Fostul primar al comunei Mihălășeni, Gianin Loredan Buraga, în prezent consilier local, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Săveni sub acuzația de abuz în serviciu. În boxa acuzaților a fost trimisă și o angajată a primăriei, Nicoleta Crina Botezatu, contabil în cadrul instituției, care ar fi avizat efectuarea unei plăți nelegale către o firmă din Iași.
La mijloc ar fi vorba de un prejudiciu de peste 30.000 de lei. Suma s-a plătit din banii publici pentru o lucrare care nu a fost efectuată vreodată. Dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Săveni. Acesta a trecut de Camera preliminară, însă până la pronunțarea unei sentințe definitive cei doi vor beneficia de prezumția de nevinovăție.
Firmă plătită degeaba
Povestea începe în 2008, când mai multe primării din județ au fost avertizate de conducerea Inspectoratului de Stat în Construcții despre faptul că riscă să nu mai aibă dreptul de a elibera autorizații de construcție. Asta din cauza expirării Planului Urbanistic General (PUG). Pe listă se afla și comuna Mihălășeni, iar în martie 2009 Primăria a încheiat cu o firmă din Iași două contracte de prestări servicii.
Primul contract avea ca obiect elaborarea Studiului Geotehnic, cu o durată de execuție 60 de zile, iar cel de-al doilea viza reactualizarea Planului Urbanistic General, cu termen de execuție de 120 de zile. Acest ultim contract prevedea că prețul va fi plătit în două tranșe, 40% la data semnării și 60% la data predării documentației, doar că, după numai câteva luni, în august 2009, termenul de execuție a fost prelungit cu încă 500 de zile de la data încheierii actului adițional, celelalte clauze rămânând neschimbate.
Dacă primul contract a fost dus la îndeplinire, la numai trei săptămâni de la semnarea contractului pentru realizarea PUG, Primăria Mihălășeni a achitat către firma din Iași, suma de 19.421,09 lei reprezentând avansul de 40%, așa cum se stabilise în contract. Restul de 33.255,99 lei, reprezentând diferența de plată, a fost achitată după mai bine de șase ani, pe 29 decembrie 2015, cu toate că PUG-ul nu ar mai fi ajuns la primărie, iar contractul era expirat.
Cazul a ajuns în atenția polițiștilor și procurorilor, care în 2018 au deschis un dosar penal pentru a lămuri cele întâmplate. Între timp, printr-o hotărâre din iulie 2018, Consiliului Local Mihălășeni a decis prelungirea valabilității PUG-ului până la 31 decembrie 2023.
Contabila semna fără să ceară justificări
Investigațiile făcute de anchetatori au condus spre cei doi, Gianin Loredan Buraga, învestit în funcția de primar al comunei în iunie 2012, și Nicoleta Crina Botezatu, contabil în cadrul Primăriei Mihălășeni. Chemată la audieri, aceasta din urmă a susținut că, până în 2020, se proceda după un anumit tipic.
„Persoana care ocupa funcția de primar îi aducea facturile emise de diferite entități economice pentru a efectua plățile, dar o parte erau însoțite de documente justificative, altele nu. De arhivarea contractelor se ocupa Compartimentul Achiziții, nu Compartimentul Contabilitate”, a susținut în fața anchetatorilor Nicoleta Crina Botezatu.
Potrivit acelorași surse, după anul 2009, în bugetul comunei nu au mai fost alocate resurse pentru a plăti diferența de 60% pentru PUG, motiv pentru care lucrarea nu a fost finalizată. În schimb, în decembrie 2015 a avut loc o rectificare bugetară și s-a primit o sumă mai mare de bani. În aceste împrejurări, primarul i-ar fi cerut să achite diferența pentru firma din Iași, în sumă de 33.255,99 lei, în caz contrar urmând ca la finalul anului să piardă banii primiți prin rectificare bugetară.
Citat pentru a fi audiat, Gianin Loredan Buraga s-a prezentat în fața organului de urmărire penală, dar nu a dat declarații în calitate de suspect. În schimb, după finalizarea cercetărilor, dosarul a fost trimis în instanță, procurorii apreciind că la mijloc ar fi vorba de un abuz în serviciu, suma de 33.255,99 lei fiind plătită fără vreun document justificativ, în condițiile în care PUG-ul nu a fost predat, iar contractul era expirat.
Acuzat şi de delapidare
Gianin Loren Buraga a mai fost trimis în judecată și în 2021 și pentru delapidare, după ce, împreună cu alte trei persoane, ar fi folosit mașina primăriei în scop personal. Astfel, procurorii susțineau că acesta, împreună cu fratele său, angajat pe postul de șofer la primărie, cu fostul viceprimar și preotul din comuna Mihălășeni ar fi mers de mai multe ori în Republica Moldova, cu mașina instituției, carburantul fiind decontat din banii publici.
Ulterior, însă, cei patru au contestat actele întocmite de procurori acuzând o serie de neregularități printre care o serie de neconcordanţe în descrierea infracțiunilor, dar și o insuficientă descriere a faptelor. Din acest motiv, judecătorii au decis restituirea dosarului la parchet, procurorii declarând că renunță la trimiterea în judecată.