Biblioteca Județeană a găzduit vineri după amiază lansarea cărții “Amintiri din Botoșani, orașul tinereții mele”. Cartea este scrisă de profesorul Angelo Segall, născut pe aceste meleaguri, dar stabilit în Canada de câteva decenii. Deși mulți botoșăneni iubitori de cultură au venit la lansare pentru a-l întâlni pe autor, acesta a participat la manifestare online. Evenimentul a fost moderat de Marieva Demetrescu, elevă la Liceul de Artă “Ștefan Luchian”. Despre carte au vorbit scriitorul Constantin Adam, istoricul Gheorghe Median, profesorul și scriitorul Mihaela Arhip și jurnalistul Traian Apetrei. Intervențiile au fost completate cu fragmente din carte citite de actrița Irina Mititelu.
Potrivit Mihaelei Arhip, cartea se află la jumătatea distanței dintre memorie și istorie, în fiecare povestire evidențiindu-se nostalgia cu care autorul evocă oameni, locuri și întâmplări de odinioară. În carte sunt și fotografii ce aparțin autorului, dar și profesorului Gheorghe Stanciu, “un adevărat curator al locurilor Botoșaniului de odinioară”.
“În vremea în care ne cam uscăm sufletește sub asaltul tehnologiei, iată vine un mesaj de prețuire a emoției, de prețuire a copilăriei, a tinereții, ceea ce asigură fundamentul și posibilitatea noastră de a dăinui în această lume care își caută aprig noi coordonate de stabilitate”, a spus Traian Apetrei, mulțumindu-i în același timp autorului ”pentru această sinceritate dezarmantă” pentru că “nu se ceartă cu nimeni, nu are cu nimeni de împărțit istoria”.
Moment muzical susţinut de Ludvig Schibinschi
Autorul le-a mulțumit celor prezenți la lansare, afirmând că a vizitat orașul Botoșani în urmă cu 13 ani și a fost copleșit de emoții la revederea locurilor copilăriei sale. El a salutat colaborarea cu profesorul Gheorghe Stanciu și cu Alexandru Hrițcu, administratorul paginii “Botoșaniul de odinioară”.
După o carieră de 40 de ani în domeniul aerospațial și o catedră la universitățile locale McGill și Concordia, Angelo Segall s-a pensionat recent, însă își continuă activitatea ca și consultant tehnic.
Lansarea a inclus și un moment muzical prezentat de profesorul Ludvig Schibinschi, un iubitor și promotor al muzicii folk. Ludvig Schibinschi ar fi dorit să-i dăruiască autorului o carte document, apărută în anul 1944, respectiv “Istoria Vieții Evreilor”, de Lewis Browne, adaptată în românește de Dr. I. Flavius.
Marieva Demetrescu a anunțat în finalul lansării că această carte se autotipărește. Cei prezenți la manifestare s-au trecut pe o listă cu numărul de exemplare dorite, urmând să le primească în cursul săptămânii viitoare.