Bogdan Zanfirescu, președintele AJF Botoșani, susţine că Botoşaniul a luat-o înaintea celorlalte judeţe din Moldova cu sportul-rege.
Reporter: – Domnule președinte, se poate spune că am trecut cu bine peste pandemie, având în vedere că după doi ani de suferință fotbalul județean capătă din nou acea culoare pe care a avut-o în trecut.
Bogdan Zanfirescu: – Așa este. A fost o perioadă dificilă, în care am avut aproape doi ani de inactivitate totală, după care ușor, ușor lucrurile au reintrat din nou pe făgașul normal. În primă fază, în septembrie 2021, am reușit să reluăm campionatul la Liga a IV-a, ce-i drept, într-un format de criză, mai redus, cu doar 12 echipe, cele care și-au permis și luxul de a beneficia de fonduri suplimentare pentru a-și plăti testele Covid-19, pentru că așa era la momentul respectiv protocolul medical. Între timp am început un nou campionat în luna august a acestui an. Am revenit oarecum la normal, având în vedere că avem 15 echipe la Liga a IV-a, 12 echipe la Liga a V-a și am demarat și campionatele de juniori, unde spre surprinderea mea chiar ne prezentăm destul de bine. Avem șapte echipe la juniori A1, șase echipe la juniori B, 12 echipe la juniori C, câte 10 la juniori D și „under 12” și 12 echipe la cea mai mică grupă de vârstă, juniori E, cei născuți în 2012. E un lucru îmbucurător după această pauză forțată.
– La ce ați enumerat, aș adăuga și promovarea campioanei județului, Viitorul Darabani, în Liga a 3-a, eșalon unde deja eram reprezentați de CS Dante.
– Sigur. Pot spune chiar că am fost la un pas să fim printre puținele județe din țară prin care să creăm o piramidă extraordinară, să avem o echipă de Liga 1, FC Botoșani, una de Liga 2, pentru că Dante a fost la un singur joc de promovarea la acest eșalon, și Viitorul Darabani, formație care a trecut de campioana județului Iași, promovând în Liga 3. E un lucru bun și în același timp o motivație pentru cei care vin din urmă, pentru că au unde face pasul după ce termină junioratul. Acum să sperăm că cei care susțin financiar aceste echipe de Liga a 3-a vor găsi soluții, deoarece costurile sunt destul de ridicate și chiar nu e deloc simplu de a asigura un buget care să asigure menținerea într-un eșalon superior.
– Per ansamblu, la o primă vedere putem trage concluzia că din punct de vedere fotbalistic este acoperit o mare parte din județ.
– Ca și idee, înainte de pandemie ne învârteam în jurul a 32-33-34 de echipe de seniori, iar acum suntem la 27 de echipe, dar trebuie să ținem cont de cele două formații de la Liga a 3-a care au plecat din campionatul județean, plus câteva comune, gen Văculești, Hlipiceni, Mitoc, care pur și simplu nu din lipsa banilor, ci din lipsa jucătorilor, nu au reușit să mai participe la Liga a IV-a. E o mare problemă nu numai la noi, ci la nivel național, pentru că tinerii pleacă pe bandă rulantă în străinătate, iar aceste echipe nu mai au jucători cu care să-și desfășoare activitatea.
– În ultimul timp am remarcat un progres vizibil în ce privește bazele sportive. Cresc aceste baze și nivelul campionatului?
– După ce s-a finalizat acel stadion de la Stăuceni, cu sprijinul primăriei de acolo, a domnului primar Epuraș, în colaborare cu FC Botoșani și cu Federația Română de Fotbal (FRF), a urmat o explozie, imediat apărând câteva baze care deja sunt finalizate, cum ar fi cele de la Pomârla, Bucecea, Săveni, Curtești, Hudești, care se adaugă celor care erau deja, Flămânzi, Albești, Dorohoi. Cred eu că ușor-ușor vor mai apărea în viitorul apropiat și alte baze, cum ar fi la Bălușeni, unde domnul primar mi-a spus că ar avea în intenție să-și facă o mică bază. Or revenind la întrebarea pe care mi-ați adresat-o, toate aceste lucruri nu pot decât să ridice valoarea campionatului, pentru că altfel te simți când vii la teren, ai un vestiar, joci pe un gazon bun și ești urmărit din tribune.
– Comparativ cu alte județe, și mă refer aici în principal cele din Moldova, cum stăm din punct de vedere fotbalistic, dar și al infrastructurii?
– Fără falsă modestie, suntem printre primele județe la momentul actual. Aceste baze sportive inaugurate recent ne-au propulsat, și trebuie să ținem cont și de faptul că față de alte județe nu suntem un județ foarte mare și nici dezvoltat din punct de vedere economic. La nivel de echipe, poate nu ne putem compara cu Iașul, un județ foarte mare, dezvoltat, dar fac doar referire la Bacău și Neamț, care la momentul acesta nu au campionat de Liga a V-a, ceea ce spune mult despre dezvoltarea din județele respective. Să nu poți organiza campionat și la liga secundă la nivel de județ ridică niște semne de întrebare. Sincer, eu sunt mulțumit de nivelul la care suntem acum, pentru că și pentru noi, la nivel de Asociație Județeană, a fost o perioadă grea, dar mă bucur că am reușit să gestionăm foarte bine situația și să intrăm oarecum în normalitate.
– Revenind la campionatul județean, anul trecut, cu mici excepții și cazul arbitrului polițist bătut, nu au fost incidente majore. Cum a început acest sezon?
– Sigur, nu cade bine nimănui când apar incidente, au fost unele izolate sezonul trecut. Noi, AJF, colaborăm destul de bine și cu Jandarmeria și cu Poliția, facem adrese permanent, săptămânal analizăm jocurile, însă vă dați seama că un gest la impuls al unui jucător nu poate fi controlat, mai ales la nivel județean, unde jucătorii sunt amatori, nu au salarii, prime și joacă de plăcere. Automat, poate e și chestia că ce mare lucru dacă mă dă afară arbitrul? Nu joc câteva etape și asta e. Pe când jucătorii profesioniști pierd bani, prime…Noi încercăm permanent să-i educăm în spiritul fair-play-ului, însă vă dați seama că eu nu pot discuta personal cu fiecare jucător în parte. Dialogul meu este cu conducătorii, pentru că ei sunt cei care pot tempera aceste lucruri și ei trebuie să fie cerebrali. Cu toții trebuie să fim corecți și să știm că greșelile de arbitraj nu vor dispărea niciodată din fotbal, chiar și cu VAR, după cum vedeți, iar aceste greșeli apar pentru că deciziile sunt luate de niște oameni și automat cum nu suntem toți la fel, așa nici arbitrii nu sunt toți la fel. Unul vede într-un fel o fază, altul altfel, și atunci vor fi tot timpul aceste probleme. Dar Comisia de Disciplină din cadrul AJF a luat tot timpul decizii pertinente, ele fiind tot timpul postate pe site-ul AJF. În concluzie însă, pot să spun că numărul abaterilor disciplinare a scăzut. Asta nu înseamnă că nu mă aștept de la etapă la etapă să apară și astfel de probleme.
– Și, mai în glumă, mai în serios, mai ales acum că iese și tulburelul!
– Sigur, și asta e o problemă. Chiar mă gândeam că au trecut șase etape din campionat și oarecum nu au fost probleme majore. Cu siguranță probleme vor fi când va apărea și tulburelul, dar să sperăm că vom gestiona situațiile.
– Sincer, ca fost arbitru, sau dacă aveți colegi, v-ați confruntat vreodată cu astfel de situații, cu jucători care să fie sub influența băuturilor alcoolice?
– S-a întâmplat, de ce să nu spun. Acum, hai să ne amintim și de anii dinainte de ’90, când erau jucători la eșaloanele superioare care nu intrau în teren la meciuri importante fără să ia un 50. Pentru ei era o motivație să spunem așa. Sigur și la noi la echipele din județ, jucătorii se adună dimineața, au fiecare punctele lor de întâlnire. Dacă se întâmplă să se reunească lângă un bar și se așteaptă unul pe altul, mai servesc o cafea, iar ulterior poate mai deviază de la acea cafea și ajung în teren „zmei”. Acum nici noi, mă refer la arbitri, nu putem fi polițiști, nu avem cum să le punem fiola. Până la urmă fiecare poate face ce vrea cu viața lui, dar trebuie să fim oameni și să ne respectăm între noi.