Judeţul Botoşani va primi peste 20 de milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului. Asta după ce Executivul a adoptat o hotărâre prin care s-a aprobat suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2022 cu suma de 726,6 milioane de lei din Fondul de rezervă. Judeţului Botoşani i-au revenit în total 20,6 milioane de lei, bani care au fost repartizaţi pe fiecare unitate administrativ-teritorială.
Sumele alocate sunt, însă, mult mai mici decât cele solicitate. Astfel, cei mai mulţi bani i-a primit Consiliul Judeţean, respectiv 4 milioane de lei. Asta în contextul în care instituţia ceruse 70 de milioane de lei. Primăria municipiului Botoşani a primit 2 milioane de lei, municipiul Dorohoi 700.000 de lei, iar oraşele între 300.000 şi 500.000 de lei. Oraşele Bucecea şi Săveni au primit de exemplu 500.000 de lei, oraşul Flămânzi 450.000 de lei, iar oraşele Darabani şi Ştefăneşti câte 300.000 de lei.
În ceea ce priveşte comunele, fondurile pentru echilibrarea bugetelor locale variază între 100.000 de lei 250.00 de lei.
Bani pentru cheltuieli de funcţionare
La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Guvernul a alocat, 726.600 mii de lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru 3.080 de unităţi administrativ-teritoriale.
Fondurile au fost alocate la solicitarea autorităţilor locale pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare şi dezvoltare ale autorităţilor administraţiei publice locale, cheltuieli care necesită a fi efectuate până la sfârşitul anului 2022.
Prin proiectele de hotărâre transmise s-au solicitat sume pentru unităţile administrativ-teritoriale pentru care nu a fost posibilă, din bugetele proprii, finanţarea pentru unele categorii de cheltuieli de strictă necesitate precum cheltuieli de funcţionare (salarii, iluminat public, salubritate etc.), sentinţe, cofinanţarea proiectelor, asigurarea cu energie termică a instituţiilor publice, corecţii financiare, cheltuieli de capital, cât şi alte cheltuieli neprevăzute.
Astfel, potrivit actului normativ adoptat, 9 consilii judeţene, precum şi sectorul 6 al municipiului Bucureşti, 83 de municipii, 206 oraşe şi 2.781 de comune primesc finanţare.