Afacerile cu energie electrică și gaze naturale pot aduce profituri foarte mari iar, după măsurile guvernamentale de plafonare a prețului energiei, se fac legal și fără riscuri.
Metoda este relativ simplă. Guvernul a hotărât plafonarea prețului, plătind diferența către distribuitorii de pe piața concurențială, însă nu a stabilit foarte clar un plafon maxim al prețului pentru care se face decontarea de către stat.
Dacă ne uităm pe comparatorul de prețuri al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și introducem tarife pentru județul Botoșani , cel mai mic preț îl are Hidroelectrica, 0,70 lei/kwh, care nu intră la compensare. Dar prețurile furnizorilor care distribuie energia electrică în scopul revânzării pe piață cresc până la sume uriașe. Cel mai mare preț îl au Cinta Energy SA și Ciga Energy SA, 24,86 lei/kwh, deci de 35 de ori mai mare decât cel al Hidroelectrica.
Mai există două firme care au tarife mai mari de 10 lei/kwh și 16 firme cu tarife între 5 și 10 lei pe kwh.
Lista completă a prețurile practicate la energie electrică o găsiți AICI.
Nici o autoritate a statului nu a explicat cum de, pe o piață liberă, exact același produs se poate vinde de 35 de ori mai scump. Pentru că nu se poate explica, decât în lumina faptului că sumele compensate de la stat primite de furnizori sunt mult mai consistente dacă tarifele acestora sunt mari.
În prezent toți consumatorii casnici plătesc același tarif, diferența fiind achitată de la bugetul de stat, adică de noi toți. Guvernul Ciucă a încercat, cumva, printr-o ordonanță de urgență (OUG 27/18.03.2022) să prevină aceste situații, compensarea se face în urma unui calcul unde intră tariful energiei achiziționate de un anume furnizor și tariful cu care o vinde consumatorilor, toți furnizorii fiind obligați să trimită către ANRE facturile pe care le încasează în perioada de plafonare a prețurilor.
Dar se pare că ordonanța nu și-a atins scopul, altfel firmele care vând de de 20-30 de ori mai scump același produs nu ar mai exista pe piață, că nu s-ar încadra în prevederile ordonanței și nu ar primi bani de la stat.
La gaze naturale, din cauza crizei provocată de războiul din Ucraina, situația este relativ diferită, ecartul dintre tarife nemaifiind așa de mare. Pentru județul Botoșani, tarifele furnizorilor sunt între 0,584 lei/kwh și 3,0421 lei/kwh fără TVA. Lista o găsiți aici.
Aparent, măsurile populiste de plafonare, făcute în grabă și fără o analiză serioasă, nu ne afectează, consumatorii casnici oricum plătesc același preț. Însă doar aparent.
Recent, ministerul energiei a cerut la rectificarea bugetară 31,6 miliarde lei necesari pentru achitarea sumelor datorate furnizorilor de energie și gaze naturale. Ministru pesedist de finanțe Câciu a alocat un pic peste două miliarde pentru asta, deocamdată nimeni din guvern nu a anunțat cum vor face rost de restul de bani.
Dacă împărțim cele 31,6 miliarde la 18,5 milioane cât spun guvernanții că suntem după recensământ (deși probabil suntem mult mai puțini), reiese că fiecare român plătește pentru compensarea facturilor la energige și gaze naturale 1708 lei. Adică o familie de trei persoane contribuie la măsura asta de plafonare cu 5124 lei.
Sumă care probabil ar fi ajuns pentru plata facturilor pe piața liberă, fără plafonare, dar cu un control strict al ANRE, unde nu ar fi existat diferențele acestea enorme între tarife.