spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeCaleidoscopRusia spiona SUA prin antivirusul Kaspersky

Rusia spiona SUA prin antivirusul Kaspersky

Informaţia a fost dată publicităţii recent de către spionii israelieni.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Apare un nou pion în scandalul Kaspersky. Spionii americani au aflat de la spionii israelieni că spionii ruşi le furau informaţii clasificate. Hackerii Israelului s-au infiltrat în reţelele Kaspersky, a aflat „New York Times”, şi au găsit acolo uneltele de spionaj ale americanilor. Cum au ajuns în posesia lor? Ei bine, un angajat de la NSA a luat acasă date secrete ale agenţiei pentru a încheia o misiune, doar că pe calculatorul de acasă avea instalat Kaspersky, iar Rusia a putut sustrage imediat informaţiile. Erau acolo detalii despre cum America atacă cibernetic alte state şi despre cum se apără de hackerii lor.

Agenţiilor de stat ale Americii li s-a dat ordin abia luna trecută să dezinstaleze softurile Kaspersky, însă NSA pare să fi ştiut de legăturile dintre compania IT şi Guvernul Rusiei încă de acum doi ani.

Potrivit „New York Times”, în 2015, hackerii Israelului găseau la Kaspersky secrete ale agenţiei americane de spionaj. Au anunţat imediat NSA-ul, iar în urma unei anchete, americanii au aflat că uneltele lor de spionaj se aflau deja pe mâna Kremlinului. Era o indicaţie clară că antiviruşii companiei pot fi folosiţi de agenţia de spionaj a Rusiei drept poartă de intrare în sute de milioane de calculatoare din întreaga lume.

Israelienii au depistat că hackerii Kremlinului foloseau softurile Kaspersky pe post de motor de căutare pentru informaţiile clasificate. Aceştia ar fi văzut în timp real cum ruşii scanau calculatoarele clienţilor Kaspersky. Acelaşi sistem care îi permite antivirusului să detecteze softuri maliţioase poate fi folosit pentru a identifica orice alt tip de date stocate pe computere.

Ruşii căutau unelte de spionaj şi le-au găsit în 2015 pe calculatorul personal al unui angajat de la NSA. Erau acolo detalii şi coduri folosite de NSA în atacurile cibernetice, dar şi la apărarea reţelelor americane împotriva atacurilor străine. Cât timp a folosit Rusia antiviruşii Kaspersky drept „Google” pentru spioni e neclar. Nu se ştie nici dacă furtul de la NSA este singurul. Momentan autorităţile încearcă să îşi dea seama dacă Kaspersky îi este Kremlinului complice sau victimă. Mai mulţi specialişti în securitate cibernetică sunt de părere că FSB-ul, serviciul de informaţii al Rusiei, a exploatat o portiţă din softurile Kaspersky pentru a obţine acces la calculatoarele pe care acestea sunt instalate. Alţii spun însă că spionii Kremlinului nu au nevoie să intre acolo prin efracţie. Legislaţia rusă prevede ca orice companie care lucrează cu date criptate să obţină licenţă de la FSB.

De asemenea, datele trecute prin operatorii de internet din Rusia sunt monitorizate de stat. Iar Kaspersky este singurul producător important de antiviruşi ale cărui date ajung la providerii ruşi de internet, deci şi sub lupa autorităţilor ruse. Compania spune că legislaţia rusă a fost prost interpretată şi că se află acum în mijlocul unei lupte geopolitice.

În urmă cu două săptămâni însă, Consiliul Naţional de Informaţii al Americii le-a transmis aliaţilor un raport care arată că FSB are probabil acces la datele Kaspersky şi că aceasta poate ajuta Rusia să atace cibernetic guvernul american, dar şi industria.

 

caseta

Kaspersky Lab dezminte acuzaţiile

 

Într-un comunicat de presă, compania Kaspersky Lab nu a fost implicată în situaţia în cauză şi nu deţine niciun fel de cunoştinţe despre aceasta. „Având în vedere că integritatea produselor noastre este fundamentală pentru noi, Kaspersky Lab rezolvă orice vulnerabilităţi identificate sau care sunt raportate companiei. Kaspersky Lab îşi reiterează disponibilitatea de a coopera cu autorităţile americane pentru a răspunde oricăror îngrijorări pe care acestea le-ar putea avea în legătură cu produsele şi sistemele sale şi solicită respectuos orice informaţii relevante şi concrete care ar putea ajuta compania în propria investigaţie pentru a respinge falsele acuzaţii”, se arată în comunicatul companiei ruseşti.

Kaspersky Lab susţine şi că nu a ajutat niciodată, „nici nu va ajuta niciun guvern din lume în eforturile sale de spionaj cibernetic şi, contrar, raportărilor eronate, software-ul Kaspersky Lab nu conţine funcţii ascunse precum backdoors, care ar fi ilegale şi inetice”. „De asemenea, este important de notat că detectăm toate tipurile de ameninţări, inclusiv malware-ul susţinut la nivel statal, indiferent de originea sau de scopul său. Compania urmăreşte peste 100 de grupări şi operaţiuni APT (Advanced Persistent Threat) şi, de 20 de ani, Kaspersky Lab a avut ca prioritate protejarea oamenilor şi a organizaţiilor împotriva ameninţărilor cibernetice. Localizarea geografică a birourilor sale nu schimbă această misiune”, conchid reprezentanţii companiei ruseşti.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-2.3 °
-2.8 °
77 %
2.8kmh
5 %
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
-0 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...