Monedele europene au fost cele mai afectate de vânzările de pe piețele valutare. Comentariile lui Vladimir Putin au exacerbat îngrijorarea cu privire la perspectivele economice din Europa, o regiune deja puternic afectată de presiunea Rusiei asupra livrărilor de gaze către continet. ”O preocupare cu privire la o escaladare a conflictului afectează monedele europene”, a declarat un analist financiar pentru Reutes.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Totodată, indicele dolarului american, DXY, (care măsoară performanța dolarului în raport cu mai multe monede internaționale) a depășit în această dimineață valoare de 110.87, cel mai mare nivel din 2002. Analiștii spun că majorarea valorii indicelui este alimentată și de așteptările unei noi majorări din parte Rezervei Federale a dobânzii de referință și, în același timp, semnalarea unui angajament puternic pentru reducerea inflației. Trading Economics se așteaptă ca FED să anunțe în cursul zilei de astăzi o altă majorare de +0,75%, pentru a treia oară consecutiv.

Lira sterlină s-a depreciat din nou și a ajuns la 1,13 dolari americani chiar înainte ca președintele Vladimir Putin să înceapă să vorbească. Săptămâna trecută, lira a scăzut cu mai mult de 1% și a atins cea mai mică valoare din ultimii 37 de ani față de dolar și la minimul ultimelor 17 luni față de euro.