Este perioada concediilor estivale, în care mulți dintre noi încearcă să se relaxeze, fiecare cum poate mai bine. La mare, sau la munte, o variantă pentru a scăpa de căldurile caniculare este barul, fie cel închis, unde aerul condiționat face casă bună cu o băutură rece, fie așa-numitul „beach bar”, acolo unde berea rece, sau un cocktail bine asezonat, merg de minune după baia în mare și plajă. Care să fie, însă, originea cuvântului „bar”? Ei bine, în articolul precedent, în care m-am referit la termenii „parchet” și „barou”, am arătat că originea cuvântului „barou” se află în cuvântul francez „barre – bară”. Aproape la fel stau lucrurile și în ceea ce privește cuvântul „bar”. Deși unora legătura nu li pare la fel de clară cum e în realitate, cele două sensuri ale termenului, bară lungă de metal sau lemn, respectiv unitatea în care se consumă băuturi alcoolice, dar și non-alcoolice, sunt legate între ele, al doilea sens derivând din primul. Motivul ar trebui să fie evident pentru oricine a intrat măcar o dată într-un bar, pentru că în mod tradițional, pe lungimea tejghelei unde se servesc băuturile se află o bară lungă metalică sau de lemn, încorporată în tejghea, astfel încât, metonimic, barul a devenit denumirea întregului stabiliment. Limba engleză are același cuvânt pentru a denumi termenii „bară”, respectiv „bar”, anume „bar”. Cuvântul, cu ambele sale semnificații, provine din termenul „barra” („tijă”), folosit în vremurile de demult în latina vulgară sau populară (cea vorbită). Latina cultă, clasică (scrisă) nu are acest cuvânt și nu este clar de unde a ajuns el în latina populară. La fel ca multe alte cuvinte englezești de origine latină, termenul a intrat în limba engleză prin intermediul francezei, în secolul al XII-lea. Există mai multe versiuni asupra menirii acelei bare de la care a derivat nunele barului ca atare. Conform uneia dintre teorii, în localurile medievale exista obiceiul de a separa cu această bară colțul dedicat vânzării alcoolului de restul încăperii. O altă versiune susține că termenul de „bar” se referea la separarea fizică a vânzătorului de alcool de clienții săi. Această a doua ipoteză este mai credibilă, fiind confirmată de realitățile americane. Primele baruri au apărut pe teritoriul SUA pe la jumătatea secolului al XIX-lea, iar mobilierul se compunea doar din tejgheaua la care stătea vânzătorul, aceasta fiind prevăzută cu o bară („bar”, în engleză), dincolo de care clienților le era interzis să treacă. Nu existau mese, nici scaune, clienții cumpărând tutun, de fumat, prizat sau mestecat și servind băuturile în picioare, consumația durând foarte puțin. Cele mai populare băuturi servite erau berea, vinul ginul, romul și, bineînțeles, whisky-ul. În timp, barurile devin locuri de socializare, unde se întâlneau enoriașii, după slujbă, comercianții coloniști, mai târziu devenind locul predilect de folosire a timpului liber de către clasa muncitoare. În decursul anilor, înălțimea barelor a fost coborâtă, s-au adăugat scaune înalte de pe care, așezați, clienții să poată servi băuturile de la tejghea. Chiar dacă le întâlnim sub nume precum pub, club, tavernă, tabernería, saloon, bodegón, barrachería, bayuca, osteria, tasca, cocktail lounge etc., toate au aceeași caracteristică: termenul „bar” este folosit pentru a desemna incinta în interiorul căreia barmanul prepară și servește băuturile alcoolice, inclusiv blatul sau tejgheaua pe care sunt preparate și servite băuturile și rafturile din spatele barmanului, unde tot felul de băuturi fac cu ochiul clienților însetați. Un bonus pentru cititorii acestui articol, originea cuvântului englezesc „barbecue” („grătar”), scris și Bar-B-Q sau BBQ. Cuvântul nu are nicio legătură cu termenul „bar”, așa cum ar putea sugera ortografierea lui. A fost adoptat în limba engleză din spaniolul „barbacoa”, pe care limba spaniolă l-a primit dintr-o limbă nativă din Caraibe, în care era folosit pentru a desemna cadrul folosit pentru susținerea cărnii la foc.
Prof. dr. Daniel BOTEZATU
Bar italian. Se vede bara de alamă integrată în blat, cea care dă numele unui astfel de local
Clădirea unui bar american din statul Texas, care era și sediul tribunalului local. Foto din 1900
Interiorul unui bodegón argentinian, un local de cartier, cu mâncăruri și băuturi extrem de diverse