Un profesor de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a mers, duminică, să evalueze groapa care a apărut în barajul de la Tăul Mare. Ruperea barajului ar putea amenința Roșia Montană. Evaluarea s-a făcut, însă, cu o „tehnologie” străveche. Astfel, în prezența șefului DSU, Raed Arafat, profesorul Costică Sofronie a evaluat fisura pe verticală din zid cu ajutorul unei crengi de alun, ruptă dintr-un copac de pe marginea digului, potrivit Dejeanul.
Groapa nu are un diametru mai mare de 40 cm. Adâncimea este de 1 metru și 20 cm. De asemenea, se afla la o distanță de aproximativ 7 metri de lac, iar apa încă nu s-a infiltrat până în zona surpării.
Localnici evacuaţi de urgenţă
Localnicii din aval de Roșia Montană au fost evacuați de urgență de autorități, după ce sâmbătă noapte a fost descoperită o fisură în digul lacului de acumulare, care, dacă s-ar revărsa, ar distruge totul în cale. Potrivit PressHub, pompierii sosiți la Roșia Montană au demarat duminică operațiunea de scoatere a apei din lacul Tăul Mare. Toate măsurile sunt luate preventiv, în spatele barajului aflându-se 300.000 de metri cubi de apă.
„A fost o perioadă de secetă prelungită pesemne că s-au făcut niște fisuri, a venit o perioadă ploiasă, a intrat apă, s-a surpat tavanul de la golirea de fund. E o galerie și a căzut tot materialul pe pâlnia asta, un horn dacă vreți. Dacă Doamne ferește se rupe barajul nu mai controlezi nimic”, a explicat Costică Sofronie cum ar fi putut apărea spărtura, potrivit Știrilor Pro TV.