Marele dosar 10 August privind violențele jandarmilor împotriva protestatarilor pașnici este în cercetare penală la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului general, la 4 ani de la evenimente. Sunt urmăriți penal șefii de atunci ai Jandarmeriei și câțiva jandarmi bătăuși, nu însă și conducerea politică a MAI și PSD, reprezentată de Carmen Dan și Liviu Dragnea. În schimb, huliganii au fost condamnați definitiv, însă doar 2 din 19 persoane au primit pedepse cu executare, potrivit unei analize a G4Media.ro.
Dosarul jandarmilor
Dosarul mare cu șefii de atunci ai Jandarmeriei și alți 19 jandarmi este în cercetare la Parchetul Militar. Este chiar și așa o veste bună pentru victimele represiunii violente a jandarmilor în condițiile în care dosarul a fost preluat de DIICOT și clasat. După lupte în instanțe, protestatarii au reușit să obțină redeschiderea cazului în aprilie 2021, primul care a spart gheața și a obținut o astfel de sentință de redeschidere fiind protestatarul Ioan Crăciuneanu.
Potrivit Declic, după decizia de redeschidere, în aprilie 2022, foştii şefi ai Jandarmeriei Laurenţiu Valentin Cazan, Sebastian Gheorghe Cucoş şi Ionuţ Cătălin Sindile au fost puși din nou sub urmărire penală pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals şi la uz de fals. Apoi, în iunie 2022, 19 jandarmi, printre care 3 colonei în rezervă, au fost puși sub acuzare pentru reprimarea violentă a mitingului. Vezi aici calendarul audierilor.
Dosarul politicienilor: doar un fost secretar de stat pus sub acuzare
Doar fostul secretar de stat din MAI Mihai Dan Chirică a fost pus sub urmărire, alături de foștii șefi ai Jandarmeriei. Ministrul de Interne de atunci, Carmen Dan, și fostul lider PSD Liviu Dragnea nu au fost nici măcar învinuiți, deși au fost audiați de procurori.