale. Raportată la cele peste 40.000 de internări, cifra pare infimă. Cele mai multe persoane infectate au fost pe Secția de Terapie Intensivă. Ca o comparație cu cifrele din urmă cu 5-6 ani, infecțiile raportate acum sunt mult mai multe. Anul trecut, de exemplu, Spitalul Județean a raportat 547 de cazuri, cele mai multe – 166 – fiind înregistrate în perioada ianuarie – martie. Cadrele medicale spun că acum cazurile se și raportează, nu se ascund sub alte afecțiuni, cum se făcea în trecut. În 2017, de exemplu, în primele cinci luni ale anului au fost înregistrate 42 de infecții asociate asistenței medicale.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
6.1 ° C
6.6 °
6.1 °
93 %
2.6kmh
100 %
mie
6 °
joi
8 °
vin
4 °
sâm
4 °
Dum
8 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Președintele CJ a avut o revelație. Apoi a cerut schimbarea lui Ciucă cu Bolojan.

EDITORIAL

Alegeri de infarct, cam de așa ceva am avut parte zilele astea, cu rezultate care nu ne prea onorează. Când, duminică seara, au fost anunțate...

EPIGRAMA ZILEI

Când spun că lumea s-a schimbat Vin cu un argument concret : Ieri se stătea la internat, Astăzi se stă la ... internet!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...