spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomePrima PaginăLovitură pentru clienţii termoficării centralizate

Lovitură pentru clienţii termoficării centralizate

Pomparea de sume uriaşe în societăţile de termoficare pare că se va încheia. Iarna aceasta va fi ultima în care municipalităţile vor subvenţiona agentul termic pentru încălzirea populaţiei.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) au anunţat recent că subvenţia va fi retrasă din aprilie 2018 şi că se vor acorda ajutoare financiare de încălzire doar familiilor care se înscriu în categoria de consumator vulnerabil.

Mirela Pleşca, şeful Serviciului de Eficienţă Energetică din cadrul ANRE, a anunţat că este în dezbatere legislaţia secundară privind noţiunea de consumator vulnerabil.

Despre această măsură se vorbeşte de câţiva ani, însă nu a fost aplicată. Practic, autorităţile acoperă cu fonduri locale o parte din preţul total de producere a gigacaloriei, iar populaţia plăteşte un preţ mai mic. Multe persoane primesc însă şi ajutor la încălzire, acordat de la bugetul de stat, ceea ce înseamnă, în cazul lor, o dublă subvenţionare.

 

Jumătate din preţul gigacaloriei suportat de municipalitate

 

La Botoşani, preţul local pentru producerea energiei termice este de 363,74 de lei pe gigacalorie, în timp ce preţul de facturare pentru populaţie este de 164 de lei. Diferenţa este acoperită de municipalitate.

Acordarea subvenţiei pentru termoficare presupune un efort financiar considerabil. Anul trecut, municipalitatea a plătit în acest sens 10,4 milioane de lei. În acest an, conducerea Modern Calor a solicitat 11,5 milioane, iar aleşii locali au aprobat zece milioane, suma efectivă virată până la această dată fiind de 6,9 milioane de lei. Modern Calor are 11.231 de clienţi casnici.

 

Autorităţile vor diminuarea subvenţiei

 

Conducerea Modern a invocat în repetate rânduri că municipalitatea subvenţionează populaţia, nu societatea, dar în fapt producătorul de energie termică este cel care încasează banii. Pe fondul problemelor financiare generate de majorările salariale din acest an, Cătălin Flutur, primarul municipiului, a anunţat recent că se ia în calcul diminuarea subvenţiei pentru termoficare.

Pe lângă eliminarea subvenţiei, se are în vedere modificarea legii energiei termice, respectiv introducerea de noi obligaţii pentru constructorii de locuinţe, vizând sistemele de încălzire.

Potrivit reglementărilor, dacă un investitor construieşte un bloc, într-o zonă deservită de o reţea de termoficare, şi intenţionează să monteze centrale termice în apartamente, trebuie să demonstreze primăriei că această soluţie este mai eficientă „economic şi energetic” decât sistemul centralizat de încălzire. Investitorul trebuie să prezinte un studiu elaborat de experţi, care presupune un efort financiar deloc de neglijat, care s-ar putea reflecta în creşterea preţurilor locuinţelor. În cazul în care refuză, autoritatea publică nu-i eliberează autorizaţie de construcţie.

În plus, conform noilor prevederi, clienţii sistemului centralizat incluşi în aşa numitele zone unitare, nu au voie să opteze pentru surse individuale de încălzire.
Foarte mulţi români preferă însă centralele de apartament. În decembrie 2016, doar 1,24 milioane de români erau clienţii societăţilor de termoficare. Pe de altă parte, în 2016 s-au cumpărat circa 200.000 de centrale termice individuale pe gaz, potrivit estimărilor comercianţilor.

 

1.200 de cereri pentru ajutoare la încălzire

 

1.200 de botoşăneni care au apartamentele racordate la sistemul centralizat de termoficare au depus cereri pentru a primi ajutor la plata facturii la încălzire. Potrivit reprezentanţilor Modern Calor, pentru a beneficia de ajutor pe întreg sezonul rece (1 noiembrie 2017-31 martie 2018), botoşănenii trebuie să depună cererile până la finele lunii octombrie. Cei care nu se vor încadra în acest termen vor primi ajutoare, însă cu data de 1 a lunii următoare depunerii cererii.

Clienţii casnici depun cererile şi declaraţiile pe proprie răspundere la biroul special pus la dispoziţie în acest scop, în clădirea Centrului de încasare şi relaţii cu clienţii, din strada Vârnav 9 (lângă Şcoala 7).

De acest ajutor pot beneficia familiile care deţin o singură locuinţă, un singur autoturism mai vechi de 10 ani, nu au terenuri intravilane (mai mari de 1.000 de metri pătraţi în zona urbană, mai mari de 2.000 de metri pătraţi în mediul rural), nu au depozite bancare mai mari de 3.000 de lei şi au venitul pe membru de familie mai mic de 786 de lei net.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
0 ° C
1.6 °
-0 °
77 %
3.1kmh
58 %
sâm
0 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
3 °
mie
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...