Ministrul Finanțelor a trebuit să vină cu justificări după ce Marius Budăi a declarat că deficitul la pensii este exact suma virată la Pilonul 2.
Ministrul Finanțelor, pesedistul Adrian Câciu a declarat că „nu există nici în lucru și nici în intenție vreo astfel ordonanță de urgență de la Ministerul de Finanțe”, după ce fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui a declarat că în ministerul Finanțelor se lucrează la un nou plan de naționalizare a pilonului 2 de pensii. „Este un fakenews de la cap la coadă”, a spus Câciu, pentru Economedia.
Miercuri seară, ministrul PSD al Muncii, botoșăneanul Marius Budăi, a afirmat că estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde de lei, exact suma ce este virată de stat către Pilonul 2 de pensii. Declarația ministrului este îngrijorătoare, în contextul în care PSD a mai încercat să naționalizeze Pilonul 2 de pensii. Cu toate acestea el a precizat că este o lege în vigoare și că este exclus să nu se mai vireze bani către Pilonul 2.
„Estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este 12 miliarde, exact cât virăm noi către Pilonul 2. Estimarea este de aproximativ 12 miliarde, vom vedea la sfârşit pe execuţia bugetară, exact cât virăm către Pilonul 2. Nu vreau să creez o ştire de aici, că a spus Budăi că nu mai virăm către Pilonul 2, este exclus aşa ceva, este o lege”, a declarat Budăi.
Întrebat cum explică această situaţie, Marius Budăi a spus că „aşa s-a întâmplat anul acesta”.
Ieri, fostul ministru al Economiei, useristul Claudiu Năsui a afirmat că în ministerul Finanțelor se lucrează la un nou plan de naționalizare a pilonului 2 de pensii.
„Totul e încă pe șest, dar intenția e clară. Vor să vă ia contribuția la pilonul 2. Acei 3,75% pe care îi cotizați lunar pentru asta. Vă scriu ca să știți ce urmează. Nu avem ce să le facem prin parlament. Iar Avocatul Poporului nu va ataca OUG-uri la CCR. Și chiar dacă cumva ar face-o, CCR nu va cenzura guvernul pe teme importante”, afirmă Năsui.
Potrivit lui, se lucrează la mai multe scenarii. „Dar cert este că de data aceasta planul este mult mai perfid decât ultima oară când PSD a încercat să facă fix același lucru. Diferența este că acum au și susținerea domnului Iohannis și deci a PNL”, spune el.
Năsui susține că primul pas va fi să fie acuzați administratorii fondurilor private de pensii că au pierdut banii românilor, de performanțe scăzute, de fapt, exact ce face ministrul Budăi, mai pe ocolite.
Ce este pilonul II
Este sistemul fondurilor de pensii administrate privat, cunoscut şi sub denumirea de pensii private obligatorii, cu contribuţii definite. Pensiile administrate privat, Pilonul 2 sau „pensiile private obligatorii” se caracterizează prin direcţionarea unei cote din contribuţia personală de asigurări sociale, plătită obligatoriu lunar în sistemul public, către fonduri de pensii administrate privat.
Cu alte cuvinte, contribuţia la un fond de pensii administrat privat Pilon II nu a reprezentat şi nu reprezintă reținere, plată sau contribuție suplimentară salariatului, aceeaşi cotă din salariu fiind reținută, dar ea fiind împărțită între sistemul public şi cel privat, la administrator de fonduri ales de salariat.
Plata pensiei se va face de către un furnizor de pensii, ales de participant. Pensia privată este stabilită pe baza calculului actuarial, în funcţie de activul personal net rezultat din suma acumulată prin contribuţii şi din investirea acestora de către administratorul fondului de pensii. Activul personal net este suma acumulată de un participant la un fond de pensii administrat privat.
În cazul persoanelor al căror activ personal net, la data deschiderii dreptului la pensie, este prea mic pentru a putea primi o pensie privată, precum şi în cazul persoanelor pensionate prin invaliditate pentru afecţiuni care nu mai permit reluarea activităţii, banii vor fi încasați sub formă de plată unică.
Deosebirea dintre cele două sisteme este fundamentală. Spre deosebire de fondul de pensii de stat, unde pensia este relativ iluzorie, pensionarul ia bani atât cât trăiește, deși a contribuit o viață întreagă, fondul de pensii privat este bazat fix pe contributivitate, nu există alte criterii și nici pensii speciale. La ieșirea la pensie se plătesc sumele contribuite de-a lungul vieții, în tranșe lunare, iar în caz de deces, urmașii moștenesc sumele de bani care nu au fost returnate.