Premieră în România. Scoicile și iarba de mare vor fi extrase din apă și vor fi depozitate într-un loc special în perioada în care se derulează lucrările de reabilitare a plajelor din sudul litoralului. Măsura este impusă de Uniunea Europeană cu scopul protejării habitatelor naturale.
Potrivit Digi24, pentru finanțarea proiectului de reducere a eroziunii de pe coasta Mării Negre, Uniunea Europeană a pus condiția protejării speciilor de scoici. Ele sunt un indicator al calităţii apei și au rol esențial în dezvoltarea biodiversității. Speciile protejate de scoici se regăsesc în Eforie la țărm şi până unde marea are un metru adâncime.
Ele stau ascunse în nisip şi, acum, în perioada lucrărilor de reabilitare a plajelor, vor fi scoase din apă şi depozitate în condiţii speciale. O altă specie protejată este iarba de mare care acum se găseşte doar în Mangalia. Când vor începe lucrările în acea zonă, plantele vor fi duse la Eforie Sud.
Reabilitarea plajelor de pe litoral costă 800 de miloane de euro, bani europeni, şi la finalul lucrărilor România va avea 250 de hectare noi de plajă şi o protecţie a regiunii de coastă de peste 30 de kilometri.