Consiliul local Flămânzi, întrunit în ședință extraordinară marți, 19 septembrie, a votat, la propunerea primarului liberal Dan Oloeriu, să angajeze un avocat plătit de primărie.
Primarul a cerut votul consilierilor pentru că este „un litigiu complex și cu grad ridicat de dificultate”, iar juristul primăriei scrie în referatul de necesitate că are un volum de muncă mare și legea permite ca primăria să plătească un avocat.
Litigiul în cauză e cauzat de un comunicat de presă al USR Botoșani în care primarul era acuzat că instituția pe care o conduce e plină de neamuri și i se cerea transparentizarea concursurilor. Cei doi consilieri locali USR din CL Flămânzi au depus un proiect de hotărâre prin care subiectele pentru concursuri de angajare să fie trimise de Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) cu câteva minute înainte de acestora, inițiativă cu care ANFP a fost de acord.
Proiectul a stat șase luni în așteptare, după care a fost pus în discuție în luna august a acestui an și a fost respins. Toți consilierii PNL și un consilier PSD s-au abținut de la vot, fără nici o explicație.
Consilierii USR spun că angajaţii Primăriei Flămânzi apar, cu nume şi prenume, chiar pe site-ul instituţiei, acolo unde oricine poate să vadă câţi membri din fiecare familie sunt și au dorit doar angajări corecte și transparență.
Primarul susține în referatul supus aprobării consilierilor locali că după acel comunicat de presă au fost aduse prejudiciii primarului, consiliului local cât și salariaților din aparatul de specialitate al primarului și consideră acțiunea în instanță „o obligație morală”. Mai mult decât atât, el consideră că a fost prejudiciată și imaginea orașului Flămânzi „nu doar la nivel local ci și la nivel județean și la nivelul întregii țări, iar acest fapt poate avea consecințe deosebit de grave asupra derulării proiectelor de investiții (…)”.
Deputatul Andrei Drancă, președintele USR Botoșani consideră acțiunea primarului Oloeriu ca fiind binevenită.
„Ne menținem punctul de vedere, informațiile apărute in comunicatul de presă sunt absolut reale și verificabile. Nu sperie pe nimeni amenințările domnului primar, ba chiar considerăm binevenită o acțiune judecătorească în acest sens, pentru că abia se vor face publice toate gradele de rudenie din Primaria Flămânzi. Iar situația nu este singulară. Angajările din primării au fost și rămân o problemă. De aceea nici nu se dorește transparentizarea concursurilor”, a declarat Drancă.
Conform site-ului primăriei Flămânzi, salariile brute în instituție ajung la 6.936 de lei pentru un consilier superior, 9.266 de lei pentru un şef de birou și 10.123 de lei pentru un şef de serviciu.
Consiliul local Flămânzi este format din 11 consilieri PNL, unul de la Drepta Liberală, 3 PSD și 2 USR. Viceprimarul este tot liberal, iar compartimentul juridic este format din trei persoane, doi juriști și secretarul orașului.