Activă de 10 ani în domeniul antreprenoriatului social, Asociația “Impact Trușești” a înființat întreprinderea socială “Cuptorul de Basm” și derulează proiecte de educație nonformală și dezvoltare comunitară în beneficiul copiilor și persoanelor vulnerabile.
Astfel, la finalul lunii iulie a finalizat proiectul “Gustul copilăriei de altădată” în cadrul căruia a construit un cuptor tradițional pe lemne pentru a promova preparatele tradiționale gătite pe vatră și farmecul vieții de la țară.
Ateliere pentru copii în cadrul proiectului
Noul cuptor a găzduit o serie de ateliere la care au participat 80 de copii și adolescenți (60 de elevi ai Școlii de Cooperație Botoșani și 20 de copii, aflați în evidența asociației ca beneficiari) care au învățat să facă sarmale, prăjituri, colaci și plăcinte. Totodată, elevii din Botoșani au vizitat o stână și au interacționat cu beneficiarii programului de educație remedială într-un schimb de experiență prin care au împărtășit povești de viață și au învățat lucruri noi, unii de la alții.
Activitate pentru experimentarea vieții de la țară
Ideea proiectului a pornit de la nevoia copiilor din municipiul Botoșani de a cunoaște și de a
experimenta o parte din viața de la țară, de a descoperi gustul bun de altădată al unor produse tradiționale și de a petrece timp de calitate alături de alți copii care trăiesc într-un mediu diferit.
Studiile arată că în rândul copiilor și al adolescenților crește incidența problemelor de sănătate (obezitate, tulburări digestive, dereglări hormonale), probleme emoționale (depresie, anxietate) și comportamentale care au ca principală cauză un stil de viață nesănătos și implicit consumul unor alimente procesate, cu un conținut mare de aditivi, amelioratori etc.
Proiectul “Gustul copilăriei de altădată” a fost finanțat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunități, Botoșani, cu sprijinul Lidl România, susținut de Federația Fundațiilor Comunitare din România și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Iași.