Începând de la 1 octombrie, botoşănenii care sunt racordaţi la sistemul public de termoficare vor plăti facturi mai mari. În cadrul şedinţei de Consiliu Local, aleşii au dat un vot favorabil pentru majorările cerute de Modern Calor.
Dintre cei 21 de consilieri prezenţi, 13 au votat „pentru”, doi au votat „împotrivă”, iar şase s-au abţinut.
Astfel, de la începutul lunii viitoare din prețul total al unei gigacalorii, de 624,79 de lei, populația ar urma să plătească jumătate, respectiv 312,40 de lei. La această sumă se vor adăuga 312,39 de lei pe gigacalorie. Aceasta va fi subvenția unitară de la bugetul local.
Spre exemplu, pentru un apartament cu două camere unde locuiesc trei persoane, modificarea prețului de facturare către populație ar determina o creștere a facturii lunare de la 325,79 de lei fără TVA la 393,62 de lei fără TVA.
Aceasta este impusă de majorarea excesivă a prețului de achiziție a gazelor naturale, dar și a certificatelor de emisii gaze cu efect de seră CO2. Prețul acestora a crescut de nouă ori de la începutul anului 2018. Certificatele de emisii sunt parte a mecanismului european, stabilit în 2005, privind reducerea poluării. Companiile responsabile pentru emiterea de CO2, ca urmare a proceselor de producţie, suntobligate să facă dovada unui astfel de instrument pentru fiecare tonă emisă.
„Calitatea serviciilor pe care le prestează Modern Calor este dezastruoasă”
Aleşii au votat proiectul fără comentarii, însă în sală a existat însă un botoşănean care a avut câteva cuvinte de spus cu privire la aceste majorări. Este vorba despre un reprezentat al Federaţiei asociaţiilor de proprietari din Botoşani.
„Problema cu Modern Calor privind calitatea serviciilor pe care le prestează faţă de cei care au rămas în zona unitară de încălzire este dezastruoasă. Am făcut intervenţii până la nivel central”, a spus acesta.
Bărbatul susţine că prin aceste scumpiri furnizorul de termoficare întoarce spatele clienţilor săi. Acesta a cerut o amânare pentru votul proiectului şi o nouă dezbatere publică.
Subvenţie de milioane de lei de la bugetul local
Potrivit proiectului iniţial propunerea era ca populaţia să plătească 75% din preţul total al energiei termice. Această iniţiativă nu a fost dusă, însă, la bun sfărşit.
În contextul în care primăria va trebui să achite 50% din valoarea gigacaloriei, municipalitatea ar trebui să achite pentru perioada septembrie- decembrie 2022 o subvenţie de 6.383.532 de lei, fără TVA.
Persoanele vulnerabile beneficiază, potrivit legii, şi de un ajutor suplimentar. În perioada noiembrie 2021 – martie 2022 au fost 1.541 de cereri pentru acest ajutor.
La finele lunii iulie, consilierii municipali au aprobat majorarea prețului total pe gigacalorie de la 515,12 lei la 624,79 de lei. Acest preț a intrat în vigoare la 1 august 2022. Trebuie menţionat, însă, faptul că botoşănenii care locuiesc la bloc și sunt racordați la sistemul de termoficare a orașului au scăpat cel mai ieftin în privinţa majorărilor în privinşa încălzirii locuinţelor.