Copilul care a ajuns la spital luni, în stare critică, din cauza unei diete se simte mai bine. Băiatul, în vârstă de 16 ani, este internat la Iaşi. Acesta respiră singur, dar diagnosticul de bradicardie și endocardită trebuie monitorizat în ATI.
„Este în monitorizare în ATI pentru analize extinse și monitorizare pentru a identifica patologia acută și dacă este determinată de acea declarație ca a ținut o cură de slăbire prin administrare de medicament naturist, tratament. Este important ca medicii să poată pune un diagnostic precis pentru patologia acută, iar patologia cronică de care probabil suferă în urma acestei cure de slăbire să poată fi corectată în secția de nutriție”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalul de Copii din Iași.
Copilul a fost transfer la Iaşi cu elicopterul
Copilul, care este dintr-o localitate de pe malul Prutului, a ajuns la spital luni, cu o ambulanţă. Acesta le-a spus medicilor că nu se putea ţine pe picioare, obosea foarte repede şi ameţea aproape tot timpul. Medicii botoşăneni au rămas şocaţi de modul în care tânărul arăta, mai ales că pielea de pe aproape tot corpul era foarte lăsată şi avea un aspect foarte îmbătrânit.
Băiatul le-a spus medicilor că a ţinut o cură de slăbire drastică, după ce, în urmă cu un an cântărea aproape 100 de kilograme. Copilul susţine că a luat şi un medicament naturist, zilnic în ultimele zece luni. Slăbind aproape 50 de kilograme în 12 luni, acesta şi-a afectat foarte mult muşchiul inimii, pe lângă celelalte organe.
„Pacientul a ajuns la spital în stare gravă. Acuza lipsa de echilibru, însă la analize au apărut foarte multe afecțiuni. Prezenta lichid intraperitoneal, lichid în zona muşchiului inimii, emfizem, bradicardie, adică inima îi bătea foarte rar. Avea chiar şi 40 de bătăi pe minut, în condiţiile în care normal ar fi 90-110. A fost trimis la Iaşi, fiind solicitat elicopterul SMURD”, a spus un asistent din cadrul Serviciului Județean de Ambulanţă.
Dietă ascunsă de părinţi
Părinții băiatului spun că fiul lor a suferit din cauza faptului că era supraponderal și din acest motiv a pierdut și un an de școală. În fața părinților, acesta a susținut în ultimele luni că slăbește pentru că face sport. „Făcea exerciții, el, culcat pe podea. A zis că a vorbit cu niște băieți și eu i-am zis: «dar cu cine ai vorbit?». «Păi, cu băieții aștia de pe internet, ei practică sporturi extreme»”, a spus tatăl băiatului.
Copilul nu le-a spus medicilor de unde a luat medicamentul pentru slăbit și nici nu a dat detalii despre el. Posibil să îl fi procurat de pe internet.
Specialiștii în nutriție atrag atenția că orice cură de slăbire trebuie prescrisă de un medic specialist și în niciun caz nu trebuie administrate medicamente după ureche.
„Dietele foarte restrictive, care nu furnizează organismului nutrientii de care au nevoie pentru o bună funcționare, pot pune în pericol sănătatea. Substanțele conținute de suplimentele pe care le pot lua oamenii de pe internet pentru a susține astfel de diete pot conține stimulente pentru organismul nostru, compuși care pot forța foarte tare inima și care pot duce la tulburări de ritm și la alte afecțiuni”, a declarat Adina Rusu, președintele Colegiului Dieteticieni lor Iași.
În cazul adolescentului de 16 ani doctorii spun că recuperarea va dura. Băiatul primește ajutor de la o echipă formată dintr-un cardiolog, un medic nutriționist și un psiholog.
Ce este bradicardia
Bradicardia apare din cauza unei defecțiuni la nivelul rețelei electrice a inimii, atât în producerea stimulilor electrici, cât și în mecanismul de conducere a acestora. Nodul sinusal este sursa generatoare de impulsuri electrice care determină contracția miocardului. Atunci când această zonă nu mai funcționează corect, apar tulburări de ritm cardiac.
Altă cauză a bradicardiei poate fi infarctul de miocard. În urma unui infarct de miocard, o parte a inimii este necrozată (celulele sale sunt moarte), așadar nu mai funcționează. În acest caz, inima are leziuni ireversibile care îi afectează activitatea.
Hipotiroidismul, miocardita, cardiomiopatia, malformațiile cardiace congenitale, dezechilibrele electrolitice (potasiu, magneziu, sodiu, clor), apneea în somn sunt câteva dintre afecțiunile care pot cauza bradicardie. Unele medicamente pot duce la apariția bradicardiei.