Filmul regizorului Paul Negoescu, „Oameni de treabă”, a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Sarajevo. Filmul s-a bucurat de aprecierea criticilor și are șanse foarte mari să obțină unul dintre premiile “Heart of Sarajevo”.
Festivalul ajuns la a 28-a ediție, găzduiește zilele acestea alte nouă producții românești. 51 de filme concurează pentru premiile “Heart of Sarajevo”. 21 dintre acestea vor fi în premieră, printre ele și lungmetrajul de ficțiune ”Oameni de treabă”, în regia lui Paul Negoescu. „Întotdeauna când ai o sală plină la un film este un sentiment plăcut. Numai că reușești să umpli o sală cu oameni care vor să vadă filmul e un obiectiv împlinit. Acum pare că publicului i-a plăcut filmul. Este un sentiment plăcut să știi că ți-ai dus munca până la capăt și că oamenii au apreciat ce ai făcut”, a spus Paul Negoescu, regizorul filmului „Oameni de treabă”. Filmul a atras atenția criticilor mai ales pentru interpretarea masculină a actorului principal masculin din film, Iulian Postelnicu. „De obicei nu mă laud cu propriile filme, propriile apariții, dar de filmul ăsta sunt mândru”, a spus actorul Iulian Postelnicu.
Filmul a fost scris de botoșăneanul Radu Romaniuc şi de Oana Tudor. Producătorul filmului, Anamaria Antoci, este tot din Botoșani. De asemenea, în distribuție regăsim și actori botoșăneni – de pildă Gheorghe Frunză sau Alexandra Vicol.
Lung-metrajul a fost filmat în judeţul Botoșani, mare parte în zona comunei Răchiţi. Filmările au durat timp de 25 de zile, în primăvara anului trecut şi au avut un buget de 915.000 euro.
Povestea filmului
Oameni de treabă este povestea lui Ilie (Iulian Postelnicu), polițist într-un sat din Nordul României. Înconjurat de corupție (primarul și preotul din sat fac trafic cu țigări din Ucraina), Ilie are un moment de analiză și vrea să-și facă datoria, să se așeze la casa lui, să aibă o viață normală.
În urma unor serii de evenimente violente la care asistă și a tensiunilor care se acumulează, e nevoit să ia decizii importante la muncă și în viața personală.
„Nordul României, unde se petrece acţiunea, este o societate puternic patriarhală, așa cum este cea mai mare parte a Europei de Est. Bărbaților li se spune încă din copilărie cum trebuie să se comporte și care este scopul lor în viață: trebuie să fie puternici, să domine, să fie învingători. Bărbații nu au voie să plângă. Ei trebuie să se căsătorească cu o soție și să aibă copii. Să-și asigure și să-și protejeze familia. Ilie nu este deloc așa.
A eșuat în toate acestea. Nu a reușit să aibă o familie, este un polițist mediocru care fuge mereu de conflicte. Este dominat de oamenii din jur și când în sfârșit capătă un subordonat faţă de care încearcă să se comporte ca un superior, nu reușește decât să fie patetic. Și asta nu ar fi o chiar o problemă dacă el nu s-ar considera un eşec. Dar el simte așa, deoarece nu știe nimic despre a fi un bărbat adevărat.
Cred că fiecare dintre noi ne-am regăsit la un moment dat într-o situație similară, însă, în cazul „eroului” nostru, contactul cu realitatea vine abrupt, violent și, uneori, chiar comic”, a spus regizorul Paul Negoescu despre film.