Traficanții de persoane învață continuu din greșelile celor prinși de anchetatori și sunt foarte motivați. Dacă li se pare că trebuie să taie o mână, taie o mână, dacă victima nu se lasă exploatată, îi prind degetele în tocul ușii sau o cufundă în cada cu apă.
Sunt dibaci și cunosc chiar și strategii de marketing – un copil cu o vioară „stricată” poate face bani frumoși în Austria. Uneori, victimele nu sunt doar exploatate sexual, ci sunt folosite și la spălare de bani.
Nici anchetatorii nu se lasă mai prejos în acest război continuu. E nevoie de un efort logistic uriaș pentru destructurarea rețelelor transfrontaliere, dar chiar și cele mai mici indicii contează. Un dosar important din UE a fost declanșat de un Red Alert trimis de o bancă, în urma unor comenzi făcute la Glovo.
Despre toate acestea și despre cum ajung la închisoare traficanții de persoane, PRESShub a discutat cu Dragoș Lucian Ivan, avocat, formator și sociolog, membru al ICDE și al VeDemJust, care explică de ce „noi avem o situație «perfectă» pentru infracționalitate” și cât de mult contează eforturile oamenilor legii, corupția din instituții, dar și implicarea comunității.