ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de părintele protopop Petru Fercal și un sobor de preoți și diaconi, va oficia sâmbătă, 27 august, slujba de sfințire a bisericii din satul Broșteni – comuna Durnești. Biserica are două hramuri, respectiv “Sfinții Martiri Brâncoveni” și “Acoperământul Maicii Domnului”.
Ctitorul principal al bisericii este Daniel Marțincu, polițist în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție. În șapte ani, sprijinit de familie, prieteni și alte persoane cu suflet mare, el a reușit să ducă la bun sfârșit acest proiect de suflet, în satul bunicilor materni, acolo unde a crescut. În sat mai trăiește bunica maternă, Maria Vieru, care are 86 de ani. Bunicul, Mihai Vieru, a plecat din această lume. Daniel Marțincu a dorit să fie ctitor al bisericii din satul bunicilor, în semn de respect pentru bunici și pentru locul unde a petrecut perioada frumoasă a copilăriei. “În urma noastră rămân faptele bune și toate lucrurile făcute cu credință, cu drag de oameni și de locurile natale”, a declarat Daniel Marțincu.
Biserica a fost începută în anul 2015
Piatra de temelie a bisericii a fost sfințită de PC Calinic Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, pe 1 octombrie 2015. Biserica din lemn a fost montată în anul 2016, iar în anul 2017 a fost acoperită. 80% dintre lucrări au fost executate până în anul 2018, în perioada în care preot paroh a fost Nicolae Cărăușu, fiind continuate și finalizate de preotul Claudiu Vreme. “Eu am fost principalul sponsor, dar am găsit, în tot acest demers, oameni cu suflet mare care mi s-au alăturat. Nu a fost ușor, au fost multe încercări, dar mă bucur că am reușit să finalizăm biserica. Am mers înainte, cu credință în Dumnezeu. Banii nu ajung niciodată, dar am bucuria că am reușit să ridicăm o biserică ce va rămâne peste veacuri”, a mai spus Daniel Marțincu.
Biserica din Broșteni – Durnești este construită din lemn. “În fiecare an am realizat câte puțin. Catapateasma bisericii a fost donată pentru biserica veche din satul Broșteni, fiind realizată de meșteri din Agapia. A fost adusă din biserica veche și montată în biserica nouă”, a mai pus Daniel Marțincu. Icoanele de pe catapeteasmă au fost pictate pe rând, fiind plătite de către familia ctitorului și alte câteva familii din sat.
Sâmbătă, 27 august, va fi zi de mare sărbătoare pentru întreaga comunitate și este așteptată cu emoții de ctitor și de către toți cei care au sprijinit acest proiect de suflet.