Valul de scumpiri pe toate planurile lasă urme adânci în buzunarul botoşănenilor, care se descurcă tot mai greu de la o lună la alta. Acest fapt poate fi observat și la casele de amanet. Din ce în ce mai mulți oameni sunt nevoiți să-și lase bunurile garanție pentru a-și acoperi nevoile zilnice.
În ultimele luni, casele de amanet înregistrează tot mai mulţi clienți noi, care nu au mai amanetat niciodată. „Din momentul în care a început războiul și criza asta, lumea a început să vrea tot mai mulți bani. Omul care înainte nu a mai amanetat niciodată, cred că a început să amaneteze. Se simte oricum, au fost momente în care am rămas fără bani”, a declarat Ady Amariței, patronul unui lanț de case de amanet care are puncte de lucru în Botoșani, Suceava și Iași.
Obiectele des întâlnite la amanetat sunt bijuterii, electronice și electrocasnice. Pe lângă telefoanele mobile, tablete, laptopuri sau calculatoare, au început să apară cuptoare electrice, cafetiere și chiar roboți de bucătărie. Electrocasnicele acceptate sunt noi, sigilate, fără a fi folosite. „Mai ieșit din comun, eu primesc truse pentru construcții, doar că trebuie să fie noi, nefolosite, la cutie. Am primit și cuptor electric, sigilat, luat de la magazin, cred că a făcut rată și l-a adus la amanet”, a mai spus Ady Amariței.
Alte noutăți apărute printre obiectele amanetate sunt ochelarii, bicicletele și trotinetele electrice.
Obiectele noi devin un lux
Dacă pe unii criza și războiul i-a adus în situația de a-și amaneta lucrurile, alții sunt nevoiți să achiziționeze obiectele care nu au fost răscumpărate. Asta se întâmplă din cauză că nu-și pot permite să le cumpere de la magazine de profil. „Clientul nu-și mai permite să-și ia un telefon, laptop, calculator și alte lucruri noi. Se simte că lumea a început să se orienteze către categoria second hand”, a mai adăugat Ady Amariței.
În județele Suceava și Iași, procentul de obiecte recuperate de către cei care le-au amanetat este de circa 70%. La Botoşani, însă, acesta scade la 50-60%. „În județul Suceava rămân puține produse la vânzare. Acolo omul vine să-și scoată produsul, decât să-l piardă”, a mai spus patronul lanțului de case de amanet.
Chiar dacă situația diferă de la județ la județ, perioada dificilă prin care trecem își lasă amprenta și în activitatea caselor de amanet, fiind din ce în ce mai căutate.
Situaţie similară la nivel naţional
Botoşănenii nu sunt, însă, singurii care apelează la casele de amanet. Liderul pieţei de amanet din Bucureşti şi al doilea jucător la nivel naţional, cu experienţă de aproape 15 ani pe acest segment, a anunţat recent că a înregistrat în primul semestru din 2022 o creştere de 37% a cifrei de afaceri comparativ cu perioada similară a anului trecut, ajungând la 33,5 milioane de lei. De asemenea, pe aceeaşi perioadă analizată, profitul companiei ajunge la 3,6 milioane de lei. Creşterea este cu 33% mai mult faţă de primul semestru al anului trecut.
Potrivit unui reprezentant al companiei, bijuteriile din aur şi produsele electronice se menţin în topul celor mai amanetate, dar şi al celor mai bine vândute bunuri anul acesta. Un trend ce reprezintă o particularitate a acestui an complicat din cauza situaţiei internaţionale o constituie preferinţa clienţilor pentru bijuteriile cu greutate mai mica şi, implicit, cu un preţ mai mic. Totodată, produsele electronice de larg consum, cum ar fi telefoanele mobile, au fost si sunt şi în 2022 la mare căutare, în topul celor mai bine vândute produse.