Răcirea vremii și apropierea anotimpului hibernal contribuie la rezolvarea temporară a unei probleme cu care se confruntă locuitorii dintr-o comună din nordul județului. De câțiva ani comuna Mileanca a fost efectiv invadată de șerpi. Asta deși în trecut aceste reptile reprezentau o apariție excepțională în zonă.
Sătenii reclamă că găsesc reptile peste tot, chiar și în casă sau prin cotețele găinilor.
„Prin anii ′70 șerpii puteau fi văzuți doar în albia pârâului Podriga, dar după ceva vreme au dispărut complet”, a declarat Viorel Sîrghie (foto), inginer silvic.
„La sfârșitul anilor ′80, când îmi desfășuram stagiatura, trupul de pădure Codreni era singurul din zonă în care nu trăiau șerpi. Acum zona e invadată de șarpele de casă – Natrix natrix – numit uneori și șarpe cu urechi galbene sau șarpe de apă. Nu este veninos, dar știți cum se spune din popor, șarpele tot șarpe, nu toată lumea suportă reptilele. Practic, avem de-a face cu o invazie de șerpi într-un areal în care acesta nu exista înainte, deși zona asigură toate condițiile pentru a-și desfășura viața. S-au înmulțit broaștele, hrana de bază a acestor reptile. Șerpi au fost aduși din lunca Prutului odată cu produsele de balastieră folosite la pietruirea drumurilor din comună. Practic, după ce a început pietruirea drumurilor șerpii au fost din ce în ce mai des văzuți prin zonă”, a mai spus inginerul silvic.
Şerpii nu reprezintă un pericol
Unii susțin că șerpii au ajuns pe teritoriul comunei Mileanca din zona iazului de la Tătărășeni, comuna Havârna. Acolo, acum ceva timp s-a semnalat invazie de reptile. Este puţin plauzibil, însă, ca reptilele să vină de acolo deoarece, la vremea când șerpii s-au înmulțit foarte mult la Tătărășeni, la Mileanca deja se putea vorbi de invazie în toată regula.
Este de presupus că această invazie va continua în primăvară. Asta deoarece în zonă sunt condiții prielnice pentru viața șerpilor, dar și a broaștelor cu care aceștia se hrănesc. Deocamdată șerpii nu reprezintă un pericol. Faptul că s-au înmulțit, însă, foarte mult rozătoarele poate duce și la o invazie de reptile mult mai periculoase, fiind știut că micile mamifere reprezintă hrana preferată a viperelor.
– Ciprian MITOCEANU