Consiliul Județean va începe negocierile în vederea preluării „Uzinei electrice”, monument istoric scos la vânzare de un lichidator judiciar. Negocierile vor porni de la suma de 1.453.000 lei, aceasta fiind valoarea de piață stabilită de un expert evaluator din cadrul Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România atât pentru clădire, care are o amprentă la sol de 850 de metri pătrați, cât și terenul aferent în suprafață de 1.356 metri pătrați.
Ieri, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Județean, aleșii județeni au stabilit și membrii comisiei de negociere. În urma propunerilor și a votului exprimat, din comisie vor face parte vicepreședintele CJ Dorin Birta, alături de consilierii județeni Ionuț Gireadă, Floarea Marocico și Doru Costel Gavrilaș, ca membri supleanți fiind desemnați consilierii județeni Cristina Breșug, Claudiu Vrajotis, Gheorghe Nazare și Mihaela Hrițcu-Lafontain. În fapt, prețul de piață stabilit la 1.453.000 lei va reprezenta suma maximă de achiziție. Totodată, membrii comisiei vor negocia o posibilă plată a prețului în rate, în tranșe egale sau inegale, coroborate cu stabilirea unei perioade maxime de plată a prețului, precum și stabilirea modului în care se vor suporta cheltuielile legate de procedura de vânzare-cumpărare.
Dacă încetarea sau încheierea negocierilor se finalizează fără cumpărare, se va considera că CJ nu și-a exercitat dreptul de preempțiune, proprietarul urmând să fie notificat că acest drept se transferă autorităților publice locale. Prin urmare, dacă negocierile dintre lichidator și CJ vor eșua, dreptul de preemțiune ar putea fi transferat către municipiul Botoșani.
„Poate fi declarat bun de interes județean”
Fosta „Uzină electrică” a municipiului Botoșani, construită la începutul secolului al XIX-lea, a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice în 2015. Imobilul a aparținut societății Servicii Energetice Moldova S.A., care a intrat în faliment, iar lichidatorul, Sierra Quadrant S.P.R.L., a notificat Ministerul Culturii și Cultelor cu privire la intenția de a valorifica clădirea. Întrucât Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani a decis să nu își exercite dreptul de preemțiune, cei din conducerea CJ s-au arătat interesați de preluarea clădirii.
„Imobilul poate avea o utilitate publică și poate fi declarat bun de interes județean”, se menționa în proiectul de hotărâre, subliniindu-se că „propunerea de exprimare a dreptului de preemțiune este motivată și de lipsa acută de spații pentru unitățile subordonate”.
Acte pentru Casa Moscovici
CJ a mai achiziționat, la finele anului trecut, un alt monument istoric, Casa Moscovici, de la societatea Nord Proiect, cu 3.235.452 lei, echivalentul a 658.000 euro. Și în acest caz negocierile au prevăzut plata în tranșe, tranzacția urmând a fi finalizată luna aceasta, când ar trebui să fie semnate și ultimele documente între CJ și societatea Nord Proiect. Tot în 2021, CJ a intenționat să achiziționeze și Conacul Alexandrescu de la Guranda, scos la vânzare de către proprietari. Construit în 1905, imobilul a fost estimat la 300.000 de euro. Și atunci, CJ a încercat să-și exercite dreptul legal de preemțiune, dar proiectul de hotărâre inițiat în acest sens nu a întrunit numărul de voturi necesar, întrucât consilierii județeni liberali s-au opus.