spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomePrima PaginăCopii rămaşi fără medici (video)

Copii rămaşi fără medici (video)

Criza de medici lovește tot mai mult Spitalul Județean de Urgență (SJU) „Mavromati”. Unitatea sanitară este considerată al treilea cel mai mare spital din țară, ca număr de paturi. Cu toate acestea, continuă să rămână fără medici. Cu secții la zeci de kilometri distanță una de alta, în trei orașe din județ, spitalul are 1.538 de paturi.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Titulatura de cea mai mare unitate sanitară din Moldova, pe care SJU și-o arogă, nu pare să fie un motiv prea serios pentru medicii specialiști pentru a veni la Botoșani. Această lipsă de medici se resimte în calitatea serviciilor medicale și în îngrijirile pe care le primesc botoșănenii. Tot mai des, aceştia aleg să meargă în privat pentru consultații.

Una dintre cele mai grave situaţii este la Secția Exterioară Săveni a SJU. Aici, de mai bine de o lună, secția de Pediatrie efectiv s-a închis. Asta pentru că ambii medici pediatri care o deserveau nu mai lucrează în prezent. Unul dintre ei s-a pensionat, iar al doilea a intrat în concediu de creștere al copilului. Momentan activitatea este suspendată la secția exterioară de Pediatrie Săveni pe o perioadă de 30 de zile. Noi facem toate eforturile să redeschidem acea secție pentru pacienții care se adresează acolo. De aceea și suspendarea se face doar pe 30 de zile, pentru că noi continuăm să căutăm un specialist care să meargă acolo”, a precizat economista Doina Caba, managerul SJU „Mavromati”.

Din cauza lipsei de medici și a suspendării activității, asistenții și infirmierii au fost redistribuiţi pe alte secții ale spitalului, majoritatea dintre ei fiind trimiși la Botoșani.

Criză acută de medici pediatri 

Criză de medici pediatri nu este doar la Săveni, ci şi la Botoşani, iar din acest motiv municipiul nu poate ajuta secţia din judeţ. Asta deoarece, ironic sau nu, din cauza crizei de medici pediatri, cei care tratează cei mai tineri pacienți sunt cei mai vârstnici medici.

Avem medici în prag de pensionare, cea mai mare pondere fiind la Pediatrie. Tocmai de aceea este foarte greu să detașăm de la județean la Săveni, pentru că cinci dintre cei 11 medici pediatri sunt în prag de pensionare. Alți trei mai au unul sau doi ani până la pensionare”, a mai spus managerul Doina Caba.

Aceasta spune, însă, că, în acest moment, numărul mic de copii, din cauza natalității scăzute, dar și faptul că tot mai mulți părinți aleg să meargă cu copiii la cabinete private, fac să nu se resimtă foarte mult lipsa de medici.

„Cazurile mai grave le trimitem cu ambulanța”

La Săveni, în prezent sunt cinci medici care asigură camera de gardă, aceştia abia reuşesc să facă faţă afluxului de pacienţi. Doi dintre aceştia sunt medici angajați, iar ceilalți trei sunt pensionari. Cei doi angajaţi au avut deja peste 600 de pacienți internați în această perioadă.

S-au scos posturi la concurs pentru camera de gardă, pentru medicină internă, iar la Pediatrie a fost sistată activitatea. Adresabilitatea copiilor era destul de mare, mai ales pentru spitalizarea de zi și atunci ne confruntăm cu părinți nemulțumiți de faptul că trebuie dirijați, indiferent de patologie, către spitalul din Botoșani. Uneori este foarte dificil să îi facem pe părinți să înțeleagă că nu este medic pediatru. Cazurile mai grave le trimitem cu ambulanța, dar celelalte în regim propriu de deplasare”, a precizat medicul Anca Șărban, medic specialist de medicină internă în cadrul Secției Săveni. Toți medicii care deservesc secția fac naveta cel puțin 100 de kilometri zilnic, fie de la Botoșani, fie de la Dorohoi.

Aceasta spune că Secția Săveni deservește o arie destul de extinsă populațional. De la începutul anului și până în prezent au fost peste 3.500 de pacienți la camera de gardă. “Cazuistica este foarte diversă, de la patologie cardiovasculară la afecțiuni respiratorii, digestive, neurologie. Pacienții ajung la spital într-un stadiu avansat al bolii și cel mai des fără nici o investigație. De multe ori suntem nevoiți să dirijăm cazurile către Spitalul Județean, pentru că necesită investigații suplimentare. Facem apel la colegii care poate încă nu au terminat rezidențiatul, sau la tinerii specialiști, sau chiar medicii pensionari, noi îi așteptăm să ne ajute și chiar este nevoie”, a mai spus medicul Anca Șărban.

Deservim o populație de peste 40.000 de oameni”

Medicii care lucrează în secția Săveni supun că pandemia, a fost într-un fel „de ajutor” în această perioadă.

„Eu sunt pensionară și suntem doi medici care deservim și secția și ambulatoriul. Avem noroc că în perioada asta, post-Covid, lumea încă are rețineri să vină la spital și așa facem față la numărul de prezentări. Dar la Pediatrie este o reală problemă. Acum a început școala. Sunt atâtea școli, licee în zonă. Nu este niciun pediatru în zona Săveni. Deservim o populație de peste 40.000 de oameni. Noi, ca interniști, nu îi putem interna sau trata pe copii. Noi sperăm să se rezolve această situație, pentru că este o problemă”, a spus medicul primar Vera Andronic.

1500 de pacienți, tratați de 217 medici

Aproape toate specialitățile medicale prevăzute de Ministerul Sănătății sunt acoperite în unitatea sanitară. Potrivit normativului de medici, în secțiile aflate în cinci locații în Botoșani, dar și în Darabani și Săveni, ar trebui să lucreze 307 medici specialiști. Angajaţi sunt, însă, doar 252.

Deși aparent doar 55 de posturi sunt vacante, în realitate cei peste 1500 de pacienți sunt tratați în prezent de 217 medici. Asta pentru că 35 dintre cei 252 sunt medici rezidenți pe post.

Spitalul Județean a scos de nenumărate ori la concurs o serie de posturi de specialiști și nu s-au ocupat, iar din acest motiv am luat hotărârea de a avea rezidenți pe post. Dintre cei 35 suntem siguri 100% de cinci, care și-au exprimat opțiunea de a veni aici. Având în vedere că suntem în Uniunea Europeană și există mobilitatea forței de muncă, nu este nici o posibilitate ca Spitalul Județean să oblige un medic rezident să rămână la post”, a completat Doina Caba.

Managerul unității sanitare spune că lipsa medicilor și reticența acestora de a veni în județele mai mici rămâne o problemă. Aceasta susţine că pentru această situaţie există în principal două cauze. „În primul rând infrastructura, dotarea cu echipamente medicale, ceea ce la Botoșani încercăm să rezolvăm. Suntem într-o permanentă modernizare și dotare a secțiilor. Iar în al doilea rând patologia cazurilor. Mulți consideră că gradul complicațiilor cazurilor medicale nu este la nivel ridicat și atunci aleg să meargă în centrele universitare, unde cazurile sunt mai complexe”, a opinat managerul Doina Caba.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
5.7kmh
100 %
vin
1 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...