Moment de o înaltă încărcătură emoţională pentru zeci de pelerini ajunşi la racla Sfintei Cuvioase Parascheva.
Vineri seară, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a închinat la racla Sfintei Parascheva. Locul prin care au trecut deja peste 200.000 de pelerini a căpătat o încărcătură aparte în momentul în care înaltul prelat a mers şi el să se roage, alături de oamenii veniţi din toată ţara.
După ce a sărutat racla, Teofan a mers printre pelerini pentru a le mulţumi pentru că au venit şi au rezistat zeci de ore la rând. Acesta i-a întrebat dacă „îi mai ţin picioarele” şi le-a mulţumit tuturor celor prezenţi.
„Nu au nicio nuanţă, sau aproape nicio nuanţă de nemulţumire. Îşi simt foarte greu picioarele, sunt mame cu copii în braţe, care au adormit, s-au trezit, iarăşi au adormit. Privindu-i, îţi dai seama câtă forţă poţi să primeşti de la Dumnezeu, în momentul în care te angajezi spre un demers spiritual duhovnicesc. Aceştia sunt cei care ne dau nouă lecţii, ne smeresc. Nu ştiu dacă eu personal aş rezista să stau 14 ore la rând. Sa mergi încet, să îţi treacă prin minte tot felul de gânduri şi, totuşi, să stai acolo. Să mergi mai departe. Pentru aceasta, Dumnezeu se milostiveşte asupra noastră”, a spus ÎPS Teofan, după ce a stat de vorbă cu câţiva pelerini.
Peste 200.000 de pelerini la Sfânta Parascheva
Potrivit organizatorilor, vineri la ora 22:00 erau trecuţi pe la raclă 202.000 persoane, iar la rând erau aproximativ 17.000. „Rugăciunile lor, răbdarea lor constituie osatura şi Bisericii şi a naţiunii. Semn că Sfintele Moaşte sunt pline de Duhul Sfânt şi acolo unde este Duhul Sfânt este adevărul şi oamenii simt în conştientul lor, în subconstientul lor că acolo e ceva. Şi pentru o jumătate de secundă, cât pot să şadă în faţa Sfintei Racle, ei sacrifică drum, bani şi foarte, foarte multă răbdare. Să ne ajute Domnul!”, a mai transmis ÎPS Teofan.
ÎPS Teofan este din anul 2008 arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Anterior, între 2000-2008, a fost arhiepiscop ortodox al Craiovei și mitropolit al Olteniei. Între 9 septembrie 1991 și 2000 a fost episcop-vicar patriarhal cu titulatura Sinaitul.