spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeAutoMaşinile vechi, cu consum mic, preferatele românilor

Maşinile vechi, cu consum mic, preferatele românilor

70% dintre românii care aleg să cumpere o maşină la mâna a doua se orientează către autoturisme cu vârsta între 10 și 15. Asta arată un studiu efectuat de o companie specializată în acordarea de finanțare pentru achiziția de autoturisme second-hand. Analiza a fost o comparaţie între cinci țări din spațiul ECE  şi a fost realizată pentru perioada 2019-2022.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Studiul a analizat preferințele consumatorilor din cinci țări din Europa Centrală și de Est unde compania are o prezență locală, respectiv România, Moldova, Letonia, Lituania și Estonia, privind criterii cheie, precum vechimea mașinii, mărcile preferate, tipul de combustibil utilizat și transmisia automobilului. Conform datelor extrase, clienții se orientează către producători germani, BMW, Volkswagen și Audi fiind mărcile cele mai achiziționate.

Volkswagen, marca preferată a românilor

În România și în Moldova clasamentul este condus de Volkswagen, cu peste 24%, respectiv 10%, din totalul vânzărilor. Clienții din Lituania și Estonia preferă marca BMW, cu procente de peste 14% din totalul vânzărilor. În Lituania, din ce în ce mai mulți clienți se îndreaptă către Audi. Din 2019 marca are un procent în creștere, de la 19,20% în 2019, la 24,90% anul acesta.

Unul dintre principalele criterii pentru achiziția unui automobil îl reprezintă consumul de combustibil. Cei mai mulți își doresc o mașină care să consume cât mai puțin. De aceea se îndreaptă cel mai adesea către mașinile diesel. În ceea ce privește piața locală, România se află pe locul al doilea în topul vânzărilor de mașini pe bază de motorină, cu 80,5%.

Mașinile electrice și-au dublat cota de piață în Europa

Piața mobilității verzi câștigă teren la nivel european. Asta în contextul strategiei UE pentru combaterea schimbărilor climatice accelerate, dar și a presiunii asupra industriei de combustibili fosili. Analizând primul trimestru al anului 2022, mașinile electrice și-au dublat cota de piață față de aceeași perioadă a anului precedent, conform unui comunicat emis de Asociația Europeană a Producătorilor de Mașini, iar înmatricularea mașinilor diesel a scăzut cu 33% la nivel european.

Deși tendințele arată un interes de consum ascendent privind achiziția de automobile electrice sau hibrid, în ceea ce privește segmentul de mașini second-hand, autoturismele pe bază de motorină și benzină predomină în alegerile consumatorilor din Europa Centrală și de Est.

Majoritatea românilor cumpără mașini cu vârsta de 13 ani

Cel mai mare procent al vânzărilor de mașini pe bază de motorină s-a înregistrat anul acesta în Lituania, 84.2%. La polul opus, cele mai puține vânzări de mașini pe bază de motorină au fost în Letonia, 43,4%. În această țară, de altfel, s-a înregistrat și cea mai mare creștere în numărul vânzărilor de mașini electrice, de 13%. Pe lângă Letonia se alătură și Lituania și România, cu creșteri relativ mici, de până la 1,90% din totalul vânzărilor, din 2019 până în 2022.

Deși durata medie de viață a unui autoturism este de aproximativ 11 ani, cei mai mulți români se orientează către mașinile între 10 și 15 ani, cu un procent de 70% din totalul vânzărilor. În România, Moldova și Lituania, majoritatea clienților cumpără mașini cu vârsta de 13 ani, în timp ce în Estonia preferate sunt cele de 12 ani.

Începând cu anul 2021, tot mai mulți clienți și-au achiziționat mașini cu o vechime de 15 ani. Asta datorită fiabilității și costurilor scăzute. În România a fost înregistrată cea mai mare creștere procentuală din totalul vânzărilor de mașini în ultimii ani, de 5%, astfel că de la 8% în 2019, a ajuns la 13% în 2022.

Mașinile cu transmisie manuală rămân în topul preferințelor

În ceea ce privește transmisia, majoritatea încă preferă autovehiculele manuale. Cu toate acestea, numărul celor care se orientează spre transmisie automată este în creștere. În Letonia, de exemplu, procentele celor care achiziționează autoturisme automate a crescut de la 38.5% în 2019 la 77% în 2022.  În celelalte țări creșterile sunt cuprinse între 4% și 13%, ceea ce înseamnă că oamenii au un interes din ce în ce mai crescut pentru acest tip de transmisie.

Singura țară în care se observă contrariul este Estonia. Aici vânzările mașinilor automate au culminat în 2021 cu un procent de 62,60%. Ulterior care au scăzut până la 59,60%.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-2.3 °
-2.8 °
77 %
2.8kmh
5 %
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
-0 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...