Un bărbat din Botoșani a ajuns la Psihiatrie după un gest cel puţin bizar. Acesta a decis să se bucure de răcoarea dimineţii într-un mod cât se poate de natural, la propriu. Incidentul a avut loc la începutul săptămânii şi a putut fi observat de mai mulţi angajați care mergeau la muncă, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).
Asta pentru că bărbatul se plimba complet gol pe trotuarul opus inspectoratului, pe partea cu centrul comercial care se pregătea de primii clienţi. Apelurile la 112 au „curs” din mai multe direcţii, oamenii fiind şocaţi de ceea ce vedeau.
„Se plimba fără nici o problemă, nestingherit de faptul că era gol. Câţiva oameni au strigat după el, însă părea să fie cu totul în lumea lui”, a spus un angajat al Serviciului Judeţean de Ambulanţă.
În scurt timp, la faţa locului a ajuns un echipaj de poliţie. „În urma unui apel prin 112, colegii s-au deplasat la faţa locului. Au stabilit identitatea persoanei respective și faptul că este cunoscută cu afecţiuni psihice. Ulterior a fost transportat şi internat la Psihiatrie”, a spus agent principal Delia Nenişcu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoșani.
Caz tras la indigo
Cazul vine la nici două luni după o situaţie similară. Atunci, un tânăr de 31 de ani a ieşit la plimbare în costumul lui Adam pe Pietonalul Unirii în mijlocul zilei. Incidentul a fost semnalat la 112 de câţiva botoşăneni, mai ales că prin zonă se plimbau o mulţime de persoane, fiind zi liberă.
În urma apelurilor un echipaj al Poliţiei Locale a ajuns în scurt timp la faţa locului. Aceştia l-au identificat pe botoşăneanul dezbrăcat de orice inhibiţii, la propriu şi la figurat, şi l-au legitimat. Bărbatul părea să fie foarte în largul lui şi a cooperat cu jandarmii. Acesta s-a comportat ca şi cum nimic ieşit din comun nu se întâmplase. Ulterior, acesta a fost transportat la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Județean. Acolo bărbatul a şi fost preluat de personalul de specialitate, pentru o evaluare completă.
Ulterior a fost internat, fiind diagnosticat cu un sindrom depresiv, cu episod de schizofrenie.
Avalanşă de bolnavi pe străzi
Cele două incidente nu au reprezentat situaţii periculoase, însă aduc în lumină un adevărat fenomen. Astfel, tot mai mulţi botoşăneni cu probleme psihice ajung să circule nestingheriţi pe străzi. Uneori ajung chiar să atace oameni fără ca nimeni să poată lua măsuri concrete în această privinţă.
Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţe (SJU) „Mavromati”, chiar legislaţia este cea care le permite acestora să plece imediat. „Aceste tipuri de internări se numesc internări involuntare. Nu sunt internări medicale. Acei oameni sunt aduşi de Poliţie, Jandarmerie, pentru supraveghere după ce au făcut un fapt antisocial. Majoritatea sunt din cauza excesului de alcool şi poate mai bine de 90% nu sunt în evidenţele spitalului. În momentul în care omul s-a trezit şi i-au trecut aburii alcoolului, poate cere externarea şi nimeni nu îl poate ţine cu forţa. Astfel că el pleacă a doua zi din spital”, a explicat un medic psihiatru din cadrul SJU „Mavromati”.
De asemenea medicii nu sunt obligaţi să îi ţină pe pacienţii cu probleme în spital, dacă ei sunt consideraţi stabilizaţi. Asta chiar dacă sunt şi în evidenţele unităţii cu afecţiuni psihice. Acest lucru se poate întâmpla doar în cazul celor cu deprinderi maniacale, sau extrem de agresivi, care mai sunt ţinuţi câteva zile, pentru o evaluare de specialitate.
Însă şi în cazul lor, în momentul în care se consideră că sunt compensaţi, aceştia pot pleca, cu un tratament prescris de medic. Iar aici apare o nouă disfuncţionalitate: nimeni nu îi mai poate verifica dacă îşi iau acel tratament în momentul în care au ieşit pe poarta spitalului.
„Poate în mediul rural să zicem că ar fi asistentul comunitar, sau asistentul de la cabinetul medicului de familie. Dar cum bine ştim, în multe primării asistentul comunitar face zece lucruri, este şi secretar şi om de serviciu. Cât despre medicul de familie, aceştia şi aşa sunt tot mai puţini şi trebuie să acopere mai multe comune. Nu există resurse să monitorizăm aceşti pacienți dacă îşi iau tratamentul. Aşa că după o perioadă ajung iar la noi, în stare gravă, deşi cu tratament ar avea o viaţă foarte apropiată de normalitate”, a concluzionat specialistul psihiatru.