Un botoșănean care are casă pe strada „Grigore Antipa” a dat în judecată Primăria Botoșani și societatea Nova Apaserv, după ce, în urma ploilor din această vară, i-a fost inundată curtea. El a solicitat instanței să oblige primăria să facă lucrările necesare așa încât curtea locuinței să nu mai fie inundată în cazul refulării rețelei de canalizare din zonă.
“Rețeaua de canalizare de pe strada Grigore Antipa ne-a cauzat un prejudiciu, constând în distrugerea și afectarea curții locuinței noastre, prin inundarea terenului cu ape reziduale, urmare a refulării canalizării, generând costuri de reconfigurare a gardului și a porții, dar și o serie de daune morale”, se arată în cererea de chemare în judecată.
“După anul 2000, în urma unor ploi torențiale, podul de peste pârâul care trece la circa 30 de metri de locuința noastră a fost distrus”
Pe Strada Grigore Antipa exista încă dinainte de 1980 o rețea de canalizare. Accesul în curtea locuinței botoșăneanului se făcea direct din platforma străzii, întrucât nu exista niciun obstacol.
“După anul 2000, în urma unor ploi torențiale, podul de peste pârâul care trece la circa 30 de metri de locuința noastră a fost distrus, iar primăria a hotărât efectuarea unor lucrări, ocazie cu care a fost realizată și o rigolă din plăci betonate pe partea dreaptă a străzii pe sensul de coborâre, doar că în cadrul acelor lucrări și profilul drumului a fost modificat.
Astfel, în loc ca terasamentul să aibă o înclinație ușoară spre dreapta pentru ca apele pluviale să fie preluate de rigolă, drumul era înclinat spre stânga, pe partea unde se află și locuința noastră. Din acest motiv, când ploua torențial, curtea locuinței era inundată. Atunci am decis să ridicăm atât gardul, cât și poarta pe o temelie așa încât apele să nu mai pătrundă”, a explicat botoșăneanul.
Ulterior, în anii 2007 – 2008, conducerea primăriei a hotărât să devieze și o parte din rețeaua de canalizare pentru a proteja podul nou realizat. Din acest motiv, în fața locuinței botoșăneanului a fost amenajat un cămin de colectare de mari dimensiuni, peste care a fost montată o platformă din beton, care însă nu a fost îngropată în pământ și nici nu a fost adusă la nivelul platformei drumului, ci se înălța cu circa 20 de centimetri peste drum.
La orice ploaie mai abundentă, curtea locuinței era inundată, pentru că, apele pluviale care veneau din zona superioară a străzii se izbeau în platforma betonată a căminului de canalizare și erau deviate spre curtea locuinței.
Începând cu anul 2018, strada a început să se surpe
Din cauza avariilor înregistrate, în partea superioară a străzii Grigore Antipa, începând cu anul 2018, strada a început să se surpe, iar în carosabilul drumului au început să apară gropi imense care puneau în pericol atât traficul auto, cât și traficul pietonal. Fenomenul surpărilor s-a manifestat în 2018, 2019, 2020, la orice ploaie torențială, când șuvoaiele de apă au săpat ravene adânci de circa 40 de centimetri în terasamentul drumului.
În aceste condiții, în anul 2020, edilii botoșăneni au decis să fie refăcută canalizarea în partea superioară a străzii și montarea unei stații de pompare a apelor uzate.
“Această investiție s-a dorit a fi o soluție la problemele înregistrate începând cu 2018. Doar că între timp la rețeaua de canalizare de pe strada Grigore Antipa au fost legate și rețelele de canalizare de pe strada Popa Șapcă și strada Crinilor, fără a se modifica diametrele tuburilor folosite, în sensul utilizării unor tuburi cu o dimensiune mai mare”, a mai spus botoșăneanul.
Probleme după fiecare ploaie
Pe 6 iulie 2022, în urma unor precipitații abundente, stația de pompare nu a făcut față volumului mare de ape, iar rețeaua de canalizare a refulat prin căminul de colectare din fața locuinței acestuia, timp de o jumătate de oră. Acesta a solicitat sprijinul pompierilor, dar a cerut conducerii primăriei și Nova Apaserv să ia măsurile necesare pentru ca problema să nu se repete.
“În ciuda acestor sesizări, situația s-a repetat pe data de 1 august, când, în urma unor precipitații care nu au mai fost abundente, canalizarea a refulat din nou, tot prin căminul de colectare din fața locuinței noastre, apele reziduale ajungând din nou în curtea locuinței. Ba mai mult, surpările în terasamentul drumului au reapărut în dreptul imobilului cu număr 12 de pe strada Grigore Antipa”, a mai spus el.
Curte inundată timp de o jumătate de oră
Pe 14 august, în urma ploilor care au măsurat circa 20 de litri pe metru pătrat, rețeaua de canalizare a refulat pentru a treia oară, inundând curtea botoșăneanului cu dejecții și ape reziduale, timp de o jumătate de oră.
După ce zona nu a fost igienizată, botoșăneanul a decis să se adreseze instanței pentru ca cei răspunzători să plătească daune delictuale pentru toate problemele înregistrate în rețeaua de canalizare și pentru neluarea măsurilor necesare.
Botoșăneanul a trimis o sesizare la Avocatul Poporului
Supărat că nu a primit răspuns la sesizările înaintate primăriei, botoșăneanul s-a adresat Avocatului Poporului, dar și Administrației Prezidențiale, această instituție comunicându-i că a direcționat sesizarea tot la primărie.
Viceprimarul Liviu Toma a declarat că problema de pe strada Grigore Antipa a fost analizată în cadrul Adunării Generale a Acționarilor a Nova Apaserv, care a avut loc pe 30 august. Astfel, s-a stabilit ca la fața locului să ajungă reprezentanți ai operatorului și ai primăriei pentru a stabili cum pot fi rezolvate de urgență toate problemele semnalate.