Potrivit Biziday, în rezoluția lor, europarlamentarii condamnă “eforturile deliberate și sistematice” ale guvernului Viktor Orban de a submina valorile fundamentale ale UE, așa cum ar fi respectarea drepturilor fundamentale, un sistem electoral corect, independența justiției, confidențialitatea, libertatea de exprimare, pluralismul mass-media, libertatea academică, drepturile LGBTIQ, protecția minorităților și cea a solicitanților de azil.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Deputații au criticat, de asemenea, Comisia Europeană și instituțiile UE pentru că au permis, fără a sancționa, renunțarea treptată la democrație în Ungaria, o condiție prealabilă de bază pentru ca o țară să devină membru UE. Este prima dată când o instituție a UE declară că un stat membru nu mai este o democrație adecvată, arată Euronews.

Acord între Ungaria şi Polonia

Articolul 7 din Tratul Uniunii Europene, care prevede suspendarea dreptului de vot în elaborarea politicilor UE în situația în care un stat nu mai îndeplinește criteriile de a fi membru, necesită unanimitate în Consiliul European.

Polonia, o altă țară care face obiectul articolului 7, a încheiat un acord cu Ungaria pentru a bloca reciproc procedura împotriva celeilalte. Eurodeputații cer Consiliului să voteze imediat în acest sens, arătând că “orice întârziere suplimentară a unei astfel de acțiuni ar echivala cu o încălcare a principiului statului de drept de către Consiliul însuși”.

Ungaria ar putea pierde fonduri europene 

Pe de altă parte, Comisia Europeană a lansat în aprilie așa-numitul mecanism de condiționalitate, un nou sistem care poate îngheța cota alocată unei țări din bugetul UE atunci când interesele financiare ale blocului sunt potențial puse în pericol. Johannes Hahn, comisarul european pentru buget, a propus o reducere cu 70% a finanțării Ungariei dacă guvernul nu reușește să pună în aplicare măsurile necesare pentru a consolida standardele democratice și a combate eficient corupția. Potrivit mai multor publicații occidentale, Comisia va anunța o decizie de acest fel în zilele următoare.

Ungaria primește anual peste 6 miliarde de euro din fonduri UE, iar o tăriere de 70% ar reduce această sumă la sub 2 miliarde de euro. În plus Comisia nu a aprobat nici până acum PNRR-ul Ungariei, prin care guvernul Orban urma să primească 7,2 miliarde de euro sub formă de finanțări nerambursabile.