spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeInterviu„Spitalul Dorohoi nu a beneficiat niciodată de atâtea proiecte”

„Spitalul Dorohoi nu a beneficiat niciodată de atâtea proiecte”

Medicul primar în chirurgie generală, Valerian Andrieș, are peste două decenii de când activează în cadrul Spitalului Municipal Dorohoi. Din cei 22 de ani de activitate, aproape jumătate îi are ca manager al spitalului, în două mandate. Acesta spune că proiectele simultane de modernizare a spitalului vor face unitatea sanitară să fie una de top.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Reporter: – De cât timp sunteți medic și de cât timp manager?

Valerian Andrieș: – Mi-am început activitatea medicală la Spitalul Municipal Dorohoi în funcția de medic specialist specialitatea Chirurgie Generală încă din luna septembrie a anului 2000, iar din luna octombrie 2005 sunt medic primar specialitatea Chirurgie Generala, cu o experiență de peste 22 ani de activitate medicala.
Ca manager al acestei unități, am 10 ani de experiență, având la activ două mandate, primul mandat fiind în perioada aprilie 2006 – noiembrie 2013, iar al doilea mandat al meu ca manager al Spitalului Municipal Dorohoi este din luna iulie 2020 și până în prezent.

– Cum ați putea spune că a evoluat spitalul fata de atunci când ați ajuns medic în spital?

– Față de acum 22 ani de când am pășit pentru prima oară pragul acestei unități în calitate de medic, pot spune că acest spital a cunoscut o evoluție ascendentă, în ceea ce privește siguranță și satisfacția pacienților și calitatea actului medical. Cele trei obiective ale unui spital au fost permanent îmbunătățite:
– spitalizarea pacienților, și aici menționez, au fost efectuate în această perioadă reparații capitale în pavilionul Chirurgie, Secția Anestezie și Terapie Intensivă, la Compartimentul Primiri Urgente și reparații punctuale în toate paviloanele,
– îmbunătățirea serviciilor medicale, prin dotarea cu echipamente medicale de înaltă tehnologie pentru Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală, prin achiziționarea unui Computer Tomograf și Ecografe, a fost dotat cu aparatura modernă Laboratorul Recuperare, Medicina fizică și Balneologie, Laboratorul de Analize Medicale, Secția Chirurgie generală și ATI.
– extinderea portofoliul medical și orientarea permanentă spre introducerea de servicii noi în cadrul spitalului. Am pornit de la un număr de 44 medici câți erau în anul 2006 și am ajuns la 64 medici câți sunt în prezent, am adus medici în specialități noi cum ar fi: Urologie, Endocrinologie, Dermatovenerologie, Ortopedie și Traumatologie, Reumatologie, Pneumologie, Nefrologie, Laborator Anatomie Patologică.
Mai mult, am continuat aducerea de medici în specialitățile deficitare și anume: AȚI, Boli Infecțioase, Laborator de Radiologie și Imagistică Medicală, Psihiatrie, Chirurgie generală, Medicină de urgent, ORL, Pediatre, Obstetrică și Ginecologie, Medicină Internă, Diabet zaharat, nutritive și boli metabolice.

– În ultima vreme spitalul a ajuns în atenția opiniei publice prin episoade mai puțin plăcute. Ultimul a fost cel cu gândacii filmați de o pacientă. Care este realitatea?

– Spitalul Municipal Dorohoi, a împlinit anul acesta 160 ani de funcționare. Acesta se află în plin proces de reabilitare și modernizare, în incinta acestuia în momentul de față desfășurându-se multiple proiecte de reabilitare. Secția Pediatrie a Spitalului Municipal Dorohoi, în incinta căreia a fost realizat acel filmuleț în care apar gândaci, se află în Pavilionul Materno-Infantil, format din 3 Corpuri, Corpul C urmând să fie dat în funcțiune în cursul lunii noiembrie anul curent. În incinta Corpului C au funcționat până la începerea lucrărilor Laboratorul de Analize Medicale și Dispensarul TBC, care au fost mutate în afara unității, în diferite locații, pentru a respectă legislația privind îndeplinirea criteriilor necesare unei bune funcționari ale acestora. Pavilonul Materno-Infantil în incinta căruia se află Secția Pediatrie, este dat în funcțiune încă din anul 1985, având 37 ani de funcționare. De-a lungul anilor s-au făcut reparații dar fiind o clădire veche, nereabilitată total sau parțial, cu tâmplărie și scurgeri de canalizare care datează de ani de zile, ținând cont și de faptul că a început sezonul rece și umed, toate acestea au contribuit la apariția unor gândaci, într-unul din saloanele secției. Unitatea noastră are angajați doi dezinfectori care acționează conform procedurilor în vigoare și ori de cate ori este necesar pentru că astfel de moment să nu existe, inclusive sâmbăta și duminica când este cazul. Ultima dezinsecție în cadrul Secției Pediatrie a fost făcută pe data de 16 septembrie 2022, cu două zile înainte de incident. În urma controlului efectuat de DSP Botoșani în data de 22 septembrie 2022, s-a constatat că dezinsecția a fost făcută conform procedurilor în vigoare, recomandarea acestora fiind doar intensificarea masurilor de dezinsecție, pentru obținerea unor rezultate optime și eventual schimbarea substanțelor dezinsectante.
Corpul C din Pavilionul Materno-Infantil vă intra în reabilitare începând cu luna noiembrie anul curent, urmând că Secția Pediatrie să fie mutată, astfel încât să poată funcționa în condiții normale. Menționez faptul că s-au făcut eforturi deosebite că această secție să funcționeze optim, având în vedere adresabilitatea mare pe care o are, odată cu venirea sezonului rece și începerea școlilor, când s-au intensificat și virozele respiratorii, fapt pentru care nu am putut închide secția până la mutarea ei. Reiterez faptul că prezența gândacilor a fost doar într-un singur salon al Secției de Pediatrie și nu în întreagă secție. În Spitalul Municipal Dorohoi nu există astfel de cazuri.
În urma acestui eveniment neplăcut, am solicitat din nou dezinfectorilor să dezinfecteze și să se ocupe de dezinsecția întregului corp B al Pavilionului Materno-Infantil, ocazie cu care am achiziționat alte produse de dezinsecție recomandate de DSP Botoșani. Voi monitoriza permanent și îndeaproape situația din spital, prin intermediul medicului șef și asistentului șef al fiecărei secții. Cu siguranță, pot spune că după finalizarea proiectelor aflate în curs de derulare, situații de acest gen nu vor mai exista.

– Spitalul este într-un amplu proces de reabilitare. Ce presupun aceste investiții?

– Cum am mai spus, Spitalul Municipal Dorohoi se află în plin proces de modernizare/reabilitare care vă îmbunătăți substanțial calitatea actului medical, siguranță și satisfacția pacientului, organizarea fluxurilor și transportul pacienților. Spitalul nu a beneficiat niciodată de atâtea proiecte, atât pe partea de reabilitare cât și pe partea de dotare, cu precizarea că aceste proiecte se derulează simultan, unele aflându-se în faza de licitație, altele în faza de execuție sau finalizate 100%.
Aceste investiții constau în:
Modernizarea ambulatoriului spitalului municipal Dorohoi – Lucrare aflata în derulare
În anul 2021 au început efectiv lucrările de reabilitare a ambulatoriului, proiect în valoare de aproximativ 2.200.000 euro, finanțat din fonduri europene, POR, axa prioritara 8, cofinanțare Primăria Municipiului Dorohoi.
Extindere și modernizare casa scării pavilion chirurgie – Lucrare finalizată
Grad de realizare actual 100%, costul investiției este de aproximativ 700.000lei. Sursa de finanțare este Primăria Municipiului Dorohoi.
Eficientizarea energetica a clădirilor pavilionului materno-infantil, bloc alimentar, spălătorie a spitalului municipal Dorohoi – Lucrare aflată în derulare
În toamna anului 2021 au început și lucrariile la acest pavilion. Sursa de finanțare este din fonduri europene, POR axa prioritara 3, cofinanțare Primăria Municipiului Dorohoi, costuri estimate aproximativ 7.100.000euro.
Menționez că Blocul alimentar este finalizat și a fost dotat cu o linie de bucătărie profesionala în valoare de 95.000lei.
Construire lift exterior pavilion interne a spitalului municipal Dorohoi – Lucrare aflată în derulare
Aici va fi construit un lift, pentru facilitarea transportului pacienților în cadrul acestui pavilion. Valoarea proiectului este de aproximativ 590.000lei, sursa de finanțare Primăria Municipiului Dorohoi.
Consolidare pavilion psihiatrie – dali și expertiza tehnică – Finalizat proiectul, lucrare ce urmează a fi scoasă la licitație
Se analizează necesitatea unor lucrări de consolidare a construcției sau dacă trebuie demolată și construită o alta clădire. Sursa de finanțare a acestei expertise este Primăria Municipiului Dorohoi, costurile estimate fiind de 50.000lei.
Creșterea siguranței pacienților în clădirile secției chirurgie și secției interne din cadrul spitalului municipal Dorohoi – Proiectul implică racordarea tuturor paturilor din cele doua pavilioane la stația de oxigen, ceea ce înseamnă că fiecare pat ale secțiilor menționate vor fi racordate la oxigen. În acest moment acest lucru nefiind posibil.
Sursa de finanțare este din fonduri europene – POIM, proiect în valoare de aproximativ 10.343.943,20 lei.
Dotarea spitalului municipal Dorohoi cu echipamente specifice pentru gestionarea crizei sanitare cauzate de SARS-COV-2 – Proiectul implică achiziționarea de aparatură medicală pentru toate sectile și compartimentele implicate în diagnosticarea și tratarea pacienților infectați cu Covid-19
Sursa de finanțare este din fonduri europene – POIM, proiect în valoare de aproximativ 14.493.958,87 lei, având că termen de finalizare 31.12.2021, din care aparatură medicală și echipamente în valoare de 13.709.000 lei

– Când se vor finaliza?

– Așa cum am declarat, aceste proiecte aflate în derulare au că termen de finalizare 2023 – 2025, dar bineînțeles, nu înseamnă că nu ne preocupăm ca termenul lor de finalizare să fie mult mai mic.

– Cum este afectată activitatea medicală până atunci?

– Activitatea medicală se desfășoară în condiții legale, respectând circuitele și procedurile medicale avizate de Direcția de Sănătate Publică Botoșani. Este adevărat că am fost nevoiți să mutăm anumite servicii medicale, inclusiv în locații aflate în afara Spitalului Municipal Dorohoi, locații oferite de Consiliul Local al Municipiului Dorohoi și de Primăria Municipiului Dorohoi, cu ajutorul domnului primar Ing. Dorin Alexandrescu și aici menționez că am mutat în afara unității Laboratorul de Analize Medicale și Dispensarul TBC. În ceea ce privește reorganizarea cabinetelor din Ambulatoriu, acestea au fost mutate în unele pavilioane din incinta spitalului, tocmai pentru a putea veni în sprijinul pacienților, astfel că aceștia să nu aibă de suferit, prin închiderea totală a lor.
Facem eforturi deosebite că unele secții să nu fie închise cu ocazia realizării acestor proiecte, să putem obține toate avizele necesare funcționării lor și activitatea medicală să nu aibă de suferit.

– Ce ar mai rămâne de făcut după?

– După finalizarea tuturor proiectelor aflate în derulare, imaginea Spitalului Municipal Dorohoi va fi schimbată complet. Un spital modern cu medici specialiști în aproape toate specialitățile, cu aparatură modernă de ultimă generație, cu condiții de spitalizare foarte bune. Ulterior finalizării acestor proiecte, cu siguranță vor fi și alte proiecte legate de activitatea medicală. Conducerea Spitalului Municipal Dorohoi intenționează să acceseze noi proiecte europene de modernizare a spitalului. Deja dorim să obținem și un proiect de informatizare a spitalului prin achiziționarea a 176 calculatoare, plus rețea de telemedicină, precum și un proiect privind dotarea cabinetelor din ambulatoriul de specialitate al spitalului.
Pentru mine ca manager, calitatea reprezintă o valoare de bază a serviciilor oferite de Spitalul Municipal Dorohoi, în jurul căreia se fundamentează toate principiile de funcționare, în vederea satisfacerii depline a nevoilor pacienților noștri, în acord cu standardele naționale și internaționale din domeniul medical.
Direcțiile strategice care susțin politica mea de calitate sunt:
– atragerea de personal medical calificat și aici mă refer în special la medici, în vederea implementării unui act medical caracterizat prin profesionalism și siguranță ce corespund reglementărilor, având în vedere îmbunătățirea lor continua, pentru a depăși așteptările pacienților
– extinderea și orientarea permanentă spre introducerea de servicii medicale noi
– existența unor condiții excepționale de spitalizare și tratament pentru pacienți
– utilizarea de echipamente de înalta tehnologie
– buna pregătire profesională a personalului atât medical cât și cel auxiliar, prin participarea continua la pregătire și formare profesională

– După ce veți finaliza investițiile vom avea un mic paradox, spitalul vă arăta foarte bine, dar cum veți sta cu specialiștii?

– Preocuparea mea și a conducerii spitalului este aducerea de medici noi, chiar în aceste zile se desfășoară concursul pentru postul de medic specialist specialitatea Endocrinologie și pentru postul de medic specialist specialitatea Radiologie și Imagistică Medicală.
Facem necontenit demersuri pentru aducerea de medici noi și facem apel la aceștia să-și facă public interesul de a profesa într-un spital modern ca al nostru. Țin să precizez că în anul 2023 la Spitalul Municipal Dorohoi vor veni 9 medici noi în următoarele specialități: specialitatea Cardiologie, specialitatea Chirurgie generală, specialitatea ORL, specialitatea Ortopedie și Traumatologie, specialitatea ATI, specialitatea Obstetrică și Ginecologie, specialitatea Pediatrie, specialitatea Psihiatrie pediatrică și specialitatea Gastroenterologie.

– Cum vă înțelegeți cu managerul SJU, având în vedere că a fost subalterna dumneavoastră?

– Doamna manager al Spitalului Județean de Urgență ,,Mavromati” a ocupat funcția de Director Financiar Contabil în Spitalul Municipal Dorohoi. Eu nu ocupam atunci funcția de manager, eram șef al Secției Chirurgie generală, domnia sa nefiind subalterna mea. Colaborarea cu doamna manager al Spitalului Județean de Urgență ,,Mavromati” a fost una foarte bună pe toată perioada cât a fost Director financiar contabil la Spitalul Municipal Dorohoi. Mai mult, această colaborare frumoasă se întinde și în această perioadă în care domnia sa este manager la Spitalul Județean de Urgență ,,Mavromati”.
Țin să subliniez faptul că aceeași colaborare frumoasă și bazata pe respect profesional o am cu toți medicii ce profesează la Spitalului Județean de Urgență ,,Mavromati”, ocazie cu care țin să le mulțumesc și pe această cale.

– Uneori medicii de la Botoșani spun că pacienții sunt trimiși mult prea ușor de la Dorohoi. De ce credeți?

– De fapt cred că multe din aceste declarații nu sunt date din răutate ci doar din necunoștință de cauză. La ora actuală Spitalul Municipal Dorohoi are 6 linii de gardă : pe CPU, pe Interne, pe Chirurgie, pe Pediatrie, pe Laborator Analize Medicale și pe Obstetrică și Ginecologie. Nu avem linie de gardă pe ATI și nici pe Laborator Radiologie și Imagistică Medicală. Suntem în curs de înființare cu linie de gardă pe Laborator Radiologie și Imagistică Medicală și obținere finanțare pe CPU. De aceea unele cazuri grave, care necesită consultații de specialitate și tratament sub supraveghere medicala sunt transferate la Spitalului Județean de Urgență ,,Mavromati”, în special în următoarele specialități: Neurologie, Cardiologie, Neonatologie, Ortopedie și ATI.
Ca toate spitalele de rang similar și noi suntem în deficit de medici și aceasta este cauza principală a transferurilor. Imediat după finalizarea proiectelor puține cazuri vor mai fi trimise la SJU.

– Ce lipsește în prezent cel mai mult spitalului Dorohoi?

– Încă suntem deficitari în ceea ce privește asistența medicală pentru unele specializări, precum și lipsa aparaturii medicale de înaltă performanță pentru investigații complexe ( RMN, Radiologie interventionala, Colonoscopie, Endoscopie), aparatură ce va fi achiziționată prin programele aflate în desfășurare. Un alt aspect ar fi spații generoase pentru desfășurarea activității medicale, ținând cont de reparațiile capitale din momentul de față, numeroase activități medicale fiind concentrate în spații mici, cu o limitarea a activității.

– Cum stați la capitolul acreditare?

– În momentul de față Spitalul Municipal Dorohoi se află încadrat în categoria III de acreditare „Acreditat cu rezerve” în baza Ordinului Președintelui Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate nr. 385/05.11.2019, cu termen de valabilitate 04.11.2024, tocmai din cauza proiectelor aflate în derulare. Procesul de acreditare este un proces conținu ce implica respectarea tuturor standardelor de calitate a activității medicale, de aceea este o preocupare permanentă a Comitetului director al spitalului pentru respectarea lor. Serviciul Managementul Calității constituit la nivelul unității transmite trimestrial și semestrial către ANMSC informații privind implementarea și menținerea standardelor și proceselor Sistemului de Management al Calității, respectiv informații privind monitorizarea și măsurarea permanenta a performantelor sistemului, aplicarea de corecții și acțiuni preventive rapide și adecvate riscurilor și oportunităților, pentru asigurarea eficienței și eficacității serviciilor medicale.

– Ce mesaj ați avea pentru dorohoieni?

– Doresc să mulțumesc tuturor cetățenilor care au apelat la serviciile Spitalului Municipal Dorohoi, pentru înțelegerea situației în care se află spitalul (proiectele simultane aflate în derulare), ceea ce duce la diminuarea confortului pacientului. Rog pe această cale să existe această înțelegere și în perioada următoare. Cetățenii dorohoieni vor fi mândri de cum va arăta Spitalul Municipal Dorohoi la sfârșitul tuturor proiectelor. Menționez că spitalul deservește întreaga populației a zonei de nord-est al județului. Consider că trebuie reamintită importanța confortului pacientului și pusă în fata doctorului și a bolii.
Toți pacienții sunt diferiți în funcție de vârstă, pregătire, mediu social, iar personalul medical trebuie să îi trateze ca atare.
Indiferent de categoria din care fac parte, toți pacienții noștri sunt și trebuie tratați cu același respect și răbdare și pentru fiecare în parte trebuie găsită modalitatea de a-i face să se simță confortabil și relaxați pe parcursul vizitei, în așa fel încât la plecare să fie lămuriți asupra diagnosticului și tratamentului ce trebuie urmat.
În acest sens, rog pacienții nemulțumiți să mă contacteze oricând considera că sunt neglijați, pentru a putea veni în ajutorul lor.

Vreau să mulțumesc în continuare primarului Municipiului Dorohoi, domnul Ing. Dorin Alexandrescu, Consiliului Local al Municipiului Dorohoi, Prefecturii cât și Consiliului Județean, precum colaborarea frumoasa avuta cu aceștia și pentru suportul oferit în vederea derulării acestor proiecte de anvergura. De asemenea, vreau să mulțumesc medicilor, asistenților, personalului auxiliar, personalului TESA și administrativ al Spitalului Municipal Dorohoi, pentru ajutorul oferit în toată această perioadă.
În încheiere, rog dorohoienii să apeleze cu încredere la serviciile medicale oferite de Spitalul Municipal Dorohoi, de un corp medical bine instruit, profesionist, dedicat pacienților.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
-0 ° C
-0 °
-1.7 °
94 %
1.8kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...