Judeţul Iaşi deja este plin de pelerini veniţi pentru pelerinajul dedicat Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Spațiile de cazare sunt aproape toate rezervate. Dacă pe litoral, sezonul estival e la final, în Iași, turiștii, de o altă categorie, abia își fac apariția.
Cu o săptămână mai devreme față de anii trecuți, pregătirile pentru cel mai mare pelerinaj din ţară sunt în toi. După doi ani de pandemie nu există restricții, iar organizatorii se aşteaptă la un număr foarte mare de credincioşi. Mii de botoşăneni sunt aşteptaţi la Catedrala Metropolitană din centrul orașului de pe cele 7 coline.
Cu o săptămână înainte de debutul pelerinajului, pe esplanada Mitropoliei Moldovei și Bucovinei este deja forfotă. Mult mai devreme față de anii anteriori, baldachinul pe care va fi așezată racla deja prinde contur. Se lucrează de zor și la scenele de pe care se vor oficia slujbele în ziua hramului Sf Parascheva, pe 14 octombrie. „Au fost scoase afară vasele pentru aghiazmă, a fost adus ansamblul metalic, se construieşte baldachinul în momentul de faţă. De asemenea, a fost amenajată scena unde, pe data de 14 octombrie, se va face Sfânta Liturghie. Să ne rugăm bunului Dumnezeu pentru sănătatea, atât cea trupească, cât şi pentru cea sufletească”, a spus Lucian Apopei, director comunicare Arhiepiscopia Iaşiului.
Pelerinaj fără nicio măsură restrictivă
La Iași sunt așteptați să ajungă un număr și mai mare de pelerini, comparativ cu anii trecuți. Numai din comuna Voluntari vor ajunge în capitala Moldovei peste 100 de autocare. „Nu va fi nicio măsură restrictivă legată de pandemie. Ne-am propus să lungim mai mult coada pelerinilor, pentru a lăsa spaţii mai lungi de deplasare, într-un ritm mai alert. Dar care să presupună păstrarea unor reguli date şi de situaţia în care ne aflăm şi introducerea de ecrane de proiecţie a ceea ce se întampla în curtea Mitropoliei”, a spus primarul Iaşiului, Mihai Chirica.
Zeci de mii de pelerini aşteptaţi la Iaşi
Conform datelor oficiale, în octombrie 2019, înainte de pandemie, aproape 36.600 de turiști s-au perindat prin Iași. Un an mai târziu, în aceeași lună de toamnă, cifra a scăzut la nici 1.500 de oameni. Anul trecut, când pandemia era pe final, aproape 24 de mii de turiști s-au cazat, în special în preajma Catedralei.
Evident, nu toţi turiştii, pelerinii mai ales, care merg la Sf Parascheva, accesează facilităţile de cazare, hoteluri, moteluri şi pensiuni. Turiştii care merg în Iaşi stau, în medie, două zile. Foarte mulţi botoşăneni, însă, aleg să meargă cu maşina sau autocarul direct la Catedrală, să stea la coadă şi apoi să se întoarcă acasă de la pelerinaj. Iașiul are peste 4000 de locuri de cazare în hoteluri, pensiuni și hosteluri, la care se adaugă alte câteva mii în apartamente. „Suntem, în momentul de faţă, la 80% grad de ocupare, pe rezervările existente, dar probabil vom merge pe un grad maxim de ocupare anul acesta. Avem clienţi care şi-au rezervat cu şase luni înainte de pelerinaj”, a spus Adrian Dadu, administratorul unui hotel.
În spațiile de cazare, prețurile pornesc de la 70 de lei pe noapte, până la 2500 de lei. Sărbătorile Iașiului încep pe 5 octombrie, cu 4 zile mai devreme decât de obicei, iar pelerinajul pe 8 octombrie. Evenimentele se derulează până pe 16 octombrie, iar bugetul alocat este de aproape 1.2 milioane de lei.