Deputatul PNL de Buzău Gabriel Avrămescu îl acuză pe ministrul Muncii, Marius Budăi, că nu a întocmit proiectul legii pensiilor, deşi eliminarea inechităţilor în sistemul de pensii e un lucru asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Liberalul îl numeşte pe Budăi „plângăcios naţional”, pentru că în emisiuni televizate plânge şi deplânge soarta pensionarilor, însă în realitate, acesta nu s-ar preocupa să şi întocmească un proiect de lege a pensiilor, care să vină în sprijinul vârstnicilor.
La Conferinţa Judeţeană a seniorilor liberali buzoieni, deputatul Gabriel Avrămescu l-a criticat pe ministrul Muncii, Marius Budăi, că întârzie întocmirea unui proiect de lege a pensiilor, realizat pe principii sănătoase, care să asigure eliminarea inechităţilor în acest domeniu.
„În 2020, unii care se dau a fi colegii şi partenerii noştri de coaliţie promiteau pensii majorate cu 40%. Aţi văzut aceste majorări? Nu, pentru că politica, pe partea stângă a spectrului, se face doar o dată la 4 ani, promiţând salarii şi pensii mari mari. E singurul lor program de guvernare, dintotdeauna. L-aţi auzit să vorbească despre proiecte, despre dezvoltare? Cu promisiuni de majorări de pensii au încercat mereu să câştige capital electoral, şi, din păcate, au şi reuşit. Domnul Budăi, care în ultima vreme a devenit plângăciosul naţional, se plânge la televizor de soarta pensionarilor, dar nu spune un lucru: că până la finele anului trebuia să vină cu o nouă lege a pensiilor, e un jalon asumat prin PNRR, în momentul în care a fost stabilit”, a declarat Avrămescu.
“De ce nu a apărut acest proiect al legii pensiilor?”
În acelaşi context, parlamentarul liberal a adăugat că trebuie să se facă o distincţie clară între pensiile de serviciu, de care beneficiază militarii, care merită respect şi admiraţie, şi pensiile speciale.
„Să facă distincţia între pensia de serviciu şi pensia specială. Militarii nu au pensii speciale, ei au pensii de serviciu. Militarii trebuie respectaţi şi apreciaţi. De altfel, într-un studiu recent al Băncii Mondiale se recomandă să nu se umble la aceste pensii de serviciu, mai ales în contextul actual geopolitic pe care-l traversăm cu toţii. Întrebarea noastră este de ce nu a apărut acest proiect al legii pensiilor? Colegii din coaliţie uită că recomandarea Comisiei Europene e să se vină cu un proiect de lege a pensiilor, nu cu o ordonanţă de urgenţă, pe care există riscul de a fi modificată în Parlament”, a conchis deputatul PNL.
Gorghiu: “Adevărul trebuie spus”
Şi senatoarea liberală Alina Gorghiu acuză PSD de minciună, pentru că social-democrații neagă faptul că PNL a făcut cea mai mare creștere a pensiilor, de 14%.
„Problema pensiilor trebuie rezolvată rapid. Mi-aș dori să vă mobilizare din partea tuturor partidelor, dar mi-ar dori și o comunicare onestă către români, fără fente oratorice. Am văzut zilele trecute din partea PSD niște informații eronate în spațiul public pe tema pensiilor, probabil echipa de comunicare a lui Marcel Ciolacu a greșit discursul, pe fondul oboselii”, a spus Gorghiu.
„Pe 1 septembrie 2020, cu premier liberal, punctul de pensie a crescut cu 14%, cea mai mare creștere din Europa. Iar pe data de 1 ianuarie 2022, tot cu un premier liberal, punctul de pensie a crescut cu 10%. Ăsta este adevărul. Că le place unora istoria recentă, că nu le place, nu trebuie să recunoască nimeni meritele unui guvern liberal sau a unui premier liberal, însă adevărul trebuie spus”, a adăugat ea.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că propunerea de majorare a pensiilor de la anul a venit de la PSD și că „PNL-iştilor le curge prin vene sânge pesedist”, după ce au fost de acord cu acest lucru.
Budăi schimbă placa şi se ia de vârsta de pensionare
Ministrul Muncii, Marius Budăi, nu spune nimic concret despre creşterea pensiilor şi procentul majorării, dar spune mai nou că respinge ideea creşterii vârstei de pensionare în România, considerând că, înainte de a creşte această vârstă, e nevoie să crească speranţa de viaţă sănătoasă a populaţiei. El se exprimă în favoarea cumulului pensiei cu salariul inclusiv la stat, dar doar în cazul acelor salariaţi care s-au pensionat la vârsta standard de pensionare.
„Eu am spus foarte clar că nu susţin o majorare a vârstei de pensionare. Eu cred că în România avem cu totul şi cu totul alte priorităţi şi anume să creştem speranţa de viaţă întâi şi mai ales speranţa de viaţă sănătoasă. Pentru că în România acum e 59 de ani şi şase sau opt luni speranţa de viaţă sănătoasă şi 70 de ani şi şase luni speranţa de viaţă la bărbaţi. Păi se discuta de creşterea vârstei de pensionare la 70 de ani. E cinic, eu nu voi face aşa ceva”, a afirmat Marius Budăi sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv.
În ce priveşte vârsta de pensionare a femeilor, acesta a explicat că o decizie a CCR dă femeilor posibilitatea de a lucra până la 65 de ani, dacă ele decid astfel, el precizând că nu susţine introducerea obligativităţii în acest sens.
Contre şi cu USR
Acuzele între PNL şi PSD pe tema pensiilor vin după ce, la mijlocul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă a declarat la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că s-a „convenit” înlocuirea limitei de 9,4% prevăzută în PNRR pentru bugetul de pensii cu un „indicator de disciplină financiară”. Întrebat de ziariști ce înseamnă concret ce înseamnă acest indicator de disciplină financiară, Nicolae Ciucă a precizat că nu a intrat „în detalii”.
În schimb, fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea a precizat că premierul Nicolae Ciucă nu a realizat nimic la Bruxelles. Referitor la indicatorul de 9,4% din PIB din reforma pensiilor din PNRR, de care coaliţia insistă să scape, Ghinea a precizat că este cel mai puţin constrângător, iar astfel pensiile ar putea creşte imediat cu 27%, însă coaliţia de guvernare se ceartă dacă pensiile să fie majorate cu 10% sau 15%.