Botoșăneanul Iulian Rotariu a primit astăzi trofeul Ultra Norway Race, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în orașul norvegian Tromsø. Organizată de cei de la Canal Aventure, cursa urma să se desfășoare pe parcursul a două zile 22 și 23 iulie a.c., însă Iulian Rotariu a reușit să parcurgă întreaga distanță în 22 de ore, impunându-se detaşat în faţa adversarilor şi stabilind un record al întrecerii norvegiene.
Ultra Norway Race a făcut parte din calendarul ultramaratoanelor reunite sub genericul Continental Challenge și care cuprinde cinci curse de anduranță autosusținute organizate pe cinci continente – Ultra Asia Race, The Track Australia, Ultra Bolivia Race și Ultra Africa Race. Iulian Rotariu este românul care a participat la toate acestea și, nu numai că a ieșit învingător, dar în trei din cele cinci curse – The Track Australia, Ultra Bolivia Race și acum în Ultra Norway Race – a reușit să stabilească noi recorduri ale întrecerii. Pentru aceste rezultate cu adevărat remarcabile, cei de la Canal Aventure l-au declarat doi ani la rând „ultramaratonistul anului”, iar cu această cursă Iulian Rotariu a intrat în Hall of Fame”, adică în topul celor mai buni alergători din lume.
În vârstă de 46 ani, Iulian a participat și a câștigat toate cele cinci din cele șase curse extreme organizate în Australia (522 km – șapte etape), Mozambic (220 km – cinci etape), Vietnam (160 km în patru etape), Bolivia (220 km – în șase etape), Laponia Finlandeză (237 kilometri în 48 de ore de alergare non-stop) și Namibia (520 kilometri în 48 de ore în nouă etape).
Subofiţer operativ în cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, plutonier adjutant Iulian Rotariu a participat la mai multe competiţii de anduranţă. El s-a făcut remarcat după ce în iunie 2016 a reuşit să se claseze pe locul I la categoria lui de vârstă la „Gobi March” desfăşurat în China. Patru luni mai târziu el a egalat performanţa la ultramaratonul „Atacama Crossing”, desfăşurat în Chile. În mai 2017 el a participat şi la „Sahara Race” organizat în Namibia, unde s-a clasat din nou pe locul I la categoria lui de vârstă şi locul IV la general, situaţia repetându-se în noiembrie 2017, când a participat la „Roving Race” derulat în Patagonia, Argentina. În decembrie 2018, Iulian Rotariu s-a clasat al doilea în „The Last Deserts” Antarctica.
Fără să fie sportiv de performanţă şi fără să fie legitimat la vreun club, Iulian Rotariu a început să alerge în urmă cu aproape 12 ani, când a ajuns la spital cu fiul său şi, pentru a-şi consuma stresul, a început să alerge în jurul spitalului. Ulterior, el a început să participe la concursurile organizate de Ministerul Afacerilor Interne, reprezentând Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoşani. După numai câteva curse, reprezentanţii Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism l-au rugat să-i reprezinte în competiţii, iar din acel moment a început să participe la cursele internaţionale, încercând să dovedească tuturor că limitele pot fi depăşite. Și de această dată, Iulian a alergat în scop caritabil, încercând să sprijine în acest mod activitatea Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism Botoşani.