Un bătrân a fost găsit fără suflare de către fiica sa după ce şi-a pus capăt zilelor.
Moarte cumplită înregistrată, luni, într-o localitate din judeţul Botoşani. Un bătrân de 86 de ani a fost găsit spânzurat în curtea casei chiar de către fiica lui. Totul s-a întâmplat în gospodăria acestuia, din localitatea Şendriceni. Bătrânul a decis să îşi pună capăt zilelor, însă motivele reale care au stat la baza gestului său nu sunt cunoscute.
Acesta locuia în aceeaşi casă cu fiica sa, cea care, de altfel, l-a şi găsit spânzurat de un copac. Femeia a sunat la 112 cerând intervenţia autorităţilor şi a echipelor de salvare. Cadrele medicale nu au mai putut, însă, decât să constate decesul.
Poliţiştii din Botoşani au deschis în acest caz, aşa cum prevede procedura, un dosar penal pentru ucidere din culpă.
Rata sinuciderilor creşte alarmant
Psihiatrii susţin că rata suicidului a crescut în ultimii ani la cote alarmante. Din cauza decepţiilor din dragoste, certuri în familie, din ce în ce mai multe persoane încearcă să-şi pună capăt zilelor.
În ultimii ani rata sinuciderilor a crescut de la 10 la peste 14 cazuri la 100.000 de locuitori, în timp ce la fiecare suicid se înregistrează 10 tentative. Metodele diferă de la un caz la altul, însă variantele violente, precum saltul în gol, sunt considerate drept o dovadă a disperării la care ajung oamenii în momentul final.
Aşa cum susţin şi psihiatrii şi medicii legişti, metodele „preferate” de către botoşăneni anul trecut au fost spânzurarea sau aruncarea de la înălţime. „Noi le denumim metode pernicioase, adică nu lasă şanse de scăpare. Cei care înghit pastile sau fel de fel de substanţe nu prea vor să moară. Mai uită cutia aruncată la vedere sau dau mesaj rudelor că s-au sinucis. Aceştia au o problemă şi simt nevoia să tragă un semnal de alarmă pentru cei care ar putea eventual să înţeleagă acest mesaj”, spunea fostul manager al Spitalului de Psihiatrie, doctor în psihiatrie Nicolae Vlad.
De altfel, datele oficiale arată şi că numărul persoanelor cu afecţiuni psihice este în creştere. Dacă în urmă cu aproape 10 ani numărul de cazuri noi luate în evidenţă era sub 1.000 în fiecare an, în prezent s-a ajuns la peste 1.500. „Trecem printr-o perioadă extrem de grea, iar factorul social determină creşterea numărului de nevroze”, spun medicii.